FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

„Puszta Szafari” A Hortobágyi Vadaspark fejlesztése

A Hortobágy falu közelében található Malomházi terület, mint lehetséges bemutató helyszín már 1990-ben felmerült, a Világkiállítás Expo 95’ programjában is így szerepelt. A terület különleges alkalmasságát bizonyítja, hogy Hortobágy idegenforgalmi központjához közel helyezkedik el, és itt jelen van a nemzeti park összes jellemző tájképi együttese. A fejlesztés első lépéseként lépésként megvalósult a kb 120 hektáros terület villanypásztorral való bekerítése, megépült a bemutatóház, röpdék, kifutók, megfigyelőpontok kerültek kialakításra, megtörtént az állatok betelepítése, és megkezdődött a terület beüzemelése.
A Hortobágyi Vadasparkban az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított, illetve a nemzeti parkban ma is vadon élő állatfajokat mutatjuk be. Olyan fajokat kerestünk, amelyek a földtörténeti jelenkorban a Hortobágyon bizonyítottan előfordultak. A Tisza folyó völgyében talált gazdag csontleletek azt bizonyítják, hogy némiképpen az afrikai szavannákhoz hasonló viszonyok jellemezték az ősi alföldet: őstulkok, vadlovak, vadszamarak nagy létszámú csordái népesítették be, melyeket nagyragadozók illetve dögevők követtek. A Vadasparkban három nagytestű patás fajjal ismerkedhetünk meg: az eurázsiai vadlóval (Przewalski ló), az ún. rekonstruált őstulokkal, (Heck-marha), illetve a vadszamárral. Az akkori madárfaunát a területről rég eltűnt pelikán képviseli. A ragadozók közül a farkassal és a sakállal találkozhatunk. A bemutatandó fajoknak természetszerű környezetet alakítottunk ki, bizonyos, a mai Hortobágyra jellemző fajok idevonzásával, számukra kedvező, mesterséges élőhelyek létrehozásával.

A terület egyedülálló adottságai lehetővé teszik egy olyan szafarival kombinált turisztikai vadaspark kialakítását, amely Magyarországon unikális vonzerőt jelent.

Tervezett program:
A látogató gyalog, vagy saját járművén érkezik a kiindulási pontra, amely a Pusztai állatpark parkírozója. Itt megváltja a belépőjegyét, és csatlakozva a meghirdetett induló túrához vesz részt a programon. A látogató speciálisan kialakított óránként indított gépjárművel jut el a tulajdonképpeni vadasparkba. Az út keresztül halad a nagypatások területén, ahol szerencsés esetben közvetlen közelről láthatók az állatok. Ha nem így történik, akkor kedvező száraz terepviszonyok mellett a szerelvény képes elhagyni a szilárd burkolatú utat, és a területen kialakított földút rendszeren közelíti meg az állatcsoportokat. A gépjármű üléseibe beépített audio guide rendszer segítségével már út közben érdekes információkhoz juthatunk a parkról, és az itt bemutatott élőlényekről. Az útvonalat úgy alakítottuk ki, hogy a résztvevők a vadon felfedezésének érzését élhessék át. A ragadozókat: farkasok, sakálok, ragadozó madarak (keselyűk, sasok) speciális, a környezetbe illeszkedő kifutókban, röpdékben mutatjuk be. A program show eleme a látványetetés, melyet naponta egyszer tartanak meg a farkasoknál, és a ragadozó madaraknál. A világ számos állatkertjében alkalmazott látványelem, amely elsősorban a ragadozók jobb bemutathatóságát célozza. Az állatápoló szakszemélyzet az erre a célra kialakított bemutatótérben végzi az etetést oly módon, hogy az állatok a lehető legkomplexebb mozgás és magatartásformáit lehessen látni. A közönség a kialakított megfigyelőteraszon szemlélheti az eseményeket. Az ápoló mikroport segítségével műsor közben magyarázza a látott mozgás és magatartási elemeket, amely egy erősítő és kihangosító rendszeren át mindenki számára jól hallható. Ebből a célból épül majd meg a kilátóterasz is, mely biztosítja, hogy egyszerre több ember is kényelmesen végignézhesse a „műsort”. Ezt a világ számos állatkertjében és természetvédelmi területén nagy sikerrel alkalmazott módszert a magyar nemzeti parkok között elsőként itt szeretnénk bevezetni. A pelikánok, gólyák, darvak, illetve egyéb vadmadarak a mesterségesen kialakított tavakban tekinthetők meg. A bemutatott állatok jobb megfigyelése érdekében járdarendszerrel összekötött megfigyelőpontokat alakítottunk ki. Az állatbemutatók között a puszta legjellegzetesebb növényfajai eredeti élőhelyükön tekinthetők meg. A fontosabb fajokról kihelyezett információs táblák, illetve a szakvezető által adott információk segítik a tájékozódást. A program része a bemutatótermi kiállítás, ahol vitrinekben elhelyezett gazdag leletanyag, preparátumok, tablókon látható magyarázó szöveg, segítségével ismerkedhetnek meg a Hortobágy eredeti élővilágával. A kiállítás a terepi programok tökéletes kiegészítője, melyeknek nagy szerepe lehet a környezettudatos szemlélet kialakításában is.

A pályázat keretében három fő új munkaerő kerül felvételre.