FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Korábbi cikkeink ( 2012 - 2011 )


A mintegy 130 millió forint értékű beruházás, „A Hortobágyi Nemzeti Park területén túzokvédelmi területek és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartáshoz szükséges gépek beszerzése” (KEOP-3.2.0/11-2012-0001) című pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
2012.12.17.
Több mint 75 millió forint értékben vásárol gépeket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a  vagyonkezelésében lévő és a Bihari-sík Tájvédelmi Körzet részét képező védett területek természetvédelmi kezeléséhez. A „Természetvédelmi kezelési célokat szolgáló gépek és élőhelykezelési célokat szolgáló állatállomány fenntartásához szükséges gépek beszerzése a HNPI Bihari Sík Tájvédelmi Körzetben” (KEOP-3.2.0/11-2012-0008) című pályázat az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
Több mint 137 millió forint értékű gépbeszerzés az „Élőhelykezelési célokat szolgáló gépek beszerzése a HNPI Hajdúság-Dél-Nyírség és Nyírség-Szatmár-Bereg természetvédelmi tájegységeiben” (KEOP-3.2.0/11-2012-0007) című pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
2012.12.17.
A több mint 130 millió forint értékű gépbeszerzés, „A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén ártéri  élőhelyek, rétek kezelésben adventív fajok visszaszorításához, valamint mocsarak természetvédelmi kezeléshez szükséges gépek beszerzése” (KEOP-3.2.0/11-2012-0002) című pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.
A Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény, a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló 262/2010. (XI. 17.) Korm. rendelet, valamint a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi célú vagyonkezelési tevékenységének egységes szakmai alapelvek szerinti ellátásáról szóló 12/2012. (VI. 8.) VM utasítás rendelkezései alapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Haszonbérleti Pályázati Felhívást tesz közzé.

Az Országos Természetvédelmi Hivatal 1850/1972. számú közleményével létrejött hazánk első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park, illetve a védett terület természetvédelmi kezelésére létrehozott Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, mely szervezet 1973. január 1-jén hivatalosan is megkezdte működését.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola közös pályázati felhívásban vetélkedőt szervez a „Debreceni Nagyerdő múltja és jelene” címmel. A vetélkedő célja, hogy hasznos információkhoz juttassa a tanulókat, segítsen megismerni a Nagyerdőt és azon keresztül az alföldi erdők élővilágát is. A játékos, gyorsasági, ügyességi feladatokat is tartalmazó vetélkedőre 4 fős csapatokat várunk, jelentkezési határidő: február 28!
2013.01.17.

Január 14-én kárókatona szinkronszámlálást végeztek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei, valamint az érintett halászati hasznosító szervezetek munkatársai. A felmérés célja a HNPI működési területén telelő kárókatona vagy más néven kormorán (Phalacrocorax carbo) állományának, illetve éjszakázóhelyeinek pontos feltérképezése volt, az Európa több országában is zajló nemzetközi szinkronszámlálás részeként.

A Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából, valamint a Vizes Élőhelyek Világnapja szakmai konferenciájának kísérő programjaként a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a tiszaörvényi Szabics Kikötő 2013. február 02-án, szombaton különleges téli túrát szervez. Jöjjön el és legyen Ön is részese a téli természet varázslatos világának, fedezzék fel a Tisza-tó nyáron szem elől rejtett, meglátogathatatlan zugait!
2012.12.03.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2013-ban is meghirdeti túravezető képzéseit (Hortobágyi Túravezető Tanfolyam és Tisza-tavi Túravezető Tanfolyam) mindazok számára, akik szakmailag felkészültebben, szakszerűbben kívánják tájékoztatni, túráztatni vendégeiket a Hortobágyi Nemzeti Park törzsterületén, vagy akik a Hortobágy szerelmesei és többet szeretnének megtudni annak védett területei élővilágáról.
Ismerje meg, mitől szép a hortobágyi égbolt!
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a "Csillagoségbolt-park a Hortobágyon" című ingyenes előadásra és derült ég esetén távcsöves bemutatóra az alábbi időpontokban és helyszíneken.
2013.01.15.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai aktívan részt vettek a X. Országos Sasszinkronon, mely eseményt a Magyar Madártani Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja szervezett meg 2013. január 11-13. között.

2013. január 10-én Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, ünnepélyes keretek között „Miniszteri elismerő oklevéllel” tüntette ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának egyik tagját, Herczeg Ferenc természetvédelmi őrkerület vezetőt.


Lesz-e kerékpározásra is alkalmas turistaútja Hortobágynak? Épül-e új híd a Hortobágy folyón? Megújul-e a Kossuth utca gyalogos burkolata? Milyen fejlesztésekre kerül sor a Vadasparkban, az Állatparkban, Halastón, Mátán. Mi lesz Kungyörgyön? Mi is az a Darumúzeum? Új LIFE-program indul. Ezekre és más egyéb kérdésekre is választ kaphat, aki 2013. január 17-én (csütörtökön) este eljön a Hortobágyi Esték előadássorozat következő előadására. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet alapításának 30 éves évfordulója alkalmából ezzel a kiadvánnyal Fintha István emléke előtt tisztelgünk.
Közel 20 éve jelent meg Fintha István tanulmánykötete az Észak-Alföld edényes flórája, mely a részletes irodalmi adatfeldolgozás mellett több évtizedes terepi adatgyűjtés eredményeit mutatja be. A szerző a Felső-Tisza vidékét járva a botanikai adatrögzítés mellett a zoológiai megfigyelések lejegyzésére és szisztematikus feldolgozására is nagy hangsúlyt fektetett, ugyanis már ekkor tervezte egy faunisztikai kötet megjelentetését is.
2012.12.18

Évek óta sok természetvédelmi őr használ alpin-technikai módszereket, például műfészkek építéséhez, kerecsen tálcák és más madárvédelmi berendezések kihelyezéséhez. A ragadozó madárfiókák gyűrűzéséhez is elengedhetetlen ezen képzettség, hiszen nem ritka, hogy 25-30 m-es magasságból kell leereszteni a még röpképtelen fiókákat a gyűrűzéshez.

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS
 BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁN
 A HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG!

Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja 2012. december 2-től 2013. február 28-ig zárva tart. Információ: Tel.: 52/589-321; E-mail: info@hnp.hu
A Hortobágyi Nemzeti Park többi létesítménye a következő nyitva tartások szerint várja látogatóit.

Harminc év telt el azóta, hogy az ország keleti szegletében 1982-ben megalakult a Szatmár–Beregi Tájvédelmi Körzet. A hozzá tartozó huszonegyezer-nyolcszázkilencvenegy hektárnyi, mozaikos szerkezetű terület a Szamos, a Tisza és az országhatár közötti háromszögben őrzi az Alföld ősi, természetközeli képét, valamint az ember sok évszázados kötődését bizonyító építészeti és kulturális értékeket.
2012.12.08.

2012. december 5-én Újszentmargita közelében, a Dinnyés-laposon egy szikipacsirta került a szemünk elé. A madár a havas tájban, egy szikpadkás rész melletti keréknyom peremén szedegetett.

Folytatódik a Hortobágyi esték programsorozat a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában! A téli időszakban havi rendszerességgel indítjuk előadásainkat. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt Hortobágyról és a környező településekről egyaránt.  Az első előadás időpontja: december 14. (péntek) 18.00. Az előadás és az azt követő beszélgetés témája: Vadlovak a Hortobágyon. Az előadást tartja: Brabender Kristin vadlóprojekt vezető, a vadaspark szakmai vezetője.
A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány szervezésében lezajlott az első ingyenesen tartott három napos térinformatikai tanfolyam természetvédelmi szakemberek számára (2012/09/07-09). Az Európai Unió által támogatott, öt országban megvalósuló program célja a természetvédelmi térinformatikai háttér fejlesztése tudás és eszközfejlesztéssel.
November végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság- és a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének közmunkásai, a Természetvédelmi Őrszolgálat irányításával több tonnányi szemetet szedtek össze a Debreceni Nagyerdőben.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Diószegi Sámuel Erdei Művelődési Ház Regionális Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont Erdészeti Erdei Iskolája által meghirdetett "Világörökségünk, a Hortobágy" Klub előadássorozat következő témája: „Elbűvölő vadlovak”- a vadon élő populáció társas kapcsolatai és a beltenyésztés elkerülésének önszabályzó rendszere.
Az előadás időpontja: 2012. november 28. (szerda)
 A Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott Vadonleső program az önkéntesek megfigyeléseire alapozva kísérel meg pontosabb képet kapni a természetvédelmi szempontból is fontos állat- és növényfajok elterjedéséről.
      
2012.11.22.
Dr. Varga Zoltán professzor emeritus, vitathatatlanul a hazai zoológia egyik legkiemelkedőbb alakja. Rendkívül magas szintű tudományos munkáit itthon és külföldön is egyaránt elismerik, egyike azon keveseknek, akikben igazi polihisztorokat tisztelhetünk. Eredményeinek elismeréseképpen megszámlálhatatlan tudományos díj büszke birtokosa, elméleti eredményei mellett a természetvédelem gyakorlati oldalán is elévülhetetlenek az eredményei.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) munkatársai a madártani monitoring keretében minden hónap közepén végeznek vízimadár számlálásokat, tekintettel arra, hogy a számolás alá vett területek nem fedik le az egész Hortobágyot, ezek nem minden esetben adnak pontos képet egyes ritkább madarak egyedszámáról. Ezért volt szükség arra, hogy a Hortobágy és a Nagykunság területén, elsősorban a pihenőhelyeken elvégezzük a vörösnyakú ludak felmérését. A szinkronszámlálásban a HNPI Természetvédelmi Őrszolgálata és a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület önkéntesei vettek részt. A megfigyelés során összesen 96.380 példány vadludat számoltak a felmérők, melyből 79 példány vörösnyakú lúd került szem elé.

2012.11.20.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált, hazánk és a Vajdaság teljes területét lefedő, hetente egyidőben végzett daruszámlálások alapján, az idén ősszel szokatlan darumozgalmakat tapasztaltak a szakemberek. Egyrészt a meleg őszelő következtében az átlagostól jóval később érkeztek hazánkba az északi darucsapatok, másrészt viszont mind a Hortobágyon, mind a Körös-Maros Nemzeti Parkban a madarak összlétszáma újabb rekordot döntött. A Hortobágyon közel 113 ezerrel, a Dél-Tiszántúlon eddig 24 ezer madárral tetőzött az egyidőben éjszakázó madarak száma.

