FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Kishajókázás indul a Hortobágy-halastón!

Új program a Halastavakon csoportok részére: ismerje meg a Hortobágyi Halastavak élővilágát és a hagyományos halászat módszereit és eszközeit.

A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják. A Központi-tóegységben, az ún. Öregtavakban már az első világháború idejétől termel halat a Hortobágyi Halgazdaság, illetve jogelődjei. A legöregebb tóegységben, ahol ma a hortobágyi halászati hagyományokra épülő, és a táji adottságoknak, valamint a természetvédelmi követelményeknek megfelelő Hortobágyi Biohal Termelés folyik, a látogatók előzetes bejelentkezés után csónaktúrán ismerkedhetnek meg a halastavak életével. A látogatók a program során megtekinthetik, és a bátrabbak ki is próbálhatják a Hortobágy természetes vizein és a halastavakon használatos ősi magyar halászeszközöket. Bemutatjuk a Halgazdaságban tenyésztett fontosabb halfajokat. Vendégeink a halászati bemutató során tapasztalt szakvezető útmutatásával ismerkedhetnek meg az egyedi Hortobágyi Haltermelési Technológia sajátosságaival, annak természeti érték fenntartó szerepével. A csónakázás során testközelből tapasztalható meg a halászok élete és fedezhető föl a halastavak partról rejtett élővilága.

Az Öregtavak Európa egyik legfontosabb vízimadár élő-, és egyben megfigyelőhelye, a Hortobágyi Nemzeti Park 1973-as megalakulása óta természetvédelmi oltalom alatt álló halastavak központi szerepet játszanak a szárazzá vált hortobágyi tájon a korabeli tiszai vizes élőhelyek felélesztésében. A tavak megépítése óta több mint 300 madárfajt figyeltek meg itt. Különösen látványos időszak a tavaszi és az őszi madárvonulás, amikor vándormadarak ezrei pihennek meg a tavakon, vagy táplálkoznak a lecsapolt tómeder iszapján. A tavaszi költési időszakban madárdaltól hangosak a nádasok, nádiposzáták, tücsökmadarak, kékbegyek, barkós- és függőcinegék védik területüket és keresik párjukat. Nyüzsgő gémtelepek fészkelői: kanalas gémek, nagykócsagok, bakcsók, kis kárókatonák hordják a táplálékot a fiókáiknak. A magasban rétisasok, rétihéják, fekete gólyák és darvak keringenek. A nádszegély mentén nyáriludak és vadrécék vezetik a családjukat. A vízből kiemelkedő nádtorzsákon mocsári teknősök és vízisiklók vesznek napfürdőt. A gátakon átvezető vidracsapások, pedig azt jelzik, hogy itt még gyakori emlős a vidra. A szerencsés túrázók a hosszú fűben vadászó menyétet vagy hermelint is megfigyelhetik. Nem mindennapi látványt nyújt a száraz tómederben legelő bivalygulya. A hatalmas állatok meleg időben előszeretettel dagonyáznak a tocsogókban. A kisvasút végállomásánál fekvő halastó tornyába felmászva nagy kiterjedésű, viszonylag keskeny nádfallal rendelkező tavat láthatunk, ahol a nyári hónapokban a víz tetején nagy kiterjedésű, a tündérfátyol sárga virágaiból álló mezőkben gyönyörködhetünk. A tündérfátyol-mezők, melyeket a fehér virágú tündérrózsa állományai is tarkítanak ideális fészkelőhelyei a tavakon gyakori szerkőknek.

A természeti és halászati értékek mellett szintén egyedülálló látványt kínálnak a közel száz éves halastavak ipartörténeti emlékei is, hiszen itt található az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut.

Halastavi program menete: Találkozás a szakvezetővel a Halastavi-kisvasút állomásánál. Utazás a kisvasúttal a belső tavakhoz, madármegfigyelés szakvezetéssel. Ezután motorcsónakba szállva szakvezető segítségével a látogatók közelebbről is megismerhetik a halastavak vízivilágát, és a hagyományos hortobágyi halászati módszereket, halastavi technológiát.

Halastavi program ára:  3 800 Ft/fő

Csónakázás a Halastavon: A látogatók motorcsónakba szállva szakvezető segítségével közelebbről is megismerhetik a halastavak vízivilágát, és a hagyományos hortobágyi halászati módszereket, halastavi technológiát.

A csónakázás ára:  2.000 Ft/fő  Minimum 20.000 Ft/alkalom
Gyerekek részére (3-14 év) 1.400 Ft. Minimum 14.000 Ft/alkalom


Külön megrendeléssel lehetőség van a program után étkezésre is: sült hal, halászlé stb.
14 év alatt szülői, vagy tanári felügyelet kötelező!