FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

KORÁBBI HÍREINK (2009)

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt, melynek legfontosabb célja a vizes élőhelyek megőrzése, fennmaradásuk biztosítása, és az erre vonatkozó nemzetközi jogi keretek létrehozása.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából általános iskolák felső tagozatosai és középiskolások részére ajánl programot.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja Önt a „Hortobágyi esték” szellemi műhelyének következő előadására. Sándor István, a HNPI igazgatója a Hortobágyi Nemzeti Park jövőképéről, a hortobágyi turisztikai fejlesztésekről tart előadást a Nemzeti Park Látogatóközpontjában ( Hortobágy, Petőfi tér 13.) Időpont: 2010. január 28., csütörtök délután 16.30 óra Az előadás előtt lehetőség van frissen sült pogácsa és tea melletti beszélgetésre is. További információ: Sárosi Eleonóra, 06-52-589-000, sarosie@hnp.hu

Kiadós havazás után a pusztaság fehér lepelbe burkolózik. Az élőlények számára az élőhelyet felépítő, "berendező" tájalkotóelemek ilyenkor szinte eltűnnek, egyöntetű, monoton sík(ok) határolják a teret, a táplálék szintén rejtve marad, gyakorlatilag hozzáférhetetlenné válik, s a cél már csupán a túlélésre való örjítő várakozás. Ebben a helyzetben üdítően hathat valami..., valami érdekesség. Mondjuk egy bicikli...

Az elmúlt év végén Nyíregyházán együttműködési megállapodást írt alá Szepesi István r. dandártábornok, főkapitány, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Sándor István igazgató a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság képviseletében. A megállapodás értelmében a két szervezet szakemberei együttműködnek a védett természeti területek, védett növény és állatfajok, valamint egyéb természeti értékek megóvása érdekében.

2009. december 09.-én este az Ártándi Közúti Határátkelőnél a Vám és Pénzügyőrség ismét egy madártetemeket tartalmazó szállítmányra bukkant. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának helyszínre érkező munkatársa megállapította, hogy a szállítmány védett madarakat tartalmaz, bár jóval kisebb számban, mint a legutóbbi, novemberi esetnél.

A Nemzetközi Csillagászati Únió közgyűlése 2009. december 2.-án elfogadta a felterjesztést újabb kisbolygó elnevezésekre. A Hortobágy  és a  Zselic kisbolygók ott sorakoznak egymás után a 84995-ös és 84996-os sorszámon...

...Magdi, a Hortobágyon jelölt madár adója valószínűleg a jelölést követően elromlott, Csalán, és Heni adói viszont elkezdték adni a jeleket. Csalán a jelölést követően nem sokkal keletnek vette az útját, és hosszabb időt töltött Ukrajnában a Fekete-tengerhez közel, míg Heni igazi lokálpatriótaként az újszászi gyülekezőhelyen és környékén töltötte a nyár végi - őszi gyülekezési időszakot.

Az ősz beköszönte, a darvak érkezése nemcsak a határ, hanem a gondolataink elrendezéséhez is megfelelő időszak. A téli, szobákban töltött esték pedig különösen jó alkalmakat teremtenek tartalmas beszélgetésekhez. Ilyen lehetőséget szeretne teremteni a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is a „Hortobágyi esték” címet viselő programsorozatával, melynek a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvar ad otthont november, január, február és március hónapok utolsó csütörtökén, ahogyan ez az elmúlt évben is volt.

A HNP Igazgatóság és a MOL között létrejött szerződés célja a természetvédelmi munkában manapság ugyanúgy nélkülözhetetlen térinformatikai háttér javítása. A hozzájárulás védett és a Natura 2000 hálózat területeinek határait tartalmazó térképek adatbázisainak karbantartására, illetve az azokból létrejött digitális állományok megosztására vonatkozik.

2009. november 7-én este kapott értesítést a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata, miszerint az Ártándi Határátkelőn egy Romániából érkező kamionon nagy mennyiségű madártetemet találtak a Vám és Pénzügyőrség munkatársai. A helyszínre érkező természetvédelmi őr megállapította, hogy a csaknem 3000 madártetem minden egyede Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt áll, tehát az országon való átszállításuk is tilos.

2009. november 4. és 6. között Sarród-Fertőújlakon, a Fertő-Hanság Nemzeti Park "Csapody István" Természetiskolájában került sor a hagyományos Ökoturisztikai Szakmai Napok megrendezésére. A magyarországi nemzeti parkok munkatársait és a szakmai vendégeket Dr. Kárpáti László igazgató köszöntötte.Az ökoturisták igazi közege azonban a természet. Először a nemzeti park által a közelmúltban rehabilitált vizes élőhely, a Nyirkai Hany madárvilágát és bemutatási eszközeit tekintettük meg.A Fertő-vidéken járva a közös nemzeti park burgenlandi oldalán, Illmitzben található látogatóközpont meglátogatása szinte kötelező momentum.

November 2-án két személyt ért tetten a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának őrkerület-vezetője Tiszatenyő határában, akik védett énekesmadarak befogását végezték. A két szolnoki lakos egérragasztóval bekent lépvesszővel fogta a madarakat... A Természetvédelmi Őrszolgálat védett madárfajok engedély nélküli befogása és tartása, továbbá az egérragasztós módszer alkalmazása miatt állatkínzás bűncselekményének gyanúja miatt kezdeményezett eljárást az elkövetők ellen.

A Hortobágyi Nemzeti Park az UNESCO illetékes szakbizottságának 1999. december 1-i, marakesh-i ülésén került fel a kulturális világörökségek listájára. A világörökségekről szóló nemzetközi egyezmény hazai kihírdetése után 24 évvel, amikor hazánk már nyolc világörökségi helszínnel rendelkezik, fogalmazódott meg egy törvényi szintű szabályozás igénye. A világörökségek védelméről szóló jogszabálytervezet kerettörvény, azaz a részletes szabályokat a későbbi végrehajtási utasítás határozza meg.