Az EUROPARC a nemzeti parkok, természetvédelmi állami szervek és civil szervezetek képviselőit tömörítő, európai szintű szervezet. A konferencia éves közgyűlésének és szakmai programjának megrendezésére idén 2012. október 22-26. között Belgiumban, a Kempen en Maasland Regional Landscape természetvédelmi területen, Genk városában került sor.
A 2013. évi EUROPARC konferenciát 2013. október 9-13. között a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Debrecen városában rendezik meg.

2012.11.19.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, hosszas tárgyalássorozat után, 2012-ben a Magyar Állam javára megvásárolta a Hortobágy-Szettyénes Majorban található állattartó telepet, ezzel az ingatlan igazgatóságunk vagyonkezelésébe került.

Ismerje meg, mitől szép a hortobágyi égbolt!
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2012. november 23-án, pénteken 18.00 órától tartandó Csillagoségbolt-park a Hortobágyon című ingyenes előadásra és derült ég esetén távcsöves bemutatóra, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjába.
2012.11.15.
A barabási Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Területet 1990-ben hozták létre. Ez az ukrán-magyar határon fekvő szigetvulkán a megye egyik legérdekesebb területe, egyben legmagasabb pontja is. Érdekességét elhelyezkedése adja, hiszen az Alföld peremén, a Kárpátok előhegyeihez közel fekszik. Ez magyarázza, hogy állat-és növényvilágát sík-és hegyvidéki fajok egyaránt jellemzik.

Október végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának segítségével a Magyar Természettudományi Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói két példány földikutyát (Spalax leucodon) fogtak be a hajdúhadházi Liget-legelőn.

2012.11.07.
Hortobágyon -Európa legnagyobb összefüggő szikes pusztáján- található a daru legnagyobb átvonuló helye, ahol jelenleg több mint 110.000 madár éjszakázik egyidejűleg, lecsapolt halastavakon és sekély vizű mocsarakban.

Ősszel vadludak ezrei látogatják a halastavak nyugalmas vizeit. A vadludak tömegét ebben az időszakban a nagy lilik alkotja, de nyári ludak egyedei is keverednek a csapatba.
A vadlúd csapatok napkelte idején elhagyják az éjszakázóhelyet, amikor az agrárterületek felé veszik az irányt. Délelőtt 10 óra táján inni és pihenni érkeznek vissza, majd a kora délutáni órákban ismét táplálkozni indulnak.
A madarak megfigyelésére november 10-11-én vezetett gyalogtúrát szervezünk Hortobágyi-halastón.

2012.11.04.
A Hortobágyi Nemzeti Park területén évről-évre minden ősszel és tavasszal megjelennek a világszerte veszélyeztetett kis lilik (Anser erythropus) európai állományának egyedei, hogy vonulásuk során megpihenjenek a tradicionális, jól bevált élőhelyeiken.

Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy november 1-jén néprajzi kiállításaink, a Látogatóközpont, a Hortobágy-halastavi Kisvasút és a Hortobágyi Vadaspark ZÁRVA tart! November 2-4 között a Látogatóközpont, a Pásztormúzeum, a Hortobágyi csárda kiállítás és a Körszín kézműves kiállítás és vásár 10.00-16.00 óra között tart nyitva. A Hortobágyi Vadaspark 10.00-14.00 óra között látogatható.  A tanösvényeinkre érvényes belépőkártya november 2-4 között a Hortobágy-halastavi Kisvasút pénztárában 10.00-16.00 óra között vagy a Látogatóközpontban vásárolható meg. Novembertől a Kézművesudvar és a Hortobágy-halastavi Kisvasút nem üzemel.

A Hortobágyi Vadaspark 2011. május 28-án nyitotta meg kapuit, és ugyanabban az évben megkapta a hivatalos állatkerti minősítést.
Ennek emlékére október utolsó hétvégéjén ünnepeljük a Hortobágyi Vadaspark Napját.
Vendégeinket ingyenes szakvezetéssel, vetített képes beszámolóval várjuk.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett októberi hétvégi programok a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kezdődnek.

A program a piknikelők számára igazi különlegesség. Hiszen nem mindennapi háttérrel, a pusztai vadak környezetében tölthet el egy estét. Az alkonyati fényben tekintheti meg a vadaspark fölött elhúzó darvakat (a darvak vadaspark fölötti elhúzása a környező halastavak aktuális vízviszonyaitól függően alakul). Ha közben megéhezik, terítsen meg magának az asztalokon vagy a gyepen, és költse el az otthonról hozott elemózsiáját, mi forró teával kínáljuk
Itt az ősz, s egyre több daru érkezik a Hortobágyra, hogy megpihenjen és feltöltődjön nálunk, mielőtt folytatná vonulását a messzi Észak-Afrikába. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai szeretettel várják az óvodás és iskolás csoportokat egy, a darvak életét bemutató kirándulásra csütörtök kivételével október hónap bármely hétköznapi napján. Az eget betöltő darvak látványa igazán felejthetetlen élményt nyújthat bármely korosztály számára.
A Hortobágy-halastavi tanösvény menténtalálható gyűrűzőállomáson szakemberek vezetik be a nagyközönséget a madárgyűrűzés rejtelmeibe. Az eddigiekhez hasonlóan október 20-án, szombaton is várjuk a madárvilág és a gyűrűzés iránt érdeklődő kedves vendégeinket. Találkozhatunk a Hortobágyra jellemző nádas és bokros élőhelyek madaraival: cserregő nádiposzáta, foltos nádiposzáta, fülemüle, s egy-két érdekesség, egy-két kóborló madár is hálónkba akadhat, mint például a sárgarigó, szürke légykapó.

A daruvonulás időszakának kiemelt eseménye a DARUÜNNEP, amikor változatos programok várják az érdeklődőket. Megismerhető és megtanulható a tápéi 'darudübögő' tánc. A gyerekek darujátékon vehetnek részt, népi játékokat próbálhatnak ki és kézműves foglalkozásainkon madárfigurákat készíthetnek. Bioétel és sajt kóstoló is várja a látogatókat, akik egy ismeretterjesztő előadás meghallgatása után felkerekednek, hogy szakvezetők segítségével tanúi lehessenek az esti darumozgalomnak.

Hortobágy 2011 óta a Nemzetközi Csillagoségbolt Park címet is viseli, köszönhetően annak, hogy nemzeti parkunk felett az éjszakai égbolt is jobbára háborítatlan és természetes. Immár hagyományainkhoz hűen 2012. október 20-án és 21-én, a Daruünnep mindkét napján az daruvonulás megtekintése után, 19.00 órától Hortobágy-Halastón csillagászati bemutatót tartunk a fényszennyezés mentes éjszakai égbolt csodáinak megismerésére.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Diószegi Sámuel Erdei Művelődési Ház Regionális Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont Erdészeti Erdei Iskolája által meghirdetett "Világörökségünk, a Hortobágy" Klub előadássorozat következő témája: "Hortobágy csillagai" - csillagoségbolt-park és népi csillagismeret. Az előadás időpontja: 2012. október 17.

Tudtad, hogy Közép-Európa legnagyobb mesterséges tava, a Tisza-tó 2013-ban 35 éves lesz? Ismered-e a tó sok-sok arcát? Kiderítsük együtt? Nevezz és játssz velünk! Olyan 6. osztályos, három fős csapatokat várunk, akiket érdekel a Tisza-tó, annak élővilága, s szívesen részt vennének egy kicsit gondolkodtató, kicsit alkotó feladatokból álló versenyen.
Kedves Vendégeink! Központi rendezvény miatt október 12-én, pénteken Hortobágyon a Látogatóközpont, a Körszín kézműves kiállítás és a Hortobágy-halastavi Kisvasút jegypénztára ZÁRVA tart! A Pásztormúzeum, a Hortobágyi csárda kiállítás, a Kézművesudvar és a Hortobágyi Vadaspark 10.00-16.00 óra között lesz látogatható. A tanösvényeinkre érvényes belépőkártya  a Hortobágy Fogadóban vásárolható meg. Megértésüket köszönjük!

Több mint 240 millió forint értékű fejlesztés kezdődött a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A „Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén”(KEOP-3.1.2/2F/09-11-2011-0009) című pályázat az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásában valósul meg.

2012.08.09.

Az Európai Madármegfigyelő Napon, október első hétvégéjén több mint százhetven iskolás, szülő, pedagógus kirándult a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területre.

Több mint 812 millió forint értékű fejlesztés zárult le a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén. Az „Élőhely-rekonstrukciós fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban” (KEOP–3.1.2/2F/09-2009-0016) és a „Vizes élőhelyek és fás legelők megőrzése és fejlesztése az Észak-Alföldön” (KEOP–3.1.2/2F/09-2009-0018) című pályázatok az Európai Unió és hazai költségvetés finanszírozásában valósultak meg.

Október 4-e, Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentjének halála napja. Ezen a napon ünnepeljük az Állatok Világnapját, amikor megpróbáljuk felhívni az emberek figyelmét a vadon élő állatok védelmére. A világnap alkalmából október 7-én, vasárnap a nemzeti park munkatársai ingyenes szakvezetést biztosítanak a Hortobágyi Vadaspark látogatói számára. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Minden október első hétvégéjén rendezik meg a madárvédők világszervezete, a BirdLife International kezdeményezésére a MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOKat Európában. Az akció legfontosabb célja, hogy minél több emberrel megismertessék a madárvédelem jelentőségét, a madár- és természetvédő szervezetek tevékenységének fontosságát. Ennek keretében október 6-án és 7-én a Hortobágyi Nemzeti Park több helyszínen is madárgyűrűzési bemutatókkal várja az érdeklődőket.
2012.09.13.
Kedves gyerekek, kedves pedagógusok!
"Magasan repül a daru..." címmel a Hortobágyi Nemzeti Park alkotó pályázatot hirdet óvodások és általános iskolások részére! A darvak életét bemutató rajzok - tűzzománc kivételével - bármilyen technikával készülhetnek. Az alkotások beküldési határideje: október 1.

