FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Tél végi sas-számbavétel a Hortobágyon

Tél végi sas-számbavétel a HNPI területein

 

2010. március 3-án zajlott a HNPI működési területein a 2009-2010-es téli időszak utolsó sas szinkron – megfigyelési akciója. A szerdai napon a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai néhány önkéntessel és más kollégával kiegészülve járták be a működési terület jelentős részét. Ki-ki az előzetesen számára kiosztott területrészeket vizsgálta át sasok után kutatva. A szinkron megfigyelések során elsősorban a madarak táplálkozó területei kerültek górcső alá, mert a hatalmas területeken az éjszakázó helyek nagy száma miatt az esti „behúzó” egyedek számlálása kevésbé hatékony. A szomszédos területeken lévő sasok különböző megfigyelők által történő duplán számolásának elkerülése érdekében a természetvédelmi őrök rádió adóvevő készülékkel tartották egymással a kapcsolatot. Természetesen a résztvevők különös figyelmet fordítottak a hagyományosan „sasban bővelkedő” részek megfigyelésére. Nem is meglepő, hogy a legtöbb sast a Hortobágyon figyelték meg a kollégák, míg a Nagykunság, a Tisza-tó környéke és a Közép-Tisza-vidék délebbre eső területei szintén nagy számú sas előkerülését eredményezték.

A Hortobágy a Kárpát-medencén belül is fontos telelő, illetve vonuló helye a rétisasnak (Haliaeetus albicilla). A munkatársak a madarak védett területeken tartása érdekében télen hal- és birka tetemekkel etetik a madarakat, így próbálva csökkenteni annak az esélyét, hogy a zord időszakban a sasok táplálék után kóborolva, nagy területeket bejárva esetlegesen mérgezett táplálékot vegyenek fel vagy délebbre jutva lelövés áldozataivá váljanak. Ezeken az etetőhelyeken vonulás kutatás is zajlik a színes gyűrűs madarak beazonosításán keresztül.


A Közép-Tisza – Jászság Természetvédelmi Tájegység területein is számos rétisast figyeltek meg a kollégák, de ezeken a területeken a szintén fokozottan védett parlagi sas (Aquila heliaca) egyedeinek száma is nagyon jelentősnek bizonyult – annak ellenére, hogy a területnek csak egy meghatározott részét sikerült átnézni.

A Hajdúság területén érdekességként egy fekete sas (Aquila clanga) is felbukkant, míg a Hortobágyon 2 megfigyelése történt a hazánkban rendkívül kis számban költő szirti sasnak (Aqulia chrysaetos). Míg az előbbi faj vonuló és telelő állománya hazánkban rendkívül alacsonynak mondható, addig a szirti sas – bár szintén nem gyakori madár – szórványosan jellemző a téli időszakban az Alföld területein.
A szinkronban összesen 22 megfigyelő vett részt. Összesen 121 pld rétisas, 22 pld parlagi sas, 2 pld szirti sas és 1 pld fekete sas került szem elé. Ezen kívül 1 pld kerecsensólyom és 2 pld vándorsólyom is színesítette a palettát.
A szinkron megfigyelés jó hatásfokkal működött és nagyon eredményesnek bizonyult. A következő télen természetesen folytatása következik hatalmas ragadozómadaraink egyedszám-felmérésének.