FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Kis lilik védelmi találkozó az európai telelőhelyen

A résztvevő országok képviselői részletesen számot adtak a pályázati időszakban eddig elvégzett tevékenységükről. Az előadások mind a megvalósult szakmai munkát, mind a pénzügyi beszámolót érintették. Az Európai Bizottság által megbízott külső szakértő szervezet ellenőre is végighallgatta a prezentációkat és kérdéseket intézett a partnerekhez. A kapott válaszok,valamint azok értékelése alapján jelentést készít a Bizottság számára.
Az elért eredmények és a további tennivalók megvitatása a workshop fő feladata


Összességében elmondható, hogy az előzetesen tervezett feladatok határidőn belül valósultak meg. A faj jövőjét illetően talán bizakodásra ad okot az a tény, hogy az elmúlt két évben nem csökkent a skandináv állomány, melyet mindenki a teljes vonulási útvonal mentén kifejtett tevékenység eredményeként könyvel el. Ide értjük a fészkelő területen végzett róka gyérítést, a több helyszínen zajló élőhely-kezelési beavatkozásokat, ismeretterjesztő tevékenységet és az egyre nagyobb területen kifejtett monitoring tevékenységet, melyet a HNPI munkatársainak segítségével megvalósított, külföldi szakértők részére tartott képzés is segített. A szakemberek a napi programpontok eltelte után, esténként már a pályázati időszakot követő további feladatokról és annak lehetőségeiről egyeztettek. Megismerhettük egymás ambiciózus gondolatait, ötleteit. Utolsó nap délelőtt rövid kirándulás keretén belül sikerült megfigyelni az ötven példányt számláló kis lilik csapatot a deltavidéken, egyik kedvenc táplálkozó területükön.
Az Evrosz-folyó deltavidéke - a kis lilikek egyik legfontosabb telelőhelye Európában


Mindig nagy öröm látni azt a maroknyi lúdcsapatot, amelyik ősszel még nálunk pihent, s hamarosan ismét találkozhatunk velük Hortobágyon, a tavaszi vonulás során. Ráadásul „vendéglátóként” újra és újra gondoskodnunk kell a nyugalmukról és védelmükről, mert ezen időszakban mi vagyunk felelősek értük.Kis lilikek keresése közben a terepen


Szintén örömteli dolog, hogy az elmúlt időszakban az átlagosnál enyhébb időjárás hatására jelentős mennyiségű vadlúd telel hazánkban. Ennek következtében a szokásostól eltérően jóval több esetben és rendszerint nagyobb egyedszámban kerülnek kis lilikek az állványos távcsövek látómezejébe. Ezeket megfigyeléseket térben és időben csoportosítva elmondható, hogy legalább 50-60 egyed tartózkodik nálunk. A Hortobágy térségében például 18 különböző egyed volt megfigyelhető a január végi időszakban, melyre korábban nem volt példa. Természetesen a Hortobágyon kívül az összes jelentősebb, vadludak által látogatott régióban hasonlókat tapasztaltak a megfigyelők. Mivel a jelenleg Görögországban és a nálunk észlelt mennyiség összege nagyobb, mint a skandináv populáció, ezért ebből arra lehet következtetni, hogy a nyugat-szibériai fészkelő állományból is érkeznek hozzánk egyedek.
Táplálkozó kis lilikek a Hortobágy északi részén


Jelentős mérföldkőnek számít, hogy a tavalyi évben elkészült a kis lilik fajvédelmi terv, melyet a Vidékfejlesztési Minisztériumban elfogadtak. Magyarországon ez az első olyan fajvédelmi terv, amely nem hazánkban fészkelő faj védelmét célozza. Az előkészítési fázisban széleskörű egyeztetés történt az érintettek bevonásával. A terv tartalmazza azokat a lépéseket, amely hosszútávon biztosítják a kis lilik megőrzését hazánkban.


Tar János - Természetvédelmi Őrszolgálat
Bogyó Dávid - Természetmegőrzési Osztály