Szeptember 21-22-én fokozott ellenőrzést hajtott végre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A két nap során 5 fő természetvédelmi őr, 2 fő polgári természetőr, valamint 6 fő rendőr teljesített szolgálatot és közel 70 személlyel szemben intézkedett a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet Szolnok-Kisköre közötti szakaszán.

2012.09.21.
Szeptember 29-én kemény, 90 km-es kerékpártúrát szervezünk! A túra Hortobágy falutól indul Nagyiván felé, majd innen Nádudvarra, végül a pusztán át Hortobágyra tér vissza, a Hortobágy legbelső, kivételesen látogatható területein haladva. Az út végig földutakon vagy töltésen halad. Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik teljesítettek már ilyen túrát, és biztosan végig bírják.

A Csengeri Rendőrkapitányság 2012. szeptember 12-én egy házkutatás során 1 példány kerecsensólymot foglalt le. Az intézkedésen 4 rendőr, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársa, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre vett részt.

2012.09.06.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünneplik a Turizmus Világnapját. Ezen a napon délután 14.00 órától egy egyórás ingyenes falusétára invitáljuk kedves vendégeinket!

Véget ért a nyári szünet, s folytatódik a tavasszal megkezdett "Világörökségünk a Hortobágy" Klub előadássorozat a Hortobágyi Nemzeti Park és a debreceni Diószegi Sámuel Természetvédelmi Oktatóközpont szervezésében. A soron következő ingyenes előadásra szeptember 26-án kerül sor, témája a daru, a nemzeti park címerállata. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
2012.09.12.

2012. szeptember 11-én ismét jelentős tűz volt a Hortobágyon. A Hortobágy Máta Puszta bemutatóterület közvetlen szomszédságában egy kaszálást végző munkagép által keltett szikra miatt 204 ha gyepterület égett le.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a „Magyar szürkemarha hús” piacra jutásának elősegítése és a szürkemarha marketing megerősítése érdekében idén először rendezi meg a Szürkemarha Vigadalom hagyományteremtő kulturális, gasztronómiai bemutatót és vásárt, melyen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is képviselteti magát saját termékeivel.
Helyszín:
Budapest - Vajdahunyad vára
Időpont: 2012. szeptember 14-16.

2012.09.11.

Legalábbis így kezdődik a Csík Zenekar egyik szép nótája.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság lelkes csapata, kiegészülve Ludnai Tündével, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság nem kevésbé lelkes természetvédelmi őrszolgálatvezető- helyettesével, éppen csak átugrott egy másik alföldre, a Hortobágytól 900 kilométerre Északra található, lengyelországi Biebrza Nemzeti Parkba, ahol augusztus 25-én rendezték meg a IX. Nemzetközi Kaszálóversenyt.

Mandula- alias HT 162, a nemzetközi törzskönyv szerint a Hortobágyon született 162. csikó!
A szükséges állategészségügyi vizsgálatok, engedélyezési eljárások, egyeztetések után 2012. augusztus 23-án délután indult útnak Hortobágyról a Zürich melletti Langenberg vadasparkjába.
2012.08.24.

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából Magyarország köztársasági elnöke a természetvédelem területén, különösen a hortobágyi természeti értékek megőrzése, népszerűsítése érdekében végzett két évtizedes tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Szilágyi Gábor Leventének, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának.

2012. szeptember 15-én a Hortobágy őszi virágainak felfedezésére invitáljuk kedves vendégeinket a Hortobágy folyó mellékére. A kb. 9 km-es könnyű gyalogtúra során számos növényfaj figyelhető meg: réti őszirózsa, sziki őszirózsa, sziki kocsord, magyar sóvirág, réti füzény, kisfészkű aszat stb.
Jöjjenek velünk, s fedezzék fel a Hortobágy eme rejtett kincseit!
2012.09.08.

A hagyományőrző rendezvényen, a hungarikumnak számító pásztorkutyák bemutatása, és munkája tekinthető meg a hortobágyi Pusztai Állatparkban. A versenyek mellett egyéb programok, tájjellegű ételek, és pásztorok bálja is színesíti a programot.

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy 2012. szeptember 4-én kedden, a Hortobágyi Kézművesudvar technikai okok miatt zárva tart, továbbá szeptember 7-én pénteken, a Hortobágyi bemutatóhelyeink rövidített nyitva tartással üzemelnek. 

2012.09.04.

Szeptember elsejével megkezdődött a vízivad vadászati szezon. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei máris több szabálysértésen értek tetten külföldi vendégvadászokat.

A Közép-Tisza mentén rég nem tapaszalt embertömegek keresik fel az ilyenkor tiszta és melegvizű folyót. Sokan nem veszik azonban tudomásul, hogy a legtöbb esetben védett természeti területen fürdőznek, ahol a természeti értékek védelme elsőbbséget élvez. Az ilyenkor egyébként is fokozott emberi terhelésnek kitett partszakaszokon különösen nagy problémát jelent a kagylók kiszedése a vízből, illetve a mederből.

2012.08.26.
A Hajdú–Bihar–Megyei Vadászkamara 2012. augusztus 25-én Hortobágyon rendezte meg a XXI. Hajdú-Bihar megyei Vadásznapot.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság -mint vadászatra jogosult (FK. vadászó tagja )- a tavalyi év után az idén második alkalommal képviseltette magát.
„2012. Május 23. Újra repül a sápadt szemeslepke.”
Az ország természetvédelmi őrei közül sajnos kevesen írhatják ezt a naplójukba, mivel ennek a hajdanán sokfelé előforduló lepkefajnak mára csak néhány stabil populációja maradt fenn.

2012.08.23.
Az idei nyáron a szokásosnál több fiatal legyengült, de egyébként egészséges gólyát kellett menteniük a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őreinek. A tavalyi igen sikeres költési szezonnal ellentétben, 2012-ben jóval kevesebb fiókát tudtak felnevelni szüleik, amiben a fiókanevelési időszak száraz időjárása is közrejátszhatott.
Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az augusztus 17-20. között megrendezésre kerülő Hortobágyi Hídi Vásár alatt a nemzeti park létesítményei rendkívüli nyitva tartással várják az érdeklődőket. A Hortobágyi Vadasparkba ezeken a napokon a Pusztai Állatpark mellől indul a nemzeti park járműve minden egész órában, a belépőjegyeket is a Pusztai Állatpark parkolójánál a nemzeti park ideiglenesen felállított pavilonjában tudják megváltani.
2012.06.16.

Mandula, a hortobágyi vadló hamarosan nagy útra indul, hogy megérkezzen új otthonába Japánba, ahol egy kisebb populációja él a Przewalski vadlónak. A Tokyo-Tama Állatkert úgy gondolta, hogy vérfrissítés céljából, Európából szállít vadlovakat a meglévő állomány továbbtenyésztéséhez.

Augusztus 17-én, péntek éjszaka ismét a Hortobágyi Vadasparkba invitáljuk Önöket az égbolt csillagainak megfigyelésére! A Hortobágyi Vadasparkba szakvezetőnk segítségével a Hortobágy-folyó melléke mentén egy könnyű madárnéző gyalogtúra keretében juthatnak ki, s a Vadaspark éjszakai életének megfigyelése után megtekinthetik a zavaró fényektől mentes égbolt csillagképeit is.

A Hídi vásár népi iparművészek és termékeik nélkül nem is létezhetne. A kézművesek a Hídi vásár idejére színes kínálattal készülnek. Műhelyekben, sátrakban számos mester kínálja portékáját. A 2013. augusztus 17-20. között megrendezésre kerülő vásár programját népi játékok, népzenei- és néptánc előadások, bábelőadások és gyermekdalok színesítik.

A közelmúltban folytatódott a Hortobágyi Nemzeti Parkban a rizstelepek és gyep-intenzifikációs telepek árkainak és csatornáinak megszüntetése, az eredeti felszíni formák helyreállítása.

2012.07.30.

„Élményeim a Vadasparkban” címmel 2012. augusztus hónapban amatőr fotópályázatot indítunk. A pályázatra olyan képeket várunk, amelyek látványosan, mások számára is átélhető módon mutatják be, hogy mi tetszett a legjobban a Hortobágyi Vadasparkban.

Augusztus 11-én, szombaton egy újabb könnyű kerékpártúrára invitáljuk Önöket az Egyek-pusztakócsi mocsarak területére. Az Egyek-pusztakócsi tanösvény mocsaraival, erdeivel, a gyepein és szántóin folyó hagyományos gazdálkodással számos emlékezetes látnivalóval szolgál. A túra hossza kb. 30 km.
2012.06.06.
Az Állatkertek Világnapja alkalmából augusztus 9-én, csütörtökön a Hortobágyi Vadasparkba látogató vendégeink ingyenes szakvezetés keretében ismerkedhetnek meg a kifutókban élő állatokkal. Találkozhatnak farkasokkal, sakálokkal, fakókeselyűkkel, vadmacskákkal, pelikánokkal és más egyéb vízi madarakkal, s megismerhetik az őstulkok és a Prsewalski-lovak mindennapi életét is.
A Tiszántúl egyik legnagyobb mocsárinőszőfű-állománya Monostorpályi község határában található. Június végén történt meg az itteni populáció felmérése a Természetvédelmi Őrszolgálat részvételével. A szakemberek több mint 10 000 hajtást számláltak az alig egy hektáros területen.
2012.07.25.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság immár második alkalommal vesz részt kiállítóként a Campus Fesztiválon. A standunkhoz látogatók, a kiállítási anyagok segítségével megismerhetik a Hortobágyi Nemzeti Park turisztikai attrakcióit, a Hortobágy jellegzetes növény és állatvilágát, valamint részt vehetnek ügyességi - és kvízjátékokban.

2012. július 21-én immár második alkalommal kerül megrendezésre a ”Jótékonysági Családi Nap Leukémiás Gyermekekért” program Balmazújvároson, a Sport tér területén. A rendezvényen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata külön standon várja az érdeklődőket.

2012. 07. 14.

Láttuk a magyar pusztát futva,
szurkolt nekünk a ménes, a gulya, a konda
és a tikkadt szöcskenyáj.

Visszatérhetett a természetbe a mérgezésből felgyógyult parlagi sas. A ragadozómadár a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának és a Fővárosi Állat- és Növénykert sikeres együttműködésének köszönhetően menekült meg. Az állat teljesen felépült, és újra birtokba vehette az eget.