A 2009. évre lezárult a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet botanikai szempontból egyik legértékesebb területegységének természetvédelmi kezelési munkája. A Jónásrész néven ismertté vált területen október 21.-én végezték el az egyik szibériai nőszirmos láprét, valamint a zergeboglár állománynak, a dunai szegfűnek és az erdei szellőrózsának otthont adó tisztások kaszálások. A beavatkozások itt csak kézzel végezhetők el, mert ezek a részek vagy nem közelíthetők meg géppel, vagy a traktor taposása károsítaná a nedves láprétet. A munkában a tájvédelmi körzet munkatársain kívül a közmunka programban alkalmazott dolgozók is részt vettek. A kaszálást azért kell elvégezni, mert annak elmaradása esetén a rétek, tisztások cserjésedése felgyorsul és végül beerdősödne a ritka növények lakhely.

Sikerrel zárult Hortobágyon a VI. Hagyomány és Természet Konferencia. A hagyományőrzés mellett új hagyományt is teremtettek a szervezők azáltal, hogy a konferencia terem falai közül kivitték a rendezvényt a szabadba. Október első hétvégéjén került megrendezésre a Hagyomány és Természet Konferencia a Hortobágyon. Az immár hatodszor megrendezésre kerülő rendezvénynek ez alkalommal a Hortobágyi Nemzeti Park Látogató Központja és a Hortobágy Club Hotel adott otthont. A mintegy 150 résztvevő 5 ország képviseletében felszólaló, rangos hazai és határon túli előadóktól összesen 27 előadást hallgathatott meg. Értékőrző

70 éve nyilvánították védetté Magyarország első természetvédelmi területét, a debreceni Nagyerdőt. Ebből az alkalomból ünnepséget rendeztek csütörtök délelőtt Debrecenben, a nagyerdei tisztáson, ahol Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter emlékezett meg a 9 ezer éves erdőről.

Idén második alkalommal szervezték meg a Horvátországhoz tartozó Lastovo Természeti Parkban a Nemzetközi Csillagoségbolt-park Szimpóziumot, melynek címe: “The Role of Protected Areas in Reducing Light Pollution: Strengthening the Mission in Conserving Nature” volt*.* A szeptember 14-19. között zajlott programra meghívták a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot is, melyet Gyarmathy István igazgató-helyettes képviselt. A meghívásnak az adott aktualitást, hogy Európáben először a Zselici Tájvédelmi Körzet és azt követően várhatóan a Hortobágyi Nemzeti Park kaphatja meg a "Nemzetközi Csillagoségbolt Park" elismerő címet. A szimpóziumon beszámoltunk a parkok előkészítésének jelenlegi állásáról, illetve a magyarországi fényszennyezéssel kapcsolatos ereményekről és gondokról.

Sassa a vadló kanca 1989-es "évjáratú", és 2001-ben "csatlakozott" a hortobágyi Pentezug pusztán élő vadlovakhoz. A mellékelt képeken  az anya idei csikójával mutatkozik...

Madarakat figyeltek Cégénydányádon. Az Európai Madármegfigyelő Nap alkalmából több mint száz iskolás kirándult a Cégénydányádi-park természetvédelmi területre, ahol a gyerekek szakemberek segítségével megtekintették a gazdag növény és állatvilágot bemutató tanösvényt és megfigyelték a változatos madárvilágot. Több mint huszonöt madárfaj, háromszázhat egyedét láthatták az érdeklődők.
A túra végén játékos feladatok formájában adtak számot a megszerzett tudásukról és bekapcsolódtak a madárgyűrűzésbe is.

A látogatás célja az Őrségi Nemzeti Park területén folyó élőhelykezelési módszerek tanulmányozása és a tapasztalatok megismerése volt. Felmerülhet a kérdés, mi a hasonlóság a keleti határszél és a nyugati végek természeti rendszereiben, életközösségeiben. Nos, a két terület adottságai nem is annyira eltérőek, mint azt első pillanatban gondolnánk, s ezt az itt is, ott is fellelhető, erdélyi hatásokat tükröző faszerkezetű haranglábak is jól példázzák.

A HORTOBÁGYI NAGYCSÁRDA SZEPTEMBER 18-ÁN BEZÁRT!
HELYESEBBEN: A VENDÉGLÁTÁS FELÚJÍTÁS MIATT IDEIGLENESEN SZÜNETEL.

A Hortobágyi Nagycsárda kultúrtörténeti, és építészeti örökség, kiemelt műemlék. A XVIII. Században épült népi klasszicista épület, az Alföld leghíresebb, legnagyobb csárdája, és egyben Hortobágy legrégibb építménye. Az uniós Regionális Operatív Program keretében induló beruházás során felújítják és átalakítják a meglévő épületet, több épület elbontásra kerül a csárdakertben, (melyet parkosítanak) teret adva a park pihenő, sétáló funkciójának is.

A NAGYCSÁRDA BEZÁR, HOGY A JÖVŐ ÉV NYARÁN MEGÚJULVA, MÉGINKÁBB KÉPES LEGYEN A KEDVES VISSZATÉRŐ ÉS JÖVŐBELI VENDÉGEINEK IGÉNYEIT KISZOLGÁLNI.
KÉRJÜK SZÍVES MEGÉRTÉSÜKET!  Képgaléria

Már most, szeptember közepén, darvak krúgatása töri meg a puszta csendjét. Az Észak-Európába beköszöntő hideg időjárás miatt az idén korábban érkeztek meg a darvak a Hortobágyra. Jelenleg 5000 példány van már a nemzeti park területén, számuk azonban napról napra nő, hiszen az ilyenkor gyakori hidegfrontok „hátán” érkeznek.  A kedvező szelet kihasználva a Finnországban és a Baltikumban költő madarak néhány nap alatt érnek hozzánk.  A csapatok az idén jól megfigyelhetők, hiszen száraz időjárás miatt sokat ingáznak a táplálkozó helyek és az ivóhelyek között, mert vizet csak a halastavakban és mocsarakban találnak.

