FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

SAJTÓSZOBA

Az előzetes várakozásokat felülmúlóan sikerült az a földikutya áttelepítési projekt, melyben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével, ismert populációkból származó egyedekkel új erdélyi földikutya populációt hoztak létre védett területen. Ez a világviszonylatban is egyedülálló akció nemcsak az erdélyi földikutya fennmaradásában játszhat fontos szerepet, hanem a többi endemikus földikutyafaj megmentéséhez is nélkülözhetetlen lehet.


Augusztus 5-én "Darvak világa" címmel interaktív kiállítás nyílt a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjának emeletén. A projekt a „Komplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban” című (ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0004) pályázat keretében valósult meg.
Több mint 110 millió forint értékben vásárolt gépeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az „Élőhelykezelési célokat szolgáló gépek beszerzése a HNPI Hajdúság-Dél-Nyírség és Nyírség-Szatmár-Bereg természetvédelmi tájegységeiben” (KEOP-3.2.0/11-2012-0007) című pályázat keretében. A projekt az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósult meg.
2014.06.18.
Eddig soha nem látott felvételekkel örvendeztetik meg a természetvédők az élő adások rajongóit. Néhány órája egyenesben csodálhattuk meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén élő parlagi sasok családi életét, és szurkolhatunk azért, hogy minden fióka épségben kirepüljön.
Több mint 100 millió forint értékben vásárolt gépeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a vagyonkezelésében lévő természetvédelmi területek kezeléséhez. „A Hortobágyi Nemzeti Park területén ártéri élőhelyek, rétek kezelésben adventív fajok visszaszorításához, valamint mocsarak természetvédelmi kezeléshez szükséges gépek beszerzése” (KEOP-.3.2.0/11-2012-0002) című pályázat az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósult meg.
2014.05.30.
Lezárult a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. által 6. osztályos tanulóknak meghirdetett természetismereti és néprajzi vetélkedő 3 írásbeli fordulója. A verseny döntőjét 2014. május 30-án tartották a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában.
A projekt célja a Hortobágy területén található legelőtavak ökológiai állapotának javítása legeltetéses élőhelykezeléssel. A „Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon” című (LIFE11NAT/HU/000924) projekt megvalósításához az Európai Unió 7 524 484 euró 74,55%-os támogatást nyújtott a Vidékfejlesztési Minisztérium társfinanszírozásával.
2014.03.13.
A 2014. március 13-án 13:42 órakor kikelt hortobágyi rétisas fióka fenekén szó szerint ott van még a tojáshéj, de máris sztár lett belőle. A néhány órával ezelőtt kikelt fióka első mozdulatait az internetes élő közvetítésnek köszönhetően több száz néző izgulta végig.
A Komplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban című (ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0004) projekt megvalósításához az Európai Unió 2 081 638 465 forint 100%-os támogatást nyújtott a hazai költségvetés társfinanszírozásával.
2014.01.30.
Speciális programot szerveztek a természetvédelmi őrök utánpótlására az Y TriÁsz mozgalom és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, az Ifjú Kócsagőr verseny záró rendezvényét csütörtökön Fenékpusztán, a Vönöczky-Schenk Jakab kutatóházban tartották.

Mérgezésből felgyógyult parlagi sast engedtek szabadon a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Jászsági Különleges Madárvédelmi Területen. A súlyos mérgezési tüneteket mutató madarat a múlt héten találták a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

2013.11.12.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megindította a „Természetes és természetszerű erdők és fás legelők természetvédelmi kezelése, kialakítása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0005) című pályázat megvalósítási szakaszát. A projekt beruházásához az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozás keretében 250 074 636 forint 100%-os támogatást nyújtott.

Közel 2 milliárd forint értékű fejlesztés indult el a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.
„Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Parkban I. és II. ütem” (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0001 és KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0002) című pályázat az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában valósul meg.

2013.11.12.