2012.07.10.
Nézze meg Ön is közelről a Hortobágy vad arcát!
2012. július 1-augusztus 31-ig minden pénteken várjuk kedves látogatóinkat!


A Hortobágy-halastavi tanösvény mentén található gyűrűzőállomáson szakemberek vezetik be a nagyközönséget a madárgyűrűzés rejtelmeibe. Az eddigiekhez hasonlóan július 15-én, vasárnap is várjuk a madárvilág és a gyűrűzés iránt érdeklődő kedves vendégeinket. Találkozhatunk a Hortobágyra jellemző nádas és bokros élőhelyek madaraival: cserregő nádiposzáta, foltos nádiposzáta, fülemüle, s egy-két érdekesség, egy-két kóborló madár is hálónkba akadhat, mint például a sárgarigó, szürke légykapó, stb.
2012.07.08.
Fuss a Hortobágyi pusztában! Immár 9. alkalommal rendezik meg Hortobágyon az E.ON Délibáb Sportfesztivált július 14-én, szombaton. A rendezvény napján a versenyen résztvevők kísérői 10% kedvezménnyel látogathatják a Hortobágyi Vadasparkot.

Budapest, Hortobágy 2012. július 10. Madárvédelmi szakemberek segítségével az elmúlt hetekben összesen 22 vörös vércse fiókát fogtak be a Budapest Airport Repülőtérforgalmi Üzemeltetés munkatársai, majd a madarak számára sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Parkba telepítették át őket. A természetvédelmi jellegű akciót elsősorban repülésbiztonsági okok tették szükségessé.

2012.07.05.

A kis fehérsávoslepke a Közép-Tisza vidékéről, és általában az egykori Tisza-ártérről, mindeddig ismeretlennek számított. A faj egyedeinek kisebb rajzását a Dobapuszta (Csataszög) környékén, egy idős hullámtéri füzes-nyáras tisztásán figyeltük meg 2012. június végén. Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10.000 forint.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai a közelmúltban számos érdeklődő jelenlétében rendezte meg immáron harmadik alkalommal a fehér gólya gyűrűzési programját. A fokozottan védett fehér gólya látványgyűrűzésének ötlete a tápió- vidéki madarászok fejéből pattant ki néhány évvel ezelőtt és mára országos programmá nőtte ki magát. Megyénkben, ebben az évben először a Csengersima főutcáján lévő gólyafészkeket ellenőrizték az ornitológusok és a vizsgált négy fészekben összesen hat fiókát gyűrűztek meg.

2012.07.05.

Első alkalommal 2012. július 6-án és 7-én kerül megrendezésre a SZAMOSFESZT program a Cégénydányádi- park Természetvédelmi Területén. A rendezvényhez kapcsolódóan szombaton a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szeretettel várják a természetvédelmi sátorban az érdeklődőket. 

Idén először történt meg a feketególya-fiókák színes gyűrűzése a Dél-Nyírségben. Négy községhatár négy fészkének 11 fiókájára került a távolról történő azonosítást is lehetővé tévő színes jelölőgyűrű. A gyűrűzést lelkes érdeklődök segítették, de tevékenyen részt vállalt belőle a Természetvédelmi Őrszolgálat is.

2012.06. 29.
Mint arról korábban beszámoltunk leégett Kisvárda külterületén a kékcsei úttól északra található gémtelep. Április 23-án a délutáni órákban csaptak fel a lángok a nádasban, ahol olyan fokozottan védett madarak költenek, mint a nagy kócsag, a kis kócsag, a bölömbika, a bakcsó, a kanalasgém és a vörösgém.
A mintegy 20 hektáros terület kétharmada vált a tűz martalékává. A területbejárás során a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa megállapította, hogy a nagy kócsag költőtelep szinte teljes egészében megsemmisült mindössze néhány madár kezdet költésbe.
Egy hagyományos építésű, 22 kV-os elektromos légvezeték hálózatot épít át madárbarát megoldások alkalmazásával az E.ON TITÁSZ Zrt. Egyek-Telekháza határában, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területeinek határán, érintve a közösségi jelentőségű Natura 2000 élőhelyet is.
2012.06.24.
A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzethez tartozó, Kisszekeres községhatárában a Szalavény nevű gyepen rendeztük meg idén a harisok éjszakája programunkat. A haris egyike a Magyarországon előforduló, világszerte veszélyeztetett madárfajoknak. Állománya a nedves kaszálórétek fogyatkozása és az intenzív gyepgazdálkodás miatt megritkult.
A kirándulás célja az volt, hogy egy rövid előadás és séta alkalmával az érdeklődők jobban megismerjék ezt a ritka, fokozottan védett madárfajt. Az egy órás éjszakai túrán közel száz fő jelent meg.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) nevével ellentétben nem növény, hanem egy állat. Valójában a kérészek (Ephemeroptera) rendjébe tartozó rovarról van szó.
Június közepén, amikor a világ legnagyobb kérészeinek lárvái optimálisnak találják a környezeti feltételeket, a folyók vizének felszínére jönnek, hogy eleget tegyenek a természet törvényének és a fajfenntartáshoz párt keressenek. Azt a csodálatos természeti jelenséget nevezzük tiszavirágzásnak, amint a kérészek násztáncukat járják a víz fölött, majd még a következő nap felvirradása előtt hullámsírban fejezik be földi pályafutásukat.

2012.06.14.
Az árokrendszerek felszámolása elősegíti a természeti értékek hosszú távú megőrzését, a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvását, valamint a racionális, fenntartható tájhasználatot. A projekt keretében a természetes szikes pusztai élőhelyeket feldaraboló, használaton kívüli csatornák, egykori zsilipek, rendezetlenül lerakott földkupacok felszámolását tervezzük.
Kedves szülők, kedves gyerekek! Szeretnétek táborozni a nyáron, de nem tudjátok még, hová menjetek? A Hortobágyi Nemzeti Park az idei évben a természet szerelmeseinek három tábort is hirdet, melyek rövid leírását a részletekben megtaláljátok.
2012.06.05.
Szeretettel várjuk a Magyar Nemzeti Parkok Hetén
a Hortobágyi Nemzeti Parkban!

2012. június 16-24. között már hatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot az ország 10 nemzeti parkjában. Az ökoturisztikai programsorozat június 16-i, központi nyitórendezvényének résztvevőit az idén az Aggteleki Nemzeti Park látja vendégül, de a többi nemzeti parkhoz hasonlóan Hortobágy is színes programokkal, túrákkal várja az érdeklődőket.


Az idén negyedik alkalommal rendezi meg a Hortobágyi Nemzeti Park a Hortobágy-halastavi Kisvasút Napját! A Hortobágy-halastavi kisvasút indítóállomásnál minden vonatindulás előtt élő citerazene, bográcsos ételek, halbüfé, ügyességi játékok, játékos feladatok derítik kedvre a kisvonatozni, madarászni vágyó vendégeinket. A kisvasút napján mindemellett a Múzeumok éjszakája programsorozat is megrendezésre kerül Hortobágy faluban.
2013.06.17
A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa nyomán – 2003 óta rendezi meg évenként az Oktatási és Kulturális Minisztérium, amolyan könnyed, nyáresti kirándulásként. A Hortobágyi Nemzeti Park immár harmadik alkalommal kapcsolódik e jeles eseményhez.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Pásztormúzeumban rendhagyó tárlatvezetéssel, a Hortobágyi Vadasparkban esti szafaritúrával, a Hortobágyi Kézművesudvar kirakodóvásárával valamint lesz esti csillagászati bemutató és fáklyás futás is.

A múlt hónapban végezték a HNPI munkatársai az Igazgatóság működési területén, a Magyarországon fokozottan védett rétisas (Haliaeetus albicilla) fiókák színes gyűrűs jelölését.

 

2012.06.06.
Igazgatóságunk 2012-ben is kivette a részét a Te szedd akcióból. Tíz helyszínen munkatársaink és a hozzájuk csatlakozók- összesen 191 fő- 448 zsáknyi illegálisan lerakott hulladéktól szabadították meg a természetet.
Jöjjenek velünk, s vegyenek részt egy különleges gyalogtúrán, mely során ritka, vagy akár rövid ideig virágzó orchideák felfedezésére indulunk június 6-án a Vámospércstől néhány kilométerre lévő Jónásrészi tanösvényen! A körülbelül 8 kilométeres gyalogtúra során találkozhatunk hússzínű ujjas kosborral, pompás kosborral, kardos madársisakkal, vitézkosborral, s talán láthatunk még virágzó békakontyot is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által létrehozott Vadonleső program keretében rendezik meg hazánkban június 9-én a Vadonleső Napot. Ezen a napon ingyenes tárlatvezetésre és túrára várja a Hortobágyi Nemzeti Park is az érdeklődőket.
Kedves Pedagógusok! A Pedagógus Nap alkalmából a Hortobágyi Nemzeti Park néprajzi kiállításai, a Vadaspark és a Kisvasút pedagógus igazolvánnyal ingyenesen látogathatóak! Jöjjenek el hozzánk, lépjenek vissza a múltba, ismerjék meg a hortobágyi pásztorok mindennapi életét, a csárdák kialakulását, berendezéseit, a pásztorok művészetét színesítő kézművességet, stb.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. által 2012 januárjában 6. osztályos tanulók számára meghirdetett "A Mi Hortobágyunk" természetismereti és néprajzi vetélkedőre összesen 4 megye 36 településéből 125 három fős csapat nevezett. A vetélkedő 3 írásbeli fordulója lezárult, 2012. május 25-én rendeztük meg a verseny döntőjét a Nemzeti Park Látogatóközpontjában.
Jöjjenek velünk június 2-án, fedezzük fel együtt a Hortobágy-folyó mellékének élővilágát!
A kb. 7 kilométeres túra során vendégeink bepillantást nyerhetnek a Természetvédelmi Őrszolgálat mindennapi munkájába, megismerhetik a Hortobágy növény-és állatvilágát, a Hortobágyi Vadasparkban lakó állatokat, stb.

