FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

A bölcs öreg - 70éves hazánk első természetvédelmi területe, a debreceni Nagyerdő

70 éve nyilvánították védetté Magyarország első természetvédelmi területét, a debreceni Nagyerdőt. Ebből az alkalomból ünnepséget rendeztek csütörtök délelőtt Debrecenben, a nagyerdei tisztáson, ahol Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter emlékezett meg a 9 ezer éves erd

őről. Magyarországon 900 ezer hektárt tesznek ki a védett természeti területek összesen, ebből 135 ezer hektár fokozottan védett. A nyírségi erdőssztyepp tölgyes, az első hivatalos állomása a hazai természetvédelemnek.

 

„A természetvédelmi területek az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag vidékei, amelyeknek elsődleges rendeltetése a természeti értékek védelme. A zöldtárca pályázatokkal, a turizmus támogatásával, tanösvények létesítésével, beruházásokkal törekszik a védett területek értékeinek természetkímélő bemutatására.”- mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtök délelőtt Debrecenben, a nagyerdei tisztáson, ahol a 70 éve védetté nyilvánított debreceni Nagyerdőre emlékeztek.

Hazánkban 900 ezer hektárt tesznek ki a védett természeti területek összesen, ebből 135 ezer hektár fokozottan védett. Magyarországon 10 Nemzeti Park, 38 Tájvédelmi Körzet és 159 Természetvédelmi Terület van. Ezek a területek segítenek a természet kincseinek megismerésében és hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez (erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás, vad-, és erdőőrök, a táj-, és természetvédelem, közmunkaprogram) is.

A debreceni Nagyerdő már a jégkor vége óta létezik, különleges védett növényfajok (turbánliliom, kétlevelű sarkvirág, fehér madársisak, dunavölgyi csillagvirág, magyar nőszirom) és állatok (rézsikló, héja, zöld küllő, harkály, csúszka, nyaktekercs, szén, kék, barátcinege, füzikék, erdei pityer, citromsármány, feketerigó, szürke és örvös légykapó, mókus, törpe és pirókegér, menyét, nyest) élnek a területén.

A debreceni Nagyerdő nevét hatalmas, 100–120 éves fáiról kapta. Az erdőt a 18. században parkká nyilvánították, majd 1939-ben 1. sorszámmal jegyezték be a védett természeti területek törzskönyvébe. Az országos jelentőségű védett természeti terület a Natura 2000 hálózat része. Az erdő legfőbb problémája a szárazodás, az idős tölgyesek leromlása, az invazív és tájidegen özönfajok jelenléte és az illegális hulladéklerakás. Ezek megakadályozásában a Hortobágyi Nemzeti Park közmunkaprogramja jelent segítséget. Sokat javított az erdő állapotán a Nyírerdő Zrt. erdőfelújítása is, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje pedig uniós támogatással társulás-rekonstrukciós programot indít a közeljövőben.

A természeti területek iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés, a tavalyi évben 20%-kal nőtt a nemzeti parkok látogatottsága. Legutóbb 9 nemzeti park 23 pályázata nyert uniós támogatást, így Magyarország nemzeti parkjai csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre. A természetvédelem az Új Magyarország Fejlesztési Terv hét éves időszakában (2007-2013) mintegy 46 milliárd forinttal gazdálkodik. 2000 és 2010 között összesen 155 nemzeti parki fejlesztés valósult és valósul meg Magyarországon.

Forrás: kvvm.hu
Fotók: Szilágyi Gábor és Lisztes László