Több mint 200 millió forint értékű fejlesztés zárult le a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Az „Árokrendszerek felszámolása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0003) című pályázat az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában valósult meg.Sikeresen zárult a kontinens ez évi legnagyobb szabású természetvédelmi rendezvénye a EUROPARC 2013 konferencia, valamint a vele párhuzamosan zajló Ifjúsági Természetvédelmi Konferencia, melyeknek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a EUROPARC Szövetség volt a házigazdája.


2013.09.26.
A kormányzat célja, hogy minél több fiatal gazda és családi vállalkozás kapjon földet – hangsúlyozta dr. Bitay Márton a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) látogatóközpontjában, ahol ünnepélyes keretek között haszonbérleti szerződéseket adott át a pályázaton nyertes helyi gazdáknak. Az állami földprogramért felelős államtitkár az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén birtoktest használatához jutottaknak is itt nyújtotta át az okiratot. A földeket a természetvédelmi korlátozások betartásával hasznosítják a jövőben.

2013. július 10-én lakossági bejelentés érkezett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához, miszerint egy röpképtelen parlagi sast találtak. A helyszínre érkező természetvédelmi őrszolgálat munkatársai megállapították, hogy a madár feltehetően mérgezés áldozata lett.2013.06.08.
A nemzeti parki termék védjegyet 70 termelő több mint 150 terméke kapta meg 2010 októbere óta – mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szombaton Debrecenben.

Nagy madártani szenzáció helyszíne volt a Hortobágyi-halastavon működő Hortobágyi Vonuláskutató Állomás 2013. május 25-én. Az ún. CES madárgyűrűzési program keretében a tavaszi madárállomány monitorozását végezték el a szakemberek az Állomás területén felállított függönyhálók segítségével. A délelőtti órákban egy kis geze (Idunacaligata, korábbi nevén Hippolaiscaligata) akadt a hálóba.
Ennek a fajnak ez az első magyarországi adata!

2013.03.01.

Átvette a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Az erről szóló megbízási szerződést a felek aláírták, és a kormányhatározatnak megfelelően mától egy kézben összpontosul az állami társaság szakmai és tulajdonosi irányítása.

Több mint 354 millió forint értékű fejlesztés kezdődött a „Kisvízterek rehabilitációja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2012-0009) című projekt keretében, mely az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
2013.01.28.
A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz (HNP) telepítik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft-t - jelentette be a kormány döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn a Hortobágyon.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai ötletének köszönhetően, a nagyközönség is figyelemmel követheti egy vadon élő rétisas pár életét. A program célja elsősorban az információszerzés, ismeretterjesztés, monitorozás, szemléletformálás. A projekt a „Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén” című (KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0009) pályázat keretében az Európai Unió és hazai költségvetés finanszírozásában valósult meg.

2013.01.15.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai aktívan részt vettek a X. Országos Sasszinkronon, mely eseményt a Magyar Madártani Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja szervezett meg 2013. január 11-13. között.

2012.11.20.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) munkatársai a madártani monitoring keretében minden hónap közepén végeznek vízimadár számlálásokat, tekintettel arra, hogy a számolás alá vett területek nem fedik le az egész Hortobágyot, ezek nem minden esetben adnak pontos képet egyes ritkább madarak egyedszámáról. Ezért volt szükség arra, hogy a Hortobágy és a Nagykunság területén, elsősorban a pihenőhelyeken elvégezzük a vörösnyakú ludak felmérését. A szinkronszámlálásban a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálata és a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület önkéntesei vettek részt. A megfigyelés során összesen 96.380 példány vadludat számoltak a felmérők, melyből 79 példány vörösnyakú lúd került szem elé.

A mintegy 130 millió forint értékű beruházás, „A Hortobágyi Nemzeti Park területén túzokvédelmi területek és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartáshoz szükséges gépek beszerzése” (KEOP-3.2.0/11-2012-0001) című pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
2012.12.17.
A több mint 130 millió forint értékű gépbeszerzés, „A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén ártéri  élőhelyek, rétek kezelésben adventív fajok visszaszorításához, valamint mocsarak természetvédelmi kezeléshez szükséges gépek beszerzése” (KEOP-3.2.0/11-2012-0002) című pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
Több mint 137 millió forint értékű gépbeszerzés az „Élőhelykezelési célokat szolgáló gépek beszerzése a HNPI Hajdúság-Dél-Nyírség és Nyírség-Szatmár-Bereg természetvédelmi tájegységeiben” (KEOP-3.2.0/11-2012-0007) című pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
2012.12.17.
Több mint 75 millió forint értékben vásárol gépeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a  vagyonkezelésében lévő és a Bihari-sík Tájvédelmi Körzet részét képező védett területek természetvédelmi kezeléséhez. A „Természetvédelmi kezelési célokat szolgáló gépek és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartásához szükséges gépek beszerzése a HNPI Bihari Sík Tájvédelmi Körzetben” (KEOP-3.2.0/11-2012-0008) című pályázat az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
Hortobágyon -Európa legnagyobb összefüggő szikes pusztáján- található a daru legnagyobb átvonuló helye, ahol jelenleg több mint 110.000 madár éjszakázik egyidejűleg, lecsapolt halastavakon és sekély vizű mocsarakban.
2012.10.16.

Több mint 240 millió forint értékű fejlesztés kezdődött a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A „Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén”(KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0009) című pályázat az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.

Több mint 812 millió forint értékű fejlesztés zárult le a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén. Az „Élőhely-rekonstrukciós fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban” (KEOP–3.1.2/2F/09-2009-0016) és a „Vizes élőhelyek és fás legelők megőrzése és fejlesztése az Észak-Alföldön” (KEOP–3.1.2/2F/09-2009-0018) című pályázatok az Európai Unió és hazai költségvetés finanszírozásában valósultak meg.

2012.08.23.
Az idei nyáron a szokásosnál több fiatal legyengült, de egyébként egészséges gólyát kellett menteniük a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őreinek. A tavalyi igen sikeres költési szezonnal ellentétben, 2012-ben jóval kevesebb fiókát tudtak felnevelni szüleik, amiben a fiókanevelési időszak száraz időjárása is közrejátszhatott.

Visszatérhetett a természetbe a mérgezésből felgyógyult parlagi sas. A ragadozómadár a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának és a Fővárosi Állat- és Növénykert sikeres együttműködésének köszönhetően menekült meg. Az állat teljesen felépült, és újra birtokba vehette az eget.


2012.07.09.

Budapest, Hortobágy 2012. július 10. Madárvédelmi szakemberek segítségével az elmúlt hetekben összesen 22 vörös vércse fiókát fogtak be a Budapest Airport Repülőtérforgalmi Üzemeltetés munkatársai, majd a madarak számára sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Parkba telepítették át őket. A természetvédelmi jellegű akciót elsősorban repülésbiztonsági okok tették szükségessé.

Az árokrendszerek felszámolása elősegíti a természeti értékek hosszú távú megőrzését, a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvását, valamint a racionális, fenntartható tájhasználatot. A projekt keretében a természetes szikes pusztai élőhelyeket feldaraboló, használaton kívüli csatornák, egykori zsilipek, rendezetlenül lerakott földkupacok felszámolását tervezzük.
2012.06.11.

A múlt hónapban végezték a HNPI munkatársai az Igazgatóság működési területén, a Magyarországon fokozottan védett rétisas (Haliaeetus albicilla) fiókák színes gyűrűs jelölését.

 

Hortobágy, 2012. május 27. (vasárnap) - A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gyermeknap alkalmából május utolsó hétvégéjén nagyszabású gyermeknapi programsorozattal várja az apróságokat. A programok szenzációja egy békebeli omnibusz, mely április óta Hortobágy központjából szállítja a Vadasparkba látogató vendégeinket.

2012. április 23-án 18: 00 óra után pár perccel telefonos bejelentést kaptunk miszerint a Kisvárdától északra lévő gémtelep nádasa meggyulladt.

Több védett és fokozottan védett madarat, valamint ugyancsak védett mocsári teknősöket engedtek szabadon a természetvédelmi szakemberek a Hortobágy térségében. Az állatok a telet a Fővárosi Állat- és Növénykertben töltötték, s a tavasz beköszöntével a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereivel együttműködve juttatták őket vissza a szabad természetbe.

Az ázsiai vadló a mai házi lovak egyetlen megnevezhető őse. A faj valamikor Eurázsia teljes sztyeppzónáját benépesítette, különböző aljfajai éltek Nyugat-, Kelet- Európában és Ázsiában. Az idén Mongóliába visszatelepítendő 3 kanca a hortobágyi Pentezugban született.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kezdődnek...

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kezdődnek...
A daruvonulási szezon kiemelt eseménye a Daruünnep. Ezen a napon kulturális programok várják az érdeklődőket, ahol a daruhoz köthető néphagyományokról hallhatunk, tudományos ismeretterjesztő előadásokat hallgathatunk meg és kézműves foglalkozásokon vehetünk részt...

Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája, amely rabul ejti az ide látogatókat, új programokkal várja a kedves érdeklődőket. Az őszi puszta látványa, a tavakon időző ezernyi vízimadár, a darvak hangos krúgatása életre szóló élményt jelent kicsik és nagyok számára egyaránt.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel ajánlja a pedagógusok, osztályok részére az alábbi programjait szeptemberben és októberben...

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA: http://www.darksky.org/ ) január 31-én Arizonában jelentette be két új „Sötét Égbolt Helyszín” hivatalos elfogadását: Az Egyesül Királyság fennhatósága alá tartozó, a Normadiához közeli  Sark-sziget ezüst minősítésű „Sötét Égbolt Közösség” címet érte nyerte el január 25-én, a Hortobágyi Csillagoségbolt-park pedig ugyanakkor ezüst minősítésű „Sötét Égbolt Park” lett. A terület a Föld két hasonló közösségéhez és öt parkjához csatlakozott, amelyek már korábban elnyerték ezt a tekintélyes elismerést. Köztük szerepelnek a Galloway Erdő Park Skóciában és a Zselici Tájvédelmi Körzet Magyarországon.”A Hortobágy a madárvilág szempontjából Európa egyik legfontosabb helyszíne és a Csillagoségbolt-park létrehozásakor ennek fontosságára különösen odafigyeltek. A Hortobágyon három éves előkészítő munka előzte meg az IDA igazgatótanácsának döntését. Ezzel a Nemzeti Park számos nemzetközi kijelölése (Világörökség, Bioszféra rezervátum, Ramsari terület) további elismerő címmel bővült.
A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozásával kapcsolatos sajtótájékoztató a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság székházában (Debrecen, Sumen u. 2.) lesz, 2011. február 7-én hétfőn 14 órától lesz.

sajtóanyag letölthető doc formátum

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság "Élőhelyvédelem, és -helyreállítás, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése" című pályázati konstrukcióban megnyert három KEOP (Környezet és Energia Operatív Program) projekt előkészítési szakaszát kezdi meg: az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozás keretében a pályázati rendszer 1. fordulójában 87 986 500 forint támogatást nyújtott.  Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja előkészítő projekt során a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy külterületein található egykori légi – bombázó – lőtér használatából fakadó károk megszüntetésének és a terület rehabilitációjának előkészítése kezdődik meg. Az árokrendszerek felszámolása előkészítő projekt során a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a természetes szikes pusztai élőhelyeket feldaraboló, használaton kívüli csatornák, egykori vízkormányzó műtárgyak, rendezetlen depóniák felszámolását, ezáltal a természetes szikes pusztai élőhelyszerkezet és a felszíni vízmozgások helyreállításának előkészítését valósítja meg. Az Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén végzendő természetvédelmi fejlesztések előkészítő projektje során az Egyek-Pusztakócsi mocsarak területegységének komplex tájrehabilitációjához szükséges beavatkozások, illetve az 1991 óta működő Górés tanyai természetvédelmi mentőhely fejlesztésének előkészítése valósul meg.