Az idén 2012. június 2-án szervezzük meg a „TeSzedd”-et. Az idei akció mottója „Összefogás a tiszta Magyarországért”, amelyet a VM Környezetügyért Felelős Államtitkársága és a Belügyminisztérium (BM) szervez

"Világörökségünk a Hortobágy Klub"
következő előadása: 2012. május 30.

előadó: Demeter László HNPI-természetvédelmi őr, tájegységvezető
téma: Florisztikai és faunisztikai újdonságok a Hajdúság-Dél-Nyírség Természetvédelmi Tájegység területén

A Hortobágyi Vonuláskutató Állomást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2012 tavaszán nyitotta meg. A Hortobágy-halastavi tanösvény mentén található gyűrűzőállomáson szakemberek vezetik be a nagyközönséget a madárgyűrűzés rejtelmeibe. Találkozhatunk a Hortobágyra jellemző nádas és bokros élőhelyek madaraival: cserregő nádiposzáta, foltos nádiposzáta, fülemüle, s egy-két érdekesség, egy-két kóborló madár is hálónkba akadhat, mint például a sárgarigó, szürke légykapó, stb.
Minden gyermek várja ezt a napot, mely idén egybeesik a Pünkösddel. A május 26-28.közötti hétvégén színes, gyerekekre szabott programokkal várjuk vendégeinket! Különlegessége még a hétvégének a szombaton megrendezett Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, melynek legfőbb célja, hogy a gulyások, mint egy ősi szakma mesterei, olyan versenyszámokban mérjék össze tudásukat, amelyek a mindennapi munkájukhoz kapcsolódnak. A vetélkedés látványa mellett a helyszínen főtt pásztorételek illata, íze is kedvére lehet a család minden tagjának!
A Hortobágy Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe. A zavaró fények hiánya a természetességnek is szinonimája, s ez az élővilág zavartalanságának is alapvető feltétele.
Jöjjenek velünk Hortobágy-Halastóra, ahol Közép-Európa egyik legnagyobb madárélőhelyének gazdag madárvilágának megismerése után megtekinthetik a zavaró fényektől mentes égbolt csillagképeit is.

2012. április 27-én egy igazi madarászcsemege, egy ivaréretlen rózsás gödény tűnt fel a Hortobágyi-halastó Kondás taván. A madár április 13-16-ig a Szeged környéki halastavakon tartózkodott, majd kóborlása során a Hortobágyra vetődött, ahol azóta is tartózkodik.

Magyarországon május harmadik vasárnapján ünnepeljük a Madarak és Fák Napját, amikor is megpróbáljuk felhívni az emberek figyelmét a hasznos madarak és azok védelmének jelentőségére. A jeles nap alkalmából egy túrasorozatra invitáljuk vendégeinket május 10-ére és 12-ére. Jöjjenek velünk, ismerjék meg az Alsó-Zagyva és Malomzug természeti értékeit, a debreceni Nagyerdő gazdag élővilágát, a Bátorligeti Őslápot, a májusi Szálkahalmi puszta és a Bihari-sík tanösvény élővilágát!
Itt a jó idő, s nem tudja még, hol töltse a hosszú hétvégét? Jöjjön el a Hortobágyra, ahol kézművesvásár, a Vadasparkban látványetetés, Hortobágy-Halastón gyerek madarászfutam, Mátán lovaskocsikázás, az Állatparkban játékok és kézművesfoglalkozások várják az egyéni és családdal érkező vendégeket egyaránt.

Induljunk el közösen a sószállítók és pásztorok nyomában a Sóúton, tekintsük meg együtt a közel 200 éves csárdabelsőt!
Időpont: 2012. április 29., 10.00 óra 
A program időjárásfüggő, a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

A HNPI gyakorlati madárvédelmi tevékenységének egyik fontos eleme a konkrét fészkelő helyek fenntartása. Az elmúlt két hónapban a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai rengeteg költőládát, műfészket és odút ellenőriztek le és készítettek fel az idei költési szezonra.

Csikasz, nádi farkas, kisfarkas, toportyán – sokak számára ismerősek lehetnek ezek a kifejezések, azonban azt valószínűleg kevesebben tudják, hogy ezek az elnevezések az aranysakálra (Canis aureus) utalnak. Az aranysakál a Kárpát-medence őshonos ragadozója. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a Dél-Nyírségben találtak a aranysakálokat, Hajdúsámson és Létavértes térségében.

A Hortobágy Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe - a zavaró fények hiánya a természetességnek is szinonimája, s ez az élővilág zavartalanságának is alapvető feltétele.A "csillagséta" során bepillantást nyerhetnek vendégeink Hortobágy-Halastó, Közép-Európa egyik legnagyobb madárélőhelyének gazdag madárvilágába és megtekinthetik a zavaró fényektől mentes égbolt csillagképeit is.

Pusztán kaland!
A Hortobágyi Vadaspark újabb szenzációja ezúttal nem újabb állatfajok érkezése, hanem egy 60 éves omnibusz, mellyel április 13-tól Ön is ellátogathat Hortobágy központjából Malomházára, a Vadasparkba.
Fedezze fel Ön is az időutazás élményét!

Ünnepelje velünk a Majálist! Színes programokkal, rendkívüli nyitva tartásokkal várja kedves vendégeit a Hortobágyi Nemzeti Park! A gyerekek részt vehetnek egy kivételes madarászfutamon, a vad-és háziállatok etetésében, sajtkóstoláson, bepillantást nyerhetnek a halsütés rejtelmeibe, stb.
A világ minden országában április 22-én ünneplik a Föld napját. Ez az esemény próbálja felhívni az emberek figyelmét Földünk védelmére, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága pénteken és szombaton környezetünk megismerésére szakvezetéses gyalog- és kerékpártúrákat, csillagsétát, madárgyűrűzési bemutatót hirdet.
Kedves Vendégeink!
A Szabics Kikötő és Szabadidőpark a Föld Napja alkalmából áprilisban két különleges túrára invitálja Önöket. Legyenek vendégeink és fedezzék fel velünk a természetet, a Tisza-tó gazdag élővilágát egy kellemes túra keretében.
Amikor még nem pattannak a rügyek, s a fák között még csak a mogyoró barkáit lengeti a szél…, a napsütötte, de még fagyos talajban életre kelnek a hagymás-gumós növények, s az előző évi tartalékokból szárba szökkennek az első virágok a poszméhek és az erdőjárók örömére. A legkorábbiak a közkedvelt, természetes állományában egyre fogyatkozó hóvirág, a kiskertekből ismert sáfrányok lila virágú erdei rokona, a kárpáti sáfrány, és a nálunk hajdan dísznövényként ültetett, mára többfelé kivadult téltemető.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa a közelmúltban lakossági bejelentést kapott, miszerint Tiszadada külterületén a Tisza folyó közelében ismeretlen elkövetők fákat vágtak ki. A természetvédelmi őr a helyszínre érve azt tapasztalta, hogy a Felső-Tisza Kiemelt Jelentőségű Természetmegőrzési Területen 16 fűzfa 4-5 méter magasan le van csonkolva, 4 fa tőből ki van vágva és további 6 fűz, illetve egy hazai nyár fel van gallyazva.

Április 14-én szakvezetéses túrára invitáljuk kedves vendégeinket! Jöjjön el és fedezze fel Ön is a Hortobágy-Halastó páratlan madárvilágát!

Köszöntse a tavaszt a pusztán!
Húsvét hétvégéjének minden napján tárt kapukkal várja Önt és családját Hortobágy!
Programok: tojáskeresés külön jutalmakért, pecsétgyűjtő játék, tojásfestés és húsvéti kézműves foglalkozások, arcfestés, állatsimogató, pusztai fogatozás.

Kedves gyerekek! Gyertek el osztályotokkal, csoportotokkal a Hortobágyi Vadasparkba, ismerjétek meg lakóit, és élményeiteket írjátok meg mese formájában! A legszebb állatmeséket kiadványba rendezzük. A bejelentkezett csoportok ingyenes szakvezetést kapnak.

Sok-sok madár, védett növények, legelő vagy éppen dagonyázó bivalyok látványa várja az ország egyetlen halastavi környezetben futó kisvonatával utazókat! A Hortobágy-halastavi Kisvasút 2012. március 31-től hétvégenként menetrend szerint közlekedik. A kisvasút 5 km hosszan vezet a halastavak között, segítségével könnyen elérhetők a tóegység távolabbi részei is.

Menetrend információ a "Részletek"-ben olvasható.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Diószegi Sámuel Erdei Művelődési Ház Regionális Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont Erdészeti Erdei Iskolája által meghirdetett "Világörökségünk, a Hortobágy" Klub előadássorozat következő témája: A tájhasználat és a túzokvédelem összefüggései. Az előadás időpontja: 2012. március 28.

Több védett és fokozottan védett madarat, valamint ugyancsak védett mocsári teknősöket engedtek szabadon a természetvédelmi szakemberek a Hortobágy térségében. Az állatok a telet a Fővárosi Állat- és Növénykertben töltötték, s a tavasz beköszöntével a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereivel együttműködve juttatták őket vissza a szabad természetbe.

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2012. március 24-én, szombaton a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont zárva tart. A néprajzi kiállítóhelyek változatlan rend szerint üzemelnek.

A Víz Világnapja alkalmából március 24-én a Hortobágy-halastavi tanösvényen egy könnyű, kb. 10 km-es ingyenes gyalogtúrára invitáljuk kedves vendégeinket. A túra 9.00 órakor indul, a találkozás helyszíne a Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomása.
Mérgezett csirkefejektől pusztult el majd egy tucat ragadozómadár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Kisvárda közelében egy 7 hektáros mocsaras erdőfoltban több, méregbe mártott csirkefejet helyeztek ki ismeretlen elkövetők. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa 2012. március 14-én 11 példány egerészölyv (Buteo buteo), 1 széncinege (Parus major) és 1 kárókatona (Phalacrocorax carbo) tetemét találta meg a helyszínen. 

Ezúton értesítjük kedves vendégeinket, hogy március 19-én, hétfőn a Pásztormúzeum technikai okok miatt zárva tart. A karbantartási munkák egyetlen napot vesznek igénybe, így a muzeális kiállítóhely keddtől változatlan rend szerint üzemel. Kérjük, szíves elnézésüket, és keddtől újra várjuk Önöket.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 37 fős természetvédelmi őrszolgálata 2011-ben is igen szerteágazó munkát végzett, amelynek elemeiről a "Részletekben" tájékozódhat. A természetvédelmi őrök alapfeladatairól honlapunkon belül a Természetvédelmi Őrszolgálat oldalán olvashat bővebben.

Számtalan gólya él a Hortobágyon és térségében. A hazaérkező gólyák elfoglalják a tavalyi fészkeket, rendbe hozzák azokat, párba állnak és kezdődik a nász. Legyen részese az érkezés pillanatainak egy olyan helyen, ahol az ég a földet éri, a látóhatár végtelen! Számoljunk együtt gólyalábakat március 15-18. között! 
2012. március 05-én a Kulturális Örökségvédelmi Iroda munkatársa a 4. számú főúton Nyíregyháza felé közlekedett és felfigyelt arra, hogy az Újfehértó határában lévő nyilvántartott régészeti lelőhelyen emberek mozognak. Közelebb érve látta, hogy a két személy kezében fémkereső van, feltételezhetően régészeti leletek után kutatnak.
2012 februárjában két közös akciót szerveztünk a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, tokaji Vízirendészeti Rendőrőrs munkatársaival, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei bevonásával a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő Tiszatelek-Tiszaberceli-ártér Természetvédelmi Területen. 
 Az idén februárban végre megjött a tél. A jég szépen hízott a beregi vizeken, így a Báb-taván is. Éppen alkalmas idő kínálkozott az aktuális élőhelykezelési munkák elvégzésére. Neszét vette ennek Molnár Attila kollégánk is, aki a fent említett tőzegmohaláp fogadott édesapja. Gyors telefonos egyeztetés követően egy pénteki napban maradtunk az akció időpontját illetően. Hozzáfogtunk az előkészületekhez, és „kikent-kifent” szerszámokkal mentünk neki a hét utolsó munkanapjának.

Kedves Vendégeink!
A Szabics Kikötő és Szabadidőpark márciusban 3 különleges túrára invitálja Önöket. Legyenek vendégeink és fedezzék fel velünk az éledő természetet, a tavasz első hírnökeit egy kellemes túra keretében.

2012.02.25.
Egy természetvédelmi őr körülmények hatására megváltozott munkanapja a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben.

Az Idegenvezetői Világnapot 1985 óta számos országban megünneplik oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be településük nevezetességeit ellenszolgáltatás nélkül. Hortobágyon ezen a napon rendhagyó tárlatvezetések keretében ismerhető meg a csárdák egykori világa, újonnan megnyitott csárdakiállításainkban. Kiemelten várjuk Hortobágy és környéke településeinek lakóit, iskolás csoportjait.

2012.02.05.
Február 1-én a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezetéből a Közép-Tisza-Jászság és a Hortobágy Természetvédelmi Tájegységek természetvédelmi őrei a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőreivel közös szolgálatot tartottak a Tisza folyó Szolnok-Kisköre közötti szakaszán, mialatt a Nagykunság Természetvédelmi Tájegység munkatársai  ugyancsak ellenőrzést végeztek a Tisza-tó térségében.
A Hajdú-Bihar megyei- Debrecen Városi Természetjáró Szövetség, a Debreceni Művelődési Központ (DMK) és a Déri Múzeum szervezésében 2012. február 5-12. között kerül megrendezésre a XLIX. Természetbarát Hét.
Február 7-én 17.00 órától Gyarmathy István, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat vezető-helyettes, tart élménydús előadást Csillagoségbolt-park a Hortobágyon címmel, a Debreceni Művelődési Központban (DMK), a Kossuth u.1. szám alatt.
2012.01.29.

Az E-ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. munkatársai ezekben a hetekben végzik Hortobágy térségében a villanyoszlopokon lévő gólyafészkek fölös anyagainak eltávolítását. A munka során a szakemberek az évek alatt akár egy méter magasságúra is duzzadt fészkeket alkotó gallyak nagy részét leveszik a magasító alapokról. Ez fontos, mert a sok éve használt fészkek tömege akár az egy mázsát is meghaladhatja.

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt, melynek legfontosabb célja a vizes élőhelyek megőrzése, fennmaradásuk biztosítása, és az erre vonatkozó nemzetközi jogi keretek létrehozása.

Az idei év első túrájára invitáljuk Önöket február 11-re a Nagykunságba, mely az egyik legimpozánsabb madarunk felkutatására indul. A túzok országunk legnagyobb testű repülőképes madara, életmódjukat, élőhelyeiket, fennmaradásuk problémáit ismerhetik meg szakvezetőnk segítségével.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

„A Mi Hortobágyunk” - Természetismereti és néprajzi vetélkedő általános iskolások számára
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. természetismereti és néprajzi versenyt hirdet 6. osztályos tanulók számára a HNPI működési területén.

Kedves Vendégeink!
A Hortobágy télen sem pihen, ismerje meg egy kellemes túra keretében az itt élő rejtett "kincseket"! A Szabics Kikötő és Szabadidőpark szeretettel meghívja Önöket egy különleges jeges túrára a Tisza-tó befagyott vizén, valamint egy könnyű sétára a Tiszavirág Ártéri Sétaútra.

A 2011-es évben folytatódott a természetvédelem számára ismeretlen, vagy kevéssé ismert területek felmérése a Dél-Nyírségben. Tájegységünk nagyon gazdag lápokban, ezeket az élőhelyeket kímélte meg leginkább a mezőgazdasági művelés (bár a lecsapolások során súlyos károkat szenvedtek). Új előfordulási adataink jelentős része lápokból, vagy a hozzájuk csatlakozó láprétekről származik. A 2011-es évben a következő új állományait találtuk védett fajoknak...

Kedves Tanárnők, Kedves Iskolások!

Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája, új programokkal várja a kedves érdeklődőket. Az tavaszi puszta látványa, a tavakon időző számos vízimadár életre szóló élményt jelent kicsik és nagyok számára egyaránt. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság pedagógusok, osztályok, iskolás csoportok részére május és június hónapokban az alábbi programokat ajánlja:

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a debreceni Diószegi Sámuel Természetvédelmi Oktatóközpont februártól májusig és szeptembertől novemberig havi rendszerességgel előadássorozatot hirdet középiskolások, felsőoktatási intézmények hallgatói és érdeklődő felnőttek számára.
Az előadások helyszíne a Diószegi Sámuel Erdei Oktatóközpont – 4032 Debrecen, Kartács u. 25. Az előadásokon való részvétel ingyenes. Információ:Tel.: 52/453-254. Az előadások témái és időpontjai megtalálhatók a részletekben.

Fecskeház erdei iskolánk 2012 tavaszától ismét szeretettel várja az érdeklődő csoportokat! Tartalmas programokat, kerékpáros, gyalogos és kisvasutas túrákat kínálunk a résztvevőknek.
Erdei iskolánk célja a természeti értékekben gazdag táj és a hagyományos életmód értékeinek megismertetése, valamint a közösségfejlesztés.
A Fecskeház Hortobágy-Mátán, Hortobágy falutól 2 km-re található. A hortobágyi erdei iskola ideális kiindulópontként szolgál a puszta megismeréséhez.
Az épület, amely kényelmes, tiszta szobáival, nagy parkjával, az ide szervezhető programokkal több napos tartózkodásra is alkalmas, 34 fő elszállásolását teszi lehetővé.

A Hortobágyi Nemzeti Park malomházi Vadasparkja januárban és februárban „Téli állatok a pusztában” elnevezésű programjával várja látogatóit. Ennek keretében bejelentkezett csoportoknak szakvezetéssel egybekötött vadaspark látogatást kínálunk, melynek témái:
Hogyan élnek, mit csinálnak télen a Vadaspark állatai? Milyen állatok nincsenek a Hortobágyon, melyek maradnak itt télen is, és azok hogyan élnek, mivel táplálkoznak, hol húzódnak meg a hideg elől?

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a debreceni Diószegi Sámuel Természetvédelmi Oktatóközpont szakkört indít Hortobágyi kalandozók címmel januártól májusig, havi rendszerességgel. A délutáni programsorozaton általános iskolás tanulók részvételére számítunk. A szakkör célja, hogy a gyerekek megismerjék a Hortobágy természeti és kulturális értékeit. Az egyes előadásokhoz foglalkozások is kapcsolódnak. Azokat a diákokat, akik mind a négy foglalkozáson részt vesznek, egy jutalom kirándulásra is meghívjuk, amelyen a Hortobágyi Nemzeti Park látnivalóit mutatják be a park munkatársai.

Mementó 1849. nyílt túra
Karcag – Zádor híd – Ágota puszta – Püspökladány
2012. január 14. (szombat)

Szervezők: Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Természetjáró Szövetség, Debreceni Egészségügyi SE, Hortobágyi Nemzeti Park Igazagtóság

Emlékezés a szabadságharc országgyűlésének téli átköltözéséről Debrecenbe, az eredetire nagyon hasonlító útvonalon, földúton, a régi Szolnok – Karcag – Zádor híd – Nádudvar – Debrecen, Szolnok – Karcag – Zádor híd – Püspökladány – Nagyvárad országúton. Ahol a Szent Korona, Kossuth, a Magyar Kormány és Petőfi is járt.

A természetvédelmi célú vadgazdálkodás egyik legfőbb feladata azon vadászható fajok állományszabályozása, melyek élettevékenységeik (táplálkozás, élőhely-átalakítás) folytán a védett természeti terület állapotát, a védett fajok természetvédelmi helyzetét jelentősen rontják, tehát természetvédelmi károkat okoznak. Az utóbbi években a vaddisznó teríték adatok – úgy az igazgatóság, mint a környező vadásztársaságok területein is – erősen növekedő tendenciát mutatnak, hasonlóan a hazai és az európai statisztikákhoz A sok éves adatsor azt mutatja, hogy térségünkben a vaddisznó állomány létszáma a következetes állománycsökkentő vadgazdálkodási tevékenység ellenére is egyre növekszik....

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Tisza-tavi Regionális Marketing Iroda túravezető képzést hirdet mindazok számára, akik szakmailag felkészültebben, szakszerűbben kívánják tájékoztatni, túráztatni vendégeiket a Tisza-tavi régióban illetve annak védett területein, vagy akik a Tisza-tó szerelmesei és többet szeretnének megtudni annak élővilágáról.
A képzés során kiemelt helyet kap a turisztikai alapismeretek és a természeti értékek megismertetése elméleti és gyakorlati formában.

Kedves Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a HNP Látogatóközpontja 2011. december 1. - 2012. február 29-ig zárva tart.
Információ: Tel.: 52/589-000; E-mail: info@hnp.hu
A Hortobágyi Nemzeti Park többi létesítménye a következő nyitvatartások szerint várja látogatóit:

Az előző évekhez hasonlóan 2011-ben is sikeres évet zárt a Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység a közmunkások foglalkoztatása terén. A programban alkalmazott 7 fő a megye 3 területén: Bátorligeten, Cégénydányádon és Szatmár-Beregben dolgozott. A legnagyobb segítséget a saját vagyonkezelésű erdőkben végzett ápolási munkák jelentették, több tíz hektár területen művelték a fiatal erdőtelepítéseket.

Ősszel vadludak ezrei látogatják a halastavak nyugalmas vizeit. A lúdcsapatok tömegét ebben az időszakban a nagy lilik alkotja, de a több ezres libatömegbe nyári ludak és vetési ludak is keverednek. Némi szerencsével ritkább fajokat is találhatunk a pihenő madarak között, így a globálisan veszélyeztetett kis lilik példányait, illetve az apácalúd vagy a vörösnyakú lúd színpompás egyedeit.
A vadludak tömeges jelenléte vonzza a ragadozókat is, a késő őszi, illetve téli időszakban a rétisasok száma megsokszorozódik.

A vezetett túrák időpontjai: november 6., 12., 13., 19., 20., 26., 27.

A túrák előzetes bejelentkezéssel, minimum 10 fő esetén indulnak.


Szeptemberre jócskán megnőtt a fű a magára hagyott gyepterületeken. Nem volt ez másképp a Kaszonyi-hegy sziklagyepes lejtőin sem. Így felkerekedtünk, hogy elvégezzük az ilyenkor szokásos kaszálásokat. Azokat a részeket vettük kéz alá, amelyeken az itt nemkívánatos siska nádtippan felszaporodott. A száraz füvet újfent tarpai legények nyűtték le éles kaszáikkal. A széna legyűjtése után csak rövid pihenő következett, ugyanis nem elégedtünk meg ennyivel. Nem a munkát keveselltük, mindössze elhatároztuk:
Jövőre még nagyobbat szeretnénk kaszálni!

2011. november 2-án egy ritka sármányfaj, a fenyősármány (Emberiza leucocephala) egy fiatal példányát fogták be és gyűrűzték meg a Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson. Ezzel a fajjal a Hortobágy területén előfordult fajok száma 342-re nőtt. A Hortobágyi Vonuláskutató Állomást a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság „Daruvonulás a Hortobágyon” c. Európai Uniós támogatást nyert pályázatának keretén belül valósította meg, kapuit ez év tavaszán nyitotta meg, ezért is volt külön öröm a három gyűrűző (Kiss Ádám, Balla Dániel és Takács Ádám) számára az, hogy már az első évben ilyen ritkaság akadhatott a hálójukba.

A Hajdú-Bihar megyei óvodák és általános iskolák körében négy korosztályban meghirdetett pályázatra 25 intézményből 375 alkotás érkezett, melyekből a szakmai zsűri 39 rajzot emelt ki. A helyezést elért pályázók névsora a részletekben megtekinthető.
A jó hangulatú díjátadó éppen október 22-ére, a "Darunapra" esett, amikor is a díjazott gyerekek számos programon is részt vehettek. Az átadón készült képek letölthetők ide kattintva! VAGY ide kattintva megtekinthetők képgalériában! Mindenkinek köszönjük a részvételt és gratulálunk a felkészítő tanároknak és tanítványaiknak!

Kedves Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Látogatóközpont, a Hortobágyi Csárda, a Körszín és a Pásztormúzeum kiállítása áramszünet miatt  2011. november 4-én előreláthatólag 8.00-15.00 óra között nem látogatható.

A Látogatóközpont nyitva tart, információkérés csak személyesen lehetséges vagy a 0652 369 140 telefonszámon.

Megértésüket köszönjük!

2011. november 6-án vezetett túrákat szervezünk Hortobágy-Halastón a vadludak, rétisasok és darvak megfigyelésére.

A közelmúltban a Hortobágyon járt a nemzetközileg is elismert kiváló magyar asztro-tájkép fotós Ladányi Tamás, és a világ éjszakai arcát bemutató "The World at Night" nemzetközi fotóscsoport vezetője, az iráni Babak A. Tafreshi. A Hortobágyi csillagoségbolt-park értékei, az éjszaka is páratlan látványt nyújtó Nemzeti Park mindkettejüket lenyűgözte. A látogatás eredményeképpen született a National Geographic Magyarország-on megjelent a Hortobágy csillagos ege alatt című cikk.

Az elmúlt napokban fejezték be a szakemberek a Nagyszekeres település külterületén lévő gát rekonstrukciós munkáit, kicserélték a műtárgy zsilipdeszkáit, megerősítették a gátoldalt és lefestették a gyalogoshidat.A 33 km hosszú Gőgő-Szenke a Szamos vízrendszeréhez és a Tisza-Szamosközi csatornahálózathoz tartozik.  Feltehetően egy nagyobb vízfolyás medermaradványában alakult ki, melyet az 1800-as évek közepén még „Gégő pataknak”, 1902-ben „Gegő érnek” neveztek, de a településen még ma is sokan mondják Nagy-vájásnak, Vájásnak és Pataknak.

2011. október 13-án délután a Kunhegyes határában található Villogó-halastavon a védett nyári lúd egy példánya elejtése közben ért tetten egy helyi vadászt a Természetvédelmi Őrszolgálat. A nyári lúd (Anser anser) védett madárfaj, egyetlen egyed pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50.000 Ft. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nagy lilik és a vetési lúd vadászati idénye december 1-től indul a csapataikban előforduló védett (nyári lúd) és fokozottan védett lúdfajok (kis lilik, vörösnyakú lúd) oltalma miatt.

A Hortobágy Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe - a zavaró fények hiánya a természetességnek is szinonimája, s ez az élővilág zavartalanságának is alapvető feltétele. A Hortobágyi Nemzeti Park az idei évben kapcsolódott a "Csillagoségbolt-parkok" nemzetközi hálózatához.

2011. november 5-én csillagnéző túrát szervezünk Hortobágy-Halastón. A program során természetvédelmi szakemberek és csillagászok kalauzolják a látogatókat.

Hortobágy 2011 óta a Nemzetközi Csillagoségbolt Park címet is viseli, köszönhetően annak, hogy nemzeti parkunk felett az éjszakai égbolt is jobbára háborítatlan és természetes. Ez a rendkívül gazdag élővilág védelme mellett lehetőséget ad a természetes, fényszennyezés mentes éjszakai égbolt csodáinak megismerésére is.

2011. október 22-én, a Daruünnep napján Hortobágy-Halastón 19.00 órától csillagászati bemutatót tartunk. 

Részvételi díj: 500 Ft/felnőtt, 300 Ft/gyerek; a program a 'Daruvonulás a Hortobágyon' túra aznapi résztvevőinek ingyenes.

További információ:
HNP Látogatóközpont és Kézművesudvar
Tel.: 52/589-000; 52/589-321
E-mail: info@hnp.hu

Az Európai Madármegfigyelő Napon, október első hétvégéjén több mint háromszáznegyven iskolás, szülő, pedagógus kirándult a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területre.
A résztvevők a tanösvény nyomvonalát követve hét állomáson ismerték meg a park jellegzetes növény-, és állatvilágát, bepillantást nyertek a mikroszkóp-, ill. távcsőhasználatba, valamint megtanulták a téli madáretetés alapvető szabályait, a mesterséges fészekodúk elkészítésének és kihelyezésének módját.

Javában tart a daruvonulás, s már sejthető, hogy idén rekord lesz. A közel két évtizedes múltra visszatekintő daruszinkron vizsgálatok soha nem tapasztaltak még olyan darutömeget október elején, ami idén van jelen a Hortobágyon, Európa legnagyobb darugyülekező helyén! A Hortobágyi Nemzeti Park címermadara fenséges megjelenése és egyben feledhetetlen esti húzása, eget rengető krúgatása életre szóló élmény annak, aki látja, hallja. Az október 6-ai adatok szerint egy időben 90.000! daru tartózkodik a Hortobágyon.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kezdődnek...

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kezdődnek...
A daruvonulási szezon kiemelt eseménye a Daruünnep. Ezen a napon kulturális programok várják az érdeklődőket, ahol a daruhoz köthető néphagyományokról hallhatunk, tudományos ismeretterjesztő előadásokat hallgathatunk meg és kézműves foglalkozásokon vehetünk részt...

Miközben a legtöbb madárfaj már vonulásban van, a gyöngybaglyok még csak most nevelik idei második fészekaljukat. Ez a ritka, különös bagolyfaj ugyanis kedvező körülmények között két-három alkalommal is költ egy évben (bár a mi éghajlatunkon a harmadik költés mindig kudarcba fullad).

Alkotó pályázat óvodásoknak és általános iskolásoknak!
Láttátok már a darvakat Hortobágyon? Gyönyörű, fenséges madarak, hangjuk és látványuk betölti az őszi égboltot. Kérünk Titeket, hogy alkossatok olyan...
Az alkotásokat 2011. október 14-én 10 óráig várjuk. Az eredményhirdetés és díjátadás 2011. október 22-én 10 órakor lesz Hortobágyon a Daruünnep keretében, a Látogatóközpont és Kézművesudvarban.

A hortobágyi halászati hagyományok őrzőiként, a magyar tógazdasági kultúra egyik megteremtőjeként a Hortobágyi Halgazdaság 1916 óta gazdálkodik a Hortobágyon. A Társaság közel 6000 hektár halastavat működtet, ezzel Európa egyik legnagyobb pontytermelő gazdasága.

Izgalmas, átváltozós játék: ének, vers, repülés, krúgatás, fészekrakás, mese, őszi vonulás, kukoricázás, mi  más kellene ahhoz, hogy ismeretséget, sőt, talán barátságot is kössünk a darvakkal?

Hortobágy, hazánk varázslatos szépségű tája, amely rabul ejti az ide látogatókat, új programokkal várja a kedves érdeklődőket. Az őszi puszta látványa, a tavakon időző ezernyi vízimadár, a darvak hangos krúgatása életre szóló élményt jelent kicsik és nagyok számára egyaránt.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel ajánlja a pedagógusok, osztályok részére az alábbi programjait szeptemberben és októberben...

Szeptember-októberben is szeretettel várjuk vendégeinket Pusztaszafari programunkra, a Hortobágyi Vadasparkba. Az őszi időszakban az alábbi lehetőségeket ajánljuk:

- ingyenes szakvezetés a nap első járatával érkezőknek

- róka névadó verseny iskolásoknak 

- Művész-hetek - alkoss Te is a kiállítóteremben!

Mindössze egy gémeskútra és egy csillagos égboltra volt szükség, hogy megszülessen ez a gyönyörű mű. Nagy örömmel mutatok be ismét egy magyar készítésű time-lapse videót. A videó több mint 900 hosszú expozíciós idejű felvétel (30 sec) összefűzésévél készült, mely egy éjszakát mutat be alkonyattól pirkadatig. A képek alapján érthető miért is kapott ezüst minősítést (fényszennyezéstől mentes terület) a Hortobágy égboltja!

Szeptember 17-én kerékpártúrát szervezünk Nagyiván - Nádudvar irányába. A túra során megtett táv 90 km. Indulás 9 órakor a HNP Látogatóközpontjától.

Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik teljesítettek már ilyen túrát, és biztosan végig bírják!  

A túra előzetes bejelentkezéssel, minimum 10 fő esetén indul.

Jelentkezési határidő: 2011. szeptember 15. 16.00 óra

A közelmúltban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület és Nagyar Község, Igazgatóságunkkal közösen emléktáblát avatott a nagyari Luby- kúria falán, mely a Luby család tagjainak és a hozzájuk látogatóknak, közöttük Petőfi Sándornak állít emléket.

2011. szeptember 3-án 900 órától a Malomházi-halastavak, a Borsósi-tó, a Tornyi-domb környékére és a Hortobágy folyó mellékére invitáljuk Önöket, ahol megismerhetik a hortobágyi tavak, löszhátak és szikes puszták élővilágát. A 4-5 órás túra ideje alatt a nyárvégi és az őszi tájra jellemző növény- és madárfajokat figyelhetik meg az érdeklődők szakavatott vezető kíséretében.

A túra előzetes bejelentkezéssel, minimum 10 fő esetén indul.

Jelentkezési határidő: 2011. szeptember 2. 1200

2011. nyarán ritkán látott állatra bukkantak a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet munkatársai a Hajdúsámson melletti Martinkai-legelőn: a vörös csüngőlepke (Zygena laeta) egy szép példánya került a szemük elé. A fajnak mindezidáig egyetlen adatát ismerjük a tájegységből, 2008. júniusának végén egy kifejlett példányt és egy hernyót észleltek Bagamér határában. A hernyó előkerülése azt bizonyítja, hogy a vörös csüngőlepke él és szaporodik a Dél-Nyírségben.

Tájékoztatjuk Kedves Vendégeinket, hogy a Hortobágy-Halastavi Kisvasút 2011. augusztus 23-tól előreláthatólag 2011. augusztus 26. estig műszaki okok miatt NEM KÖZLEKEDIK!

További információ:

HNP Látogatóközpont - Tel.: 52/589-321; 52/589-000; E-mail: info@hnp.hu

A Hídi vásár a pásztorok ünnepe volt. A mulatozás mellett itt lehetett  beszerezni azokat a használati eszközöket, melyek a hétköznapokban szükségeltettek, a szeretteknek szánt ajándékokat, amelyek az egyéb ünnepnapok kellékei voltak. Ez volt régen, bezzeg ma: "Tessenek! Tessenek! – mintha csak ezt az egyetlen szót bírná el a hídi vásár a Hortobágy közepén. Ezt ordítja szinte minden, színes-puccos portékáit kínáló piacos, a tömeg pedig, akár a karámba terelt birkanyáj, araszol a nyári napon a temérdek tessen között." (Zóna 2008). A Hídi vásártértől néhány méterre, a Hortobágyi Kézművesudvarban ennek ellenpólusát láthattuk: ahol nem tehetetlenül sodródunk a tömeggel, nem kap átkot a kuncsaft a fejére, ha abban a minutában nem vesz legalább tíz csomag borotvapengét nemre, korra, feletkezetre való tekintett nélkül, de válogatott kézművesek, vásári árusok, emberi hangok, gesztusok családias környezetet teremtettek. Köszönjük a résztvevőknek, látogatóknak! Legyen szerencsénk jövőre is.

A Hídi vásár népi iparművészek és termékeik nélkül nem is létezhetne. A hortobágyi Kézművesudvar Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontjában, a vásártér szomszédságában található.Természetesen a kézművesek a Hídi vásárra még színesebb kínálattal készülnek. 14 műhelyben, 20 sátorban 50 kézműves mesterkínálja zsűrizett portékáit, úgymint hagyományos viseleteket, kalapokat, bőrdíszmű cikkeket,faragott szarutárgyakat, népi kerámiát, fábol faragott használati tárgyakat, népi hangszereket, kovácsoltvas termékeket, fajátékokat, késeket, bioélelmiszereket, sajtokat,kolompokat, rézpergőket,fonott szalma tárgyakat, pipát, bundát, népi hímzéseket. Ha már elfáradtak, lesz itt étel, ital is, sőt augusztus19 és 21 között nemcsak vásárlásra lesz alkalom, de a látogatóközpont kis színpadán a helyi népdalkör produkciójávalés bábelőadással, a kertben pedig hagyományörző íjászokkalis találkozhatunk. Jó szórakozást!

A Hortobágyi Nemzeti Park természeti adottságaira alapozott Hortobágyi Vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. A Vadaspark az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított, illetve a nemzeti parkban ma is vadon élő állatfajokat mutatja be.

A Vadaspark augusztus 19-én ingyenes szakvezetéssel, augusztus 20-21-én pedig érdekes kvízzel várja látogatóit. A vetélkedő résztvevői között a nemzeti park létesítményeinek egyikébe szóló családi belépőt sorsolunk ki.  

Csillagászati tábor 2011. augusztus 26-28.

A világörökségi rangot viselő Hortobágy 2011 januárja óta a Nemzetközi Csillagoségbolt Park címet is viseli, köszönhetően annak, hogy nemzeti parkunk felett az éjszakai égbolt is jobbára háborítatlan és természetes. Ez a rendkívül gazdag élővilág védelme mellett lehetőséget ad a természetes, fényszennyezés mentes éjszakai égbolt csodáinak megismerésére is.

Idén első alkalommal szervezzük meg csillagászati táborunkat a Fecskeház Erdei Iskolában. A program során a nappali Hortobágy értékeivel való ismerkedés mellett éjjel a csillagos ég megismerésére nyílik lehetőség a Magnitúdó Csillagászati Egyesület szakembereinek részvételével.

2011. augusztus 13-án az Egyek-Pusztakócsi mocsarak területét látogatjuk meg. A túra során megtett táv 40 km. Indulás 9 órakor az egyeki vasútállomás elől. 3 km-t haladunk minimális forgalmú kövesúton, a többi földút.

A túra előzetes bejelentkezéssel, minimum 10 fő esetén indul.

Jelentkezési határidő: 2011. augusztus 12. 14.00 óra

Kedves Vendégeink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Pusztaszafari - Hortobágyi Vadaspark programunk augusztus 9-10-én (kedden és szerdán) technikai okok miatt nem működik.

 

Megértésüket köszönjük!

2007 óta minden évben július 31-én van a természetvédelmi őrök világnapja. Ez a nap az IRF (International Ranger Federation), azaz a Nemzetközi Természetvédelmi őr Szövetség megalakulásának dátuma, ugyanis 1992-ben éppen ezen a napon jött létre a szervezet, melynek célja a világ különböző tájain hivatásukat végző természetvédelmi őrök (angolul: „ranger”) összetartozásának reprezentálása.

A hazai madárfaunában szokatlanul színpompás madár Európa számos helyén előfordul, de a legtöbb országban a védelmi helyzete kedvezőtlen. Hazánkban az állománya stabil, sőt az elmúlt 15 évben nőtt a fészkelő párok száma. Magyarországnak komoly szerepe van a faj megőrzése szempontjából az Európai Unióban. Az elmúlt napokban fejeződött be a szalakóták színes gyűrűvel történő jelölése a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai nemcsak a megszokott alumínium ún. ornitológiai gyűrűt, hanem egy egyedi színes jelölőgyűrűt is elhelyeztek a madár lábára. Ennek segítségével...

Az idei évben is megtörtént a nyíracsádi Jónásrész nagy gyepének kaszálása. Az éves fűtermés eltávolítására a becserjésedés, a gyepavar felhalmozódásának megakadályozása, és a gyep faji sokféleségének fenntartása érdekében van szükség. A Jónásrész a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet egyik legértékesebb területe, ezért a kaszálásnál fokozottan kell ügyelni a természetvédelmi szempontok betartására...

Július közepe táján, ahogy szokott, most is alaposan kiengedett a föld fagya, napok óta 30 oC fölött volt a hőmérséklet, csapadék hetek óta nem hullt, a meleg éjszakákon harmat sem volt. Aztán hétfő délután elszürkült az ég, lehűlt a levegő, és – velünk együtt – a szél is nagyobb lélegzetet vett, földig hajlította a nádszálakat. Körben mindenfelé az esőlábakon álltak a kövér felhők, távolról éreztük a langyos vízben zuhanyozó föld szagát, de nekünk megint csak „kuneső” jutott. Két órán keresztük csak a szik száraz porát hordta a szél, közben sűrűn csapkodtak a villámok. Az egyik a Pentezug tavalyi avarral vegyes, vastag, vágatlan, rágatlan fűtengerébe csapott, azonnal felcsaptak a lángok. A délkeleti szél a nagyhodály irányába lódította a tűzvonalat, de a szél ellen is lassan, de terjedt a láng. Percek alatt 500 m-nél hosszabb sávban égett a puszta, a tűz kiterjedése folyamatosan nőtt.

Kedves Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Látogatóközpont, a Hortobágyi Csárda, a Körszín és a Pásztormúzeum kiállítása áramszünet miatt előreláthatólag 2011. augusztus 4-én 8.00-18.00 óra, valamint augusztus 5-én 9