FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Mentett madarak szabadon engedése a Hortobágyi Vadasparkban

Mentett madarakat engedtek szabadon

Gólyákat, darvakat, gémeket és mocsári teknősöket juttattak vissza a természetbe

Budapest, 2012. március 22. (csütörtök) – Több védett és fokozottan védett madarat, valamint ugyancsak védett mocsári teknősöket engedtek szabadon a természetvédelmi szakemberek a Hortobágy térségében. Az állatok a telet a Fővárosi Állat- és Növénykertben töltötték, s a tavasz beköszöntével a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereivel együttműködve juttatták őket vissza a szabad természetbe.

Mentett vadmadarakat, illetve mocsári teknősöket engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai. A madarak többsége ezúttal nem sérült, törött szárnyú, áramütött vagy mérgezett egyed volt, hanem azért kerültek be a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére, mert a tél leghidegebb időszakában annyira legyengültek, hogy emberi segítség nélkül biztosan nem érték volna meg a tavaszt. A madarak egy részét állatszerető mangánszemélyek vitték be az Állatkertbe, de akadtak olyanok is, amelyeket a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei találtak meg legyengült állapotban.

Az elmúlt hetekben az állatok eléggé megerősödtek, és a kondíciójuk is megfelelővé vált ahhoz, hogy a természetben önállóan is boldogulni tudjanak. Így összesen 1 gólyát, 1 szürke gémet, 2 egerészölyvet engedtek szabadon a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a Hortobágyi Vadaspark területén.

A madarakon kívül 6 mocsári teknős is visszakerült a szabad természetbe. Ezek többségét Budapest területén találták, és félő volt, hogy – például a gépjárműforgalom miatt – valami bajuk esik. Egy közülük pedig az állatkerti Nagy-tóban jött világra.

Magyarországon a legtöbb sérült, emberi segítségre, adott esetben állatorvosi ellátásra szoruló vadmadárról a Fővárosi Állat- és Növénykertben gondoskodnak. A madarak bekerülésének oka sokféle, a kondíció problémák mellett különféle sérülések, törések, áramütés és mérgezés is szerepel közöttük. A madármentés maga természetesen széleskörű együttműködést feltételez, így a mentés teljes folyamata igen gyakran több szervezet együttes munkájának eredménye. A Fővárosi Állat- és Növénykert és a Hortobágyi Nemzeti Park évtizedek óta együttműködik a madarak és más őshonos fajok mentése érdekében, s az évek során ezres nagyságrendben sikerült különféle bajba került – nagyrészt védett – állatokat megmenteni.

A mentési munka eredményessége érdekében az elengedést alapos vizsgálat előzi meg, hogy csak olyan állat kerüljön vissza a természetbe, amely már tud gondoskodni magáról. Fontos az is, hogy a szabadon engedés az állat természetes élőhelyén, lehetőleg valamilyen védett területen történjen. A madarakat természetesen gyűrűvel is ellátják, hogy adatokat lehessen kapni arról, hogyan boldogulnak később a szabad természetben.

A most szabadon engedett fajok mindegyike természetvédelmi oltalom alatt áll. A mocsári teknős, a szürke gém, az egerészölyv, a fehér gólya pedig fokozottan védett fajnak számít.