FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Ártatlan ragadozók - Idei madárpusztulások

1. eset
2009. március 13-án, Tomajmonostor határában, a Hortobágyi Nemzeti Park működési területén, az erdőgazdaság főerdésze értesítette a természetvédelmi őrt, hogy feltehetően mérgezett rétisast talált. A helyszínre érkező kolléga egy látszólag jó kondícióban lévő öreg madarat talált, amely támadta ugyan a közelíteni próbáló embert, de elrepülni nem volt képes. A környéken nem volt nyoma mérgező anyagnak, vagy további beteg állatnak. A rétisas még aznap állatorvoshoz került, de több napos kezelés ellenére sem sikerült megmenteni az életét.

2. eset
2009. március 19-én, a reggeli órákban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa Jásztelek közigazgatási területén egy sérült, véres szárnyú, röpképtelen kerecsensólymot (Falco cherrug) talált. A telefonon értesített természetvédelmi őr közvetítésével a sólyom a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került további kivizsgálásra.
A vizsgálat során a madár sérült szárnyáról röntgenfelvétel készült, ami alapján megállapították, hogy a madár szárnyában négy darab sörét található, tehát minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy a madár lövés következtében sérült meg.
A hím kerecsensólyom a fészek közelében került meg, párja a fészkén kotlott, ezért veszélybe került az idei költés is. A madár túlélte a lövést, azonban sérülése olyan mértékű, hogy a szabad természetbe nagy eséllyel nem engedhető vissza.
A kerecsensólyom (Falco cherrug) Magyarországon a 13/2001. (V.9.) KöM rendelet alapján, a fokozottan védett természeti értékek közé tartozik, természetvédelmi értéke a legmagasabb, 1.000.000 Ft. Az 1996. évi LIII. Törvény 43. § (1) alapján: „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”
A cselekmény a Btk 266. § értelmében („gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza”) állatkínzás vétségének minősül.

3./ eset
2009. március 20-án, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa folyamatosan figyelemmel kísértek egy kerecsensólyom fészket Jásztelek közigazgatási területén, annak tisztázása érdekében, hogy esetlegesen várható-e idegen hím kerecsensólyom beállása a territóriumba, a március 19-én lelőtt hím madár helyére.
A két természetvédő délután is a Jásztelekről a jásztelki regionális szeméttelep felé haladó út közelében, egy dűlőúton tartózkodott, a fészek szomszédságában. Ekkor a műút felől, közelről (kb. 500-800 m) egy lövést hallottak, és észlelték, hogy a környéken tartózkodó madarak (bíbicek, aranylilék) csapatostól felszállnak a lövés hatására. Abban az irányban, ahonnan a lövés jött egy gépkocsi tartózkodott, mely azonnal, és gyorsan elhagyta a területet.
Egyikőjük emlékezett arra, hogy azon az útmenti bokron, amely közelében a gépkocsi megállt, percekkel előtte egy egerészölyv tartózkodott. A helyszínen azonnal feltűnt, hogy a bokor tetején több egerészölyv toll volt található. A bokor alapos átvizsgálása során egyértelművé vált (friss törések a bokron, egyértelmű lövésnyomok), hogy a bokrot és az azon ülő madarat nemrégiben lövés érte. Valóban, sebzett madár a közeli szántóföldön ült, ezért felé hajtottak kocsival, mire a madár szokatlanul nagy távolságból, mintegy 300 méterről szárnyra kapott. Röpte bizonytalan volt, bal szárnyából több toll hiányzott, valamint egyik lábát lógatta. Röptében több toll is kihullott a madárból. Ennek ellenére az egerészölyv elrepült, megfogni nem sikerült.
Ezek alapján valószínű, hogy a helyszínen észlelt gépkocsiból szándékosan adták le a lövést az egerészölyvre.

Az egerészölyv (Buteo buteo) Magyarországon a 13/2001. (V.9.) KöM rendelet alapján, a védett természeti értékek közé tartozik, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Az egerészölyv szerepel az ún. Berni Egyezmény (1990/7. Nemzetközi Szerződés a környezetvédelmi minisztertől, Egyezmény az európai vadon élő növények, állatok és természetes élőhelyeik védelméről) II. függelékében. Az ebbe a függelékbe tartozó fajok esetében tilos a szándékos befogás és tartás és a szándékos elpusztítás összes formája. Álláspontunk szerint jelen cselekmény a madár szándékos elpusztításának kísérletének minősíthető.

Az 1996. évi LIII. Törvény 43. § (1) alapján: „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”

Meglátásunk szerint jelen cselekmény a Btk 266. § értelmében („gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza”) állatkínzás vétségének minősül.


Mindhárom fenti esetben a Nemzeti Park ismeretlen elkövető(k) ellen bűncselekmény ügyében nyomozás elrendelését kérte az illetékes szervtől.