FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Gólyamentési kísérlet Hortobágyon

Július 28-án délelőtt az egyik kolléganőnk telefonon értesítette a Természetvédelmi Őrszolgálat egy tagját, hogy Hortobágyon, a házuk udvarában lévő oszlopon költő fehér gólya pár egyik fiókájával valami nem stimmel, mert a fészektestvérei már kirepültek, ő viszont felállni is alig-alig tud.

A Hortobágy Természetvédelmi Tájegység vezetője összehívta a közelben dolgozó őr kollégákat és megvizsgálták a helyszínen az esetleges beavatkozás lehetőségét.

A kolléga házaspár a házuk hátsó udvarában egy leselejtezett fa villanyoszlopot állíttatott fel évekkel ezelőtt, melyre – kimondottan a gólyák megtelepedésében reménykedve – fészekmagasítót és fészekalapot helyeztek. A fehér gólyák sikeresen elfoglalták a fészekalapot és évek óta az oszlop tetején költenek.

Mivel az oszlop a jelenlegi villamos kisfeszültségű hálózattól független, ezért az áramszolgáltatói segítségnyújtás nem is jött szóba. Az őrök eldöntötték, hogy saját hatáskörben vizsgálják meg a kis gólyát, mely a helyszínen a földön állva nem volt látható.

Az egyetlen probléma az volt, hogy nem egy átlagos magasságú faoszlopról volt szó, hanem egy különlegesen magasról, melyhez az őrök által hozott 10 méteres létra rövidnek bizonyult.

Megoldást jelenthetett volna egy darus kocsi bérlése, de ez idő és pénz hiányában nem tűnt megfelelőnek, továbbá az is kérdéses volt, hogy a madár egyáltalán még életben van.

Végül megszületett a végső ötlet: szerezni kell egy másik létrát is, majd a kettőt összekötve kell feljutni a fészekhez. A létrák összekötését követően következett a monstrum felállítása, ami a viszonylag erős szélben nem volt egyszerű.

 

 

Összekötött létrákkal a fészek felé…

Rövid tanácskozást követően – azt eldöntendő, hogy ki legyen az a „szerencsés”, aki felmászik a gólyáért – a tájegység vezetőre esett a választás. A létráknak az oszlop mellett tartását két kolléga hevederekkel biztosította, bár ez még így is nagyon labilis volt. Aztán elindult az akció…

 

 
Lépésről lépésre közeledett a fészek.

                                                                                        
A létrán a fészek pereme fölé kerülve elérhetővé vált a gólyafióka, mely nem tudott rendesen felállni, csak magatehetetlenül gubbasztott a fészekben. Lehozva aztán egyértelművé vált, hogy mi akadályozta a madarat az élettevékenységében és a fejlődésében. Egy bálakötöző madzag volt ráhurkolódva a lábaira, ezáltal gúzsba kötve azokat. Sajnos a madzag  erősen bele is vágódott szegény gólya mindkét lábán az izomszövetbe is.Szörnyű sebeket okozott a bálamadzagA gólyamentést megkísérlő csapat

 

A gólyafióka erősen le volt gyengülve, így a fészekből történt lehozatala után azonnal a Madárkórházba került. Sajnos az állatorvos későbbi tájékoztatása szerint a másnapot már nem érte meg. Elpusztult. A béklyóba szorult lábai miatt létrejött általános kondíció romlás és közvetett módon kialakult fertőzések következtében menthetetlen volt. Szomorúan vettük tudomásul, hogy bár mi igyekeztünk mindent megtenni, a természet máshogy rendelkezett ezzel a fiatal élettel.