2009. szeptember 08-án természetvédelmi őr kollégával bejelentés alapján ismételt ellenőrzést tartottunk Törökszentmiklóson. A bejelentés szerint kerecsensólymok (Falco cherrug) találhatóak a megadott lakcím területén. A tulajdonos Cs. úr. behívott bennünket lakásába, rögtön elmondta, hogy éppen hívni akart bennünket telefonon, mivel előző este a helyi vadásztársaság vadászmestere Sz. úr disznótetemen egy legyengült, röpképtelen héját talált.

„Kultúránk füvészkertje” alcímmel idén hatodik alkalommal rendezik meg a Hagyomány és Természet Konferenciát. A korábbi nagy sikerű rendezvényekhez hasonlóan bemutatásra kerül, hogy miként kapcsolódnak a népi kultúra elemei azokhoz a természeti értékekhez, jelenségekhez, melyekből táplálkoznak. Az október első hétvégéjére kitűzött idei rendezvény több tekintetben is rendhagyónak számít. Egyrészt, mert a konferencia sorozat eddigi sikeres témaköreinek összegzésére épül, másrészt a helyszín a Hortobágy lesz, ahol az előadáson elhangzottakat kint a természetben is megcsodálhatják a résztvevők. 

Az ürge hazánkban 1982 óta védett. A Hortobágy e fajnak mindig is klasszikus élőhelye volt, elsősorban löszhátakkal tarkított magasabb térszíntű pusztarészeket kedveli. Az ürge korábban központi jelentőségű, ún. kulcsfaj volt a puszta ökológiai rendszerében. Kedvenc zsákmányállata számos ritka, fokozottan védett ragadozómadárnak (kerecsensólyom, parlagi sas, pusztai ölyv, stb). A Hortobágyi Nemzeti Park védett területein élő igen népes kolóniák 1996 nyár végén bekövetkezett extrém időjárási körülmények miatt elnéptelenedtek. A hortobágyi állomány megmentése és fenntartása érdekében más területekről visszatelepítés céljából, élvefogó csapdákkal befogott egyedeket engedtek szabadon a Nemzeti Park munkatársai.

 Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvar többéves előkészítő munka, hazai és uniós pályázatok eredményeképpen 2007-ben nyitotta meg kapuit. Már a tervezés során hangsúlyos szerepet szántunk a kézműves mesterségek bemutatásának. Tíz műhely épült a látogatóközpont külön épületszárnyában, amelyeket később kiegészítettünk, s jelenleg 14 műhelyben 24 mesterség képviselői kapnak helyett. Külön büszkeség számunkra, hogy ezzel hazánk legnagyobb aktív kézműves alkotóközösségének létrejöttét támogattuk, s támogatjuk ma is. A működés során a műhelymunkánál is fontosabb a turisztikai szezon alatti folyamatos bemutató tevékenység, és a gyermekfoglalkozások  megtartása, azaz az érdeklődők bevonása az alkotó munkába.

2009. augusztusában két jelentősebb tűzeset is történt a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Augusztus 3-án az Egyek-Pusztakócsi-mocsarak területén lévő Fekete-rét nádas, zsombékos déli részén keletkezett nagy kiterjedésű pusztatűz. Az oltást a Tiszafüredi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság kezdte meg, több környező település tűzoltóival megerősítve. Augusztus 30-án 10 óra körül újabb pusztatűz keletkezett Mihályhalma térségében. Az élénk északkeleti szél egy hozzávetőleg 2 000 m-es fronton a régi bombatér irányába tolta a tüzet. Az oltást a Püspökladányi, Karcagi, Hajdúszoboszlói, Debreceni, Szeghalmi, Berettyóújfalui és Tiszaújvárosi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság egységei végezték.

2009. szeptember 5-én 9.00 órától egy újabb területre invitáljuk Önöket, a Malomházi-halastavak, a Borsósi-tó, a Tornyi-domb és a Hortobágy folyó mellékére, ahol szakvezető segítségével ismerhetik meg a hortobágyi tavak, löszhátak és szikes puszták növény- illetve állatvilágát. A kb. 4-5 órás gyalogtúra során számos növényfajjal találkozhatnak, mint a réti őszirózsa, sziki őszirózsa, sziki kocsord, magyar sóvirág, réti füzény, kisfészkű aszat, vízitök, tündérrózsa....

2009. augusztus 25-én szállt fel az idei év 15000. utasa a hortobágy-halastavi Kisvasútra. A szimpatikus fiatal pár, Poldermann Emese és Veres Nándor kisvasútbarátok, rendszeresen látogatják a hazai keskeny nyomtávú vasutakat. Az utolsó percben érkező páros igencsak meglepdődött, amikor a Hortobágyi Nemzeti Park képviseletében, Világosi János osztályvezető köszöntötte őket, és kis ajándékcsomaggal, no meg egy returjeggyel ajándékozta meg őket...

Ismét itt a híres hortobágyi Hídivásár ideje. A Hortobágyi Nemzeti Parkban működő Kézművesudvar  mestere is felkészültek a vásárra, a vendégek fogadására, bár kicst másképp, mint a vásár többi részén. A mesterek feladatuknak tartják elődeink által, az évszázadok során a tárgyakba menekített tiszta formákat és értékeket méltó formában tovább éltetni. A hortobágyi Kézművesudvar, hazánk legnagyobb aktív kézművesudvaraként épp erre vállakozik, a hétköznapokban is, de kiváltképp a Hídivásár idején... 

Uniós pályázatból újult meg a Hortobágyi Kisvasút! A meglévő nyomvonalon újra a meghírdetett menetrend szerint közlekedik.
A projekt a „Daruvonulás Hortobágyon” A Hortobágy-halastavi kisvasút továbbfejlesztése és új ökoturisztikai attrakciók létrehozása címet viseli. A beruházás folyatatásában a HNPI célja a csatlakozó látványelemek bővítése. Az új beruházás keretében a jelenlegi 4 km-es pálya 5 km-re bővül. A sínpályát nagyobb terhelhetőségűre cseréljük, hogy az utazás biztonságosabbá és kényelmesebbé váljon. A halastavak legvadregényesebb részén több pallóút és madárvárta kerül kialakításra, amelyekből jól megfigyelhetővé válnak a területre jellemző élőhelyek, és átfogó képet kaphatunk a halastavak vízvilágáról, madárvilágáról. A látványelemek között madárgyűrűző állomás, a bivalyok testközelből történő megfigyelését lehetővé tevő Bivalyos tó és mesterséges partifecske fészkelő telep kialakítását is tervezzük.  Hortobágy Európa legnagyobb daru pihenőhelye. 2007 októberében több mint százezer daru pihent meg a pusztán. A darunézés egyre több érdeklődőt vonz ide az ország minden részéről és külföldről egyaránt. A kisvasút az új fejlesztés keretében – a sínpálya kb. egy kilométeres meghosszabbításával - eléri a legbelső, ún. „Kondás” tavat, amely a darvak hagyományos éjszakázó helye. A kisvasút tervezett végállomásánál fogadó épület, 13 m magas megfigyelő torony, vízbe épített pallóút rendszer és új betekintők kerülnek kialakításra. A megfelelő infrastruktúra kiépítésével lehetővé válik, hogy a látogatók a tó partjáról élvezhessék a darvak gyülekezését. A kisvasút rekonstrukciója és további fejlesztése lehetővé teszi a turisták védett területekre való belépését, és egyidejűleg csökkenti a látogatók által kiváltott környezetterhelést...

A hortobágyi Fecskeház Erdei Iskola nemcsak szállás, de ideális kiindulópontként szolgál a Magyar Puszta megismeréséhez. Hortobágy-Mátán, a puszta kapujában található. Könnyen megközelíthető innen minden helyi látványosság, ugyanakkor kényelmes tiszta szobáival, nagy parkjával, az ide szervezhető programokkal több napos tartózkodásra is alkalmas.
Az alábbi programokat kínáljuk:

  • a Hortobágy-Halastavi Tanösvény felfedezése gyalogosan, kerékpárral és kisvonattal
  • ismerkedés a pásztorművészettel és a hortobágy-melléki kézműves mesterségekkel a Pásztormúzeum és a Körszín kiállításain keresztül
  • ismerkedés a hortobágyi pásztorkultúrával, őshonos állatokkal szekértúra keretében
  • gyalogtúra a malomházi vadasparkba
  • vízvizsgálat
  • csillagászat
  • motorcsónaktúra a Hortobágy folyón
  • kézművesfoglalkozás

Információ: Tel.: 52/589-000; Tel./Fax: 52/589-321
                  E-mail: info@hnp.hu

Megkeresés érkezett a Nemzeti Parkhoz, miszerint az egyik olasz divatmagazin, a Gracia szerkesztői egy képes beszámoló keretében szeretnék bemutatni a következő téli ruhakollekciót. A fotózás helyszínéül és így háttéréül a Magyar Pusztát választották. A kétnapos akcióban egy jókora állvánnyi ruhát, bundát, kabátot, vastag szoknyákat próbáltak fel a nyúlánk modellre a rekkenő hőségben. Máta-puszta ideális terepnek bizonyult, hiszen végtelen látóhatár, a kettős kút, a pásztorok és jószágaik, meg a pásztorépítmények mind profi fotóháttérként szolgáltak.

Képzőművészeti - Kézműves és Hagyományőrző tábor, Hortobágyon a Fecskeház Erdei Iskolában. Táborunkba azokat az alkotó kedvű gyermekeket várjuk, akik szeretnék megismerni és kipróbálni a különféle képzőművészeti és kézműves mesterfogások alapjait, akik kedvelik a színeket, formákat, képeket, rajzokat, tárgyakat. Minden olyan gyermeknek ajánljuk, akik szeretik az új megoldásokat és örömüket lelik az alkotásban

Ez év nyarán, júliusban magyar művész, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai és oktatási felügyelője, Sárosi Eleonóra rajzai láthatóak a lengyel világörökségi kisváros, Kazimierz Dolny impozáns, a XVII. században épült, s ma a Kultúra Házaként működő épületében. Itt kaptak helyet azok a nagyméretű, porpasztellel készült, európai orchideákat és farkasokat ábrázoló rajzok, melyek a gyönyörködtetés mellett megpróbálják felhívni a figyelmét a látogatónak az adott fajok veszélyeztetettségére is.

Pusztai Állatpark parkolójából gyalogosan indulunk tovább a Hortobágy-folyó mellékén Malomházára. Utunk során számos növény- és állatfajt figyelhetünk meg: virágzó zsályát, kakukkfüvet, fehér szirmú tündérrózsát, illatos vízitököt, valamint nagykócsagot, vörösgémet, bakcsót stb.
A kb. 7 kilométeres túrát követően a Látogatóközpont interaktív kiállításában a nemzeti park bemutatóterületeinek (szikes puszta, mocsarak, sziki erdő) gazdag élővilágát is megtekinthetjük.

A rendkívül gazdag és sokszínű magyar kultúra és az abból fakadó hagyományok jelentős turisztikai vonzerőt képviselnek. Ennek megismertetésére a Magyar Turizmus Zrt. tanulmányútra hívta a nemzetközi média képviselőit. A társaság szervezésében július 5-10. között mintegy 30 újságíró ismerkedik hazánk még élő hagyományaival a Kulturális Turizmus Éve „Élő hagyományok” pillérének jegyében.

Egész pontosan ezerhatszázan gyűltek össze a Hortobágyi Nemzeti Parkban, hogy sporttal zárják a BSI tavaszi-nyári szezonját a 6. E.ON Délibáb Sportnap keretében. A rendezvény központjának a Mátai Ménes bemutató lovas pályája adott otthont, innen vágtak neki a résztvevők a különböző távoknak. Három sportágban mérettethették meg magukat: futás, kerékpározás és gyalogtúra várta a mozogni vágyókat. Csak a legedzettebbek indulnak neki ilyen hőségben. Ez tulajdonképpen egy extrém sport...

Idén nyáron új program indul a Hortobágy-halastón. A rendkívül gazdag madárvilág megfigyelésére már nem csak földön, de vizen is útnak indulhatunk. A gyalogos és kerékpáros, vagy éppen a kisvasúttal utazó természetjárók számára újabb lehetőség kínálkozik azzal, hogy a közel 2000 hektáros tóegység egyik taván motorcsónakkal, szakvezető kíséretében, egészen közelről lencse- vagy "távcsővégre" kaphatók a ritka madarak, ahogy a tájjellegű halászati módszerek is. Sőt, a vállalkozó kedvű látogatók ki is próbálhatják a bemutatott fogásokat.

2009.05.15-én egy Vásárosnamény melletti faluban lakó gólyapár egyik tagja elpusztult. Ekkor még tojások voltak a fészekben, s mivel egy madár valószínű nem tud kikelteni tojásokat, majd felnevelni azokat kivettük  a fészekből a tojásokat. A tojásokat az autóban inkubátorban helyeztük, hogy Malomházáig a megfelelő hőmérsékleten tartsuk. A 4 tojás Malomházára került keltetőgépbe.  Egy hétre rá kikelt az első, majd rá 2 napra a második, arra 2 napra a harmadik. A negyedik tojás nem kelt ki. A három fiókát kezdetben 2-3 óránként kellett etetni. A fiókákat meggyűrűztük, jelenleg is jól vannak. Budapestről  hoztak 4 idei, az állatkertben kelt kisgólyát.  Mivel ott korán keltek már nagyobbak az itthon kelteknél. Már a szárnyukat próbálgatják. Azt szeretnék, hogy természetes környezetben nőjenek fel és onnan repüljenek el.

Újabb élményekben gazdag túrára invitáljuk Önöket a Kis-Jusztus mocsár területén. 2009. július 4-én 900-kor a Kaparó Csárda parkolójából (33-as főút nagyiváni útelágazás) hazánk legszínesebb, fokozottan védett madarainak keresésére indulunk. Utunk során gyönyörű fajokat figyelhetünk meg: a gyurgyalag páratlan szépségű vándormadár, amely meredek partfalakba vájt költőüregekben fészkel. De távcsövünk végére akad majd kék vércse, szalakóta és több gémfaj is...

Június 19-28. között immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Parkok Hete. A pénteki nyitónapon szakmai rendezvény lesz, amelynek témája - kapcsolódva a Magyar Turizmus Zrt. Kulturális Turizmus 2009 kampányévéhez - a kulturális örökség védelme és ökoturisztikai hasznosítása hazánk védett természeti területein. A neves ökoturisztikai és kulturálisörökség-védelmi szakértők elhangzó előadásaikban - egyebek között - kitérnek a hortobágyi és őrségi élő hagyományok, továbbá a bükki kőkultúra ökoturisztikai hasznosításának lehetőségeire, kérdéseire, bemutatják a kulturális világörökségi helyszínek turizmusának helyzetét.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén lévő Pilisszentiván adott otthont június 13-án a Nemzeti Parkok soronkövetkező futballbajnokságának. A nyolc csapatból álló mezőnyben két négyes csoportban zajlottak a selejtezők. A Hortobágyi Nemzeti Park csapata először a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal játszott (6:1), majd az Aggteleki Nemzeti Park csapatával mérkőztünk (2:3), de a kiskunságiakkal szépítettünk (5:1). A továbbjutók az elődöntőben mérték össze erejüket, ahol a hortobágyiak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium válogatottja jutott "ellenfélnek", de nem volt kímélet (2:0). A döntőben újra az Aggteleki Nemzeti Park legjobbjaival, meg legjobb idegenlégiósaival kerültünk szembe, de sikerült fordítani (3:2). Summa, summárom a kupa győztese a Hortobágyi Nemzeti Park csapata lett. Gratulálunk fiúk! 

Az egyik legnagyobb hortobágyi halastóegység, a Hortobágy-halastó középső gátján mintegy négy kilométer hosszan húzódik egy keskenyvágányú kisvasút. Elődje a halászat igényeit kiszolgáló ipari vasút volt. Felújítása óta menetrendszerű személyszállításra is alkalmas. A Hortobágy-halastó ma is őrzi az egykori Csúnya-föld és Kondás-fenék mocsarai madárvilágának gazdagságát, így Európa egyik legismertebb madármegfigyelőhelye lett. A Nemzeti Park a rendszeresen kínált szakvezetéses túrák mellett minden évben, egy kulturális programokkal kibővített rendezvénynappal ünnepli meg a közel százéves “Öreg-tavon” közlekedő kisvonatot.

Hétvégén került megrendezésre a VII. Szatmár-Beregi Madarász Napok, melyen idén elsősorban az amatőr csapatoké volt a főszerep. A közel 50 főből álló társaságnak felkészült vezetők mutatták be a térség leggyakoribb madarait. Nagyrészt általános és középiskolásokból álló természetkedvelők a túra során megismerkedtek a falu jellemző madarai mellett a környező gyepek, erdők és a Fehérgyarmati- halastó madárvilágával is. Madarászás közben...

Tar János és Budai Mihály kollégák Bodnár Dánielnek, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző KHT magyar szürkemarha üzletágvezetőjének a bejelentésére sietve kimentek a megadott pusztarészre és legnagyobb megrökönyödésükre egy gémeskútban találták az addigra már teljesen elázott, de még élő sast. Szerencsére a kút belső oldalán egy növény hajtásaiban meg tudott kapaszkodni, így kerülhette el a fulladást.

A 2008. év nyarán jelentős számban észleltük az óriás tőrösdarazsak (Megascolia maculata) repülését a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet monostorpályi területén. E királyi megjelenésű és méretű faj előfordulásáról ezen a területen eddig nem volt tudomásunk. Mostani „elszaporodása” valószínűleg azzal magyarázható, hogy 2005 tavaszán egy komoly vihar ledöntötte az itt álló 100 éves tölgyeseket. A homokban korhadó hatalmas tölgyfa tuskók ideális élőhelyet és táplálékot biztosítanak az orrszarvú bogár lárváinak. A darázs lárvái viszont éppen őket fogyasztják.

Csónakázótó. Hétvége. Az alkalmi "hajósok" megszokott köreiket róják, mit sem sejtve arról a katasztrófa helyzetről, amely a tó társbérlőit, a barna varangy porontyokat sújtja. A tóban kikelő békapetékből annak rendje módja szerint, azaz metamorfózissal kis békák fejlődtek, és most már tüdővel rendelkezve, keresnék a kiutat a nagy vízből. A tó vízszintje azonban jóval alacsonyabb a peremnél, így a kis kétéltűek fogságba estek...

Európai uniós csatlakozásunknak májusban van ötödik évfordulója. Magyarország védelemre érdemes tájaival és élőlényfajaival jelentős mértékben járult hozzá az európai közösség természeti értékeinek gyarapításához. A vakáció első hetében épp ezeket a kincseket szeretnénk bemutatni a nagyközönségnek. A Nemzeti Parkok hetén öt napon át várjuk az érdeklődőket a Hortobágy-halastón. A kilenc órakor kezdődő túrák szakvezetése ingyenes. Látogasson el hozzánk, ha érdeklődik a gazdag madárvilág, hazánk természeti öröksége iránt, vagy csak egy jó kirándulásra vágyik.

A kihajtás mindig is jeles nap volt a legeltető állattartók számára, Hortobágyon is. Egybeesik Szent György napjával. A puszták növényzete ilyenkorra erősödik meg annyira, hogy a elbírja a nyájak, gulyák legelését, taposását. Régi hagyományt elevenítettek fel a Hortobágyon azzal, hogy a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegörző Közhasznú Társaság igazgatója, mint a jószágok gazdája rovásboton átadja, a pásztorok képviselői pedig átveszik a rájuk bízott állatokat...

A Hajdúsági Tájvédelmi Körzet Vámospércs és Nyíracsád határába eső, Jónásrész néven ismertté vált területegységének kis zergeboglár (Trollius europaeus) állománya igen szép virágzást produkál az idén. A szívet melengető látvány mögött azonban évi rendszerességgel végzett munka áll. E jégkori reliktum populációja egy viszonylag fiatal keményfás ligeterdő állomány alatt maradt fenn, ahol a cserjék alaposan elborították őket. Az árnyékban már nem is virágoztak, és a tövek egyre kisebbek lettek. Ennek a folyamatnak vetettek véget hat évvel ezelőtt a tájvédelmi körzet munkatársai az első cserjeirtással...

A tavasz ezen időszakában a helyben költő madarak már javában a tojásaikat melengetik. A gémek és kócsagok a nádban lapulnak fészkeiken, táplálkozó párjaik azonban könnyen megfigyelhetők röptükben. A nyári ludak között már több olyan van, mely a fiókáit vezeti. A halastavakon fattyúszerkő, nyári lúd, nagykócsag, kis kárókatona egyedeivel találkozhatunk.  Szerencsés esetben a kékbegy is lencsevégre kapható, melynek hangjától zajos a terület.  A víz fölött zsákmányát kereső barna rétihéja kering.

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában működik hazánk legnagyobb aktív kézművesudvara. A Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából ezúttal szövő tábornak adott otthont, amelyet Galánfi András szakmai vezető és Pergéné Zsilágyi Zsuzsanna, gazdasági igazgatóhelyettes nyitott meg. Kis csapat ült a szövőszék elé április 8-án reggel. Volt köztük üvegcsiszoló, bőrös, játékkészítő, hímző, csuhéfonó, pedagógus, autószerelő és nyugdíjas. Hamar beletanultak a helyes munkafogásokba: surrant a vetélő, zizzent a nyüst, csattant a borda, a szép fonalakból szőttes lett hamar.

Téli álmából ébredt a Tisza-tó is, zöld- és virágözön, kicsinosított kikötők, vendégváró barátság fogadja az embert. A Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény éppúgy, mint a Tiszavirág tanösvény érdekes tavaszi arcát mutatja, bár a meglehetősen meleg időjárás következtében felgyorsulnak az események. Minden esetre már érdemes leporolni a túrafelszerelésünket, elővenni madárhatározónkat, esetleg kiegészíteni egy jó kis növényismereti szakkönyvvel és nekivágni a vízi világnak.

2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve, melyet az UNESCO a következő témával bocsátott útjára: „Az Univerzum : benne élsz, fedezd fel!” A program küldetése, hogy segítse a világ polgárait abban, hogy a nappali és éjszakai égbolt segítségével újra felfedezzék helyüket az Univerzumban, ezáltal személyesen éljék át a csodákat és a felfedezést. A nemzetközi program egyik fontos része a fényszennyezéssel kapcsolatos szemléletformálás. Május 16. éjszakáján hazai nemzeti parkjainkban is csillagnéző túrák lesznek, ahol természetvédelmi szakemberek és csillagászok kalauzolják a látogatókat. Hortobágyon a programot az Öregtavak területén tartjuk meg.

Tavasszal is nagy tömegben vonulnak a költöző madarak, de ezúttal sietősebben, hiszen a párválasztás, fészeképítés, tojásrakás, költés, fiókanevelés sürgeti őket, minél jobban ki kell használniuk a jó időket. Lessük meg együtt ezt a természeti eseményt, április 18-án, szombaton.

Tavasz tündér türelmetlen sietséggel vette át az évek alatt téltől, nyártól mind jobban megrabolt évszakát. Sokat várt, és alaposan készült, hogy elkápráztasson bennünket. Teremtményein látszik, nincs bennük erőlködés, de annál több könnyed lendület. A szokottnál bőségesebb téli csapadék üdévé varázsolta az erdőket, s a korhadó avar egyáltalán nem kellemetlen illatától kísérve, a pihekönnyű, zsenge levelek közül elénk terülő virágszőnyegbe süppedve óhatatlanul, és megnyugtató módon gondolatul mellénk szegődnek a költő szavai: "Az élet él és élni akar..."

Hunor nevű webgólyánk életében a tavasz szerencsés fordulatot hozott, hiszen új párral érkezett haza. Tavaly ősszel dőlt le a régi, közvetlenül a kéményre rakott fészek, hiszen a párja elvesztésén szomorkodó madár egyedül nem fogott hozzá a tatarozáshoz. A Nemzeti Park munkatársai időközben lebontották a veszélyessé vált építményt és egy speciális fészekkosarat szereltek fel. Hunor rövid rendrakás után most együtt kelepel Tündével (webmadarászok nevezték el így) a Hortobágyi "webFogadó kéményén. A szomszédos Látogatóközpont falára szerelt webkamera képén nyomon követhetik az idei történéseket...

Programsorozat készülődik májusban a Tisza-tó térségében, melynek egy része elsősorban az ott élőket szólítja meg, gyerekeket, felnőtteket egyaránt. A „Tiszta Tisza-tóért!” akcióban szemétszedéssel tesszük élhetőbbé a tájat. A Tisza-tó körbefutásával felhívhatjuk rá a figyelmet és talán még jobban a magunkénak érezhetjük. Öt szakterület képviselő kerekasztal-beszélgetés formájában átgondolják a Tisza-tó jövőjével kapcsolatos kérdéseket, majd a tó körül élőkkel is párbeszédet folytatnak lakossági fórum keretei között. A gyerekeknek márciusban Tisza-tavi Ki mit tud? címmel játékos vetélkedősorozatot indítottunk...

A víz, "há-kettő-ó" molekulák tömege, álló és folyó vizek, tengerek, felszínalatti vizek formájában már réges régen létezett a Földön. A kék bolygón az élet ezen megfelelő mennyiségű vízkészletnek köszönhetően alakulhatott ki. A szerves vegyületek először sejten kívül képeztek vizes oldatokat, ami a régi tudomány szerint  a vis vitalis, életerő révén talált magára. Az élő azáltal vált élővé, hogy ezen oldatokat sejtjeibe zárta, a molekulák cseréjét szabályozottá tette, sőt képes volt önmagához hasonló ilyen sejteket létrehozni, ami tulajdonképpen maga a Teremtés...

Az idei esztendőben február elején kezdődött a képzés, melyre 30-an jelentkeztek az ország sok tájáról. Az elméleti előkészítő előadások sokaságát hallhatták a hallgatók, hogy magukba szívják a turizmus és a természetvédelem alapismereteit, némi fajismeretet szerezzenek és bővebb információkkal rendelkezzenek a Tisza-tóról, a Hortobágyi és a Bükki Nemzeti Parkról és a Tisza-tóhoz szervesen kapcsolódó védett területekről, az Egyek-pusztakócsi mocsarakról és a Hevesi Puszták Tájvédelmi Körzetről. 

Az előkészítés alatt álló malomházi vadaspark lakói rendszeres állatorvosi ellenőrzés alatt állnak. A vizsgálathoz altató lövedékkel teszik "kezelhetővé" a nagytestű pácienseket. Így került sor a napokban három farkas kezelésére, egy-egy kombinált oltás beadása formájában, ami a veszettség megelőzését, illetve a külső élősködők elleni védelmet szolgálta. Ahogy az alábbi képek egyikén is látszik, az altató hatására elkábult állatokat ...

Ilyenkor télutón, tavasszal rendszeresen visszatérő problémát jelentenek a ragadozómadaraknál a vegyszerek használatából eredő mérgezések, illetve a lőfegyver által okozott sérülések. Ezek az írtószerek még minidg túl könnyen hozzáférhetőek, s a vásárláskor senki nem vizsgálja a tisztelt felhasználó beszámítási képességét. Tisztában van-e a környezetre gyakorolt hatással? Tudja-e, kit vagy mit akar elpusztítani? És ugyan a szerek felhasználási javallatában kitér-e erre a tisztelt multinacionális megakonszern gyártó? Vajon ez valami atavisztikus ösztön, hogy repülő vadászok veszélyt jelentenek az egész emberi társadalomra, s azonnal  fegyverhez kell nyúlni. Tény azonban, hogy ezidőtájt arat a halál...

2009. március 28-án, este 20.30 és 21.30 között, csak egyetlen órácskára kapcsoljuk le lakásunk, munkahelyünk világítását. Ez lesz a "FÖLD ÓRÁJA". Ez nem más, mint egy energiatakarékossági akció, aminek természetesen szoros kapcsolata van az éghajlatvédelemmel. A fosszilis tüzelőanyagok, azaz a kőolaj és földgázüzemű erőműveink által kibocsájtott szédítő mennyiségű gáz a bolygó légkörében az üvegházhatásként ismert folyamatot erősíti. Az egy órányi "lámpacsend" nem megoldás, "csak" figyelem felhívása arra, hogy ...

A Hortobágyi Nemzeti Park, a Bihar Közalapítvány és a Bihar Egyesület ismét meghirdeti a Bihari-sík Tájvédelmi Körzet megismerésére szervezett vetélkedőjét. Immár hetedik alkalommal indítjuk útjára az együttműködő pedagógusokkal közösen ezt a versenyt. Örömmel tapasztaljuk, hogy sokak számára fontos ez a rendezvény, mely során a gyerekek megismerhetik lakóhelyük természeti értékeit. A tavalyi évben 16 község képviseltette magát, reméljük, az idén sem leszünk kevesebben!

A Hortobágy-halastó 11-es tava, ahol a szárazra állított mederfenéken a nyári félévben bivalyok legelik-tiporják a növényzetet, kiváló rovar és kisemlős táplálékbázist kínálva a ragadozómadarak számára. Kékvércsék és erdei fülesbaglyok költözhetnek a gáton álló öreg nyarak és füzfák törzsére rögzített 40-50 db fészekodúba. Az odútelepítés strapás munka, létra- és famászási jártasság szükségeltetik hozzá...

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és a Debreceni Egyetem által létrehozott közös kihelyezett tanszék, a Természetvédelmi Zoológiai Tanszék egy, már meglévő kapcsolat, közös munka hivatalos formába öntése. Reményeink szerint ez az élő laboratórium sikeres működése esetén példájául szolgálhat a természetvédelem és a kutatás sajnos sokszor elhanyagolt közös problémamegoldó stratégiáinak kifejlesztésében.

A beregi tájképhez hozzátartoznak a nagy kiterjedésű legelők és fáslegelők, amelyeken évszázadok óta külterjes állattartással foglalkoznak a helyiek. Egy ilyen, nagy kiterjedésű legelő található Gelénes határában. Sajnálatos módon azonban az egykori legelőn állatok hiányában beindult a cserjésedés (kökény, vadrózsa, galagonya), amely az utóbbi években akkora mértéket öltött, hogy az egykor sokat használt legelők állattartásra alkalmatlanok lettek.

A vadlovak és Heck-marhák újabban vizsgálati objektumok lettek. A Przewalski lovak és őstulkok táplálkozása és anyagcseréje címmel összehasonlító tanulmány készül. A Pentezug pusztán jó egy évtizede betelepített jószágok közül hat vadlókancára és hat őstuloktehénre szereltek adókészüléket. A Bécsi Egyetem Vadbiológiai Intézete által kifejlesztett berendezés képes az állatok testhőmérsékletét, szívverését folyamatosan  rögzíteni. Alkalmasak a jószágok területen belüli helyzetének és mozgásának meghatározására is. A kiindulás elv a minél kisebb méretű beavatkozás volt...

Meglepő és érdekes lehet, hogy a Hortobágy télen is madárjárta. Valahol másutt van, ahol a madár sem jár, hiszen ezen a tájon több mint 120 madárfaj fordul elő a tél folyamán különböző "megfontolásokból". Vannak, amelyek fészkelnek is és át is telelnek nálunk, s vannak, amelyek csak télen jellemzőek, kifejezetten a mi telünket kedvelik. A "Részletekben" Dr. Kovács Gábor felvételei között csemegézhetünk...

Csatlakozva az International Dark Sky Association kezdeményezéséhez a Csillagászat Nemzetközi Évében „Csillagos ég parkok” jönnek létre Magyarországon is, az erre alkalmas területeken. Az ez irányú előkészítő munka elkezdődött a Hortobágyi Nemzeti Park esetében is. Az égbolt irányába kibocsátott és funkció nélküli fények visszaszorításának lehetőségével a Csillagos-ég Park az éjszakai égbolt – ami a természetes tájkép része – látványának megőrzését is szolgálja...

2009.01.06.

A malomházi Pusztaszafari Park Przewalski ló ménesében újabb csikó született. A kancacsikó éppen Karácsonykor látta meg a napvilágot. Hát, mi is lett volna a neve más, mint Karácsony? A kontinentális éghajlathoz rendkívül jól alkalmazkodott vadlópalántánál nem okozott különösebb megrázkódtatást a havas pusztaság. Pár nap múlva, amikor is a szinte vadon élő állatoknál, a gondozók egyáltalán felfedezték, hogy anyja,"Karolina" megellett, már pajkosan ugrált és szaladozott, csipkedte társait, próbára téve türelmüket.

Azt már régen tudjuk, hogy a farkas, mint a kutya őse, komoly értelmi képességekkel rendelkezik, kölönösen a társas kapcsolatok finoman szabályozott világában. Az emberhez való idomulásában éppen ez a döntő momentum, tudniillik társának fogadja el. Na most itt az ideje, hogy ez fordítva is megtörténjen. A mellékelt, dokumentumértékű fotókkal igazolva, erre rászolgáltak. Ha például egy farkasnak, bármilyen okból, csákányra van szüksége, hát felveszi és elviszi. Lehet, hogy a szökéshez kell neki?

"Világörökségünk, a magyar puszta". A film célja, 15 perc időtartamban bemutatni azokat a hortobágyi értékeket, amelyek az UNESCO "A világörökség része" címet elnyerő Hortobágyra csábítja a táj iránt érdeklődőket. A filmben látványos képsorokkal, zenés-etüd formában, rövid, lényegre törő 3 nyelvű (magyar, angol, német) narrátor-szöveggel ellátva kerülnek bemutatásra a pásztorhagyományok, természeti értékeink és a hortobágyi puszta turistacsalogató látványosságai. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium a Turisztikai célelőirányzat forrásainak terhére hirdetett pályázati felhívást, az Észak-alföldi turisztikai régió ismertségét növelő marketingeszközök támogatására.

A Hortobágy most már a YouTube-on, a népszerű videomegosztó portálon is látható. Az alábbi ikonra kattintva egy EU által készített reklámfilmet láthatnak, melynek kb 7 és fél percénél kezdődik a HNP-ről szóló rész, amely tulajdonképpen Európa sikeres természetvédelmi projektjeit képviseli. Ez azért nem akármilyen siker.

A Hajdúsági Tájvédelmi Körzetben, a hosszúpályi Sándoros-tározó mellett található az a 90 hektáros gyepterület, vagy inkább nádas-rétes vadon, ahol szilaj szürkemarhák legelik-tiporják a sűrű növényzetet. Egész nyáron "kinn háltak", embert is alig láttak, a tereléshez pedig végképp nem szoktak hozzá. Eljött azonban a téli hideg és táplálékszűke. Legfőbb ideje, hogy komfortos szállásukra hajtassanak. De a kinn háló gulya szilaj volta miatt máshogy kellett közelíteni hozzájuk...

Pár x-en túl ki ne emlékezne a papónál, keresztapánál, egyéb rokonságnál, vagy éppen saját jogon tartott jófajta disznóvágásokra: szédítő hajnali kelés után báránybekecsbe öltözött, elszántan poharazgató férfiakra, akik a hajdani vadászat mára domesztikált változatában készülnek zsákmányt ejteni. Újszentmargitán, a böllérkedvvel megáldottbandák ezt a munkafázist átugorva, inkább hentesanatómiai és a konyhai ínyenc-tudományban mérték össze erejüket. A Nemzeti Park 10 fős bandériuma is benevezett, s a zsűri „A legvendégszeretőbb csapatnak” járó trófeáját hozta el.

A Nagykunságból kipusztultnak hitt földikutya (Nannospalax leucodon) egy példánya került elő Mezőtúrról június folyamán a KITE telephelyén. Az állat megkerüléséről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata kapott értesítést a megtaláló helyi lakosoktól. A Természetvédelmi Őrszolgálat megszervezte az állat mentését, melyet szabadon engedéséig a Természettudományi Múzeum munkatársai gondoztak.