FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Zergeboglár és poszméh együttélés - Viráglesen az Erdőspusztákon

Szöveg és fotók: Demeter László és Lisztes lászló

A Hajdúsági Tájvédelmi Körzet Vámospércs és Nyíracsád határába eső, Jónásrész néven ismertté vált területegységének kis zergeboglár (Trollius europaeus) állománya igen szép virágzást produkál az idén. A szívet melengető látvány mögött azonban évi rendszerességgel végzett munka áll. E jégkori reliktum populációja egy viszonylag fiatal keményfás ligeterdő állomány alatt maradt fenn, ahol a cserjék alaposan elborították őket. Az árnyékban már nem is virágoztak, és a tövek egyre kisebbek lettek. Ennek a folyamatnak vetettek véget hat évvel ezelőtt a tájvédelmi körzet munkatársai az első cserjeirtással. Azóta minden télen levágják a cserjéket, ami egyre könyebb feladat, hiszen a bokrok sarjai egyre csenevészebbek. Ma már valójában csak kaszálni kell.
Igazgatóságunk munkatársai tavaly fedeztek fel újra egy kipusztultnak hitt nyírábrányi állományt. Ez szintén erdei környezetben, becserjésedett helyen maradt fenn, és annak ellenére hogy az árnyékban már ezek sem virágoztak, a tövek száma eléri a százat. A tájvédelmi körzet emberei itt is elvégezték az első cserjeirtást a télen…

 

A zergeboglár (Trollius europaeus) láprétek, láperdők védett növényritkasága


   

Jégkorszaki maradványfaj.

 

Az Észak-Alföldön szigetszerű előfordulásai közé tartoznak Bátorliget, Nyírábrány, Vámospércs határaiban lévő láperdők.

A földi poszméh (Bombus terrestris), bár nem érdemes kipróbálni, de a fullánkos hártyásszárnyúak közé tartozik, közeli atyafiságban a méhekkel van.

Teste zömök, tömötten szőrözött, a virág porának gyüjtésére alkalmas kosarat, kefét és sarokfület nemcsak dolgozói, hanem nőstényei is viselnek lábaikon.

A zümmögés nem véletlen "mellékhatás". A potroh légcsőnyilásaiban, a tor hátulsó részén hangadó szalagok hullámzanak, s ezek okozzák a dongást, ami előre figyelmezteti az erdők, rétek többi állatát a közelgő hártyásszárnyúra: "Vigyázat, jövök, el az utamból!"

Fészkét föld alá, egér- vagy vakondjáratokba építi, s a telet csak a nőstények vészelik át. A kisszámú raj tavasszal éled újra.

A földi poszméh "főállásban" vadvirágok és lucerna beporzásában vesz részt, szabadidejében azonban aktív természetvédelemmel is foglalkozik.

A megfigyelés ideje alatt komolyan csak ez a poszméh foglalkozott virágporgyűjtéssel a sziromsátor mélyén. Kifelé jövet pedig, mint egy igazi bohém nábob, a megszerzett kincseket nagyvonalúan szórta el bundája szőreiről.

A földi poszméh szipókája feltűnően hosszú, ezen XXL-es virágok mélyére erős testalkata mellett, ezzel a szájszervvel ér be, hogy a bibéről nektárt nyalogasson. A koevolúció itt is tetten érhető, azaz egymásra utalt fajok egyedeinek párhuzamos törzsfejlődése során a virág számos trükköt alkalmaz a társult faj csalogatására, például különleges színtartományú leszállópályát. Ugyanakkor, olyan utat, vagy inkább labirintust alakít ki a jutalomfalatig, vagyis a nektárig, amit végigjárva biztosan felszedi a megtermékenyítő hím "ivarcsomagot", a polleneket.

Két napon át csak egy poszméh serte-pertélt a zergeboglárokon, és bár személyazonosságára minden kétséget kizáróan nem derült fény, valószínűleg ugyanaz az egyed volt. Abból, ahogy nagy svunggal újra és újra bezümmögött a tisztásra, ahogy a vaku villanásaira behergelte magát, felismerte az ember.

Szóval, ha ugyanaz a pöszméh kolléga volt, akkor legalább egy Pro Natura emlékérmet mindenképpen megérdemelne, mert az idén az Ő szorgalmából él és sokasodik tovább a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet legnagyobb zergeboglár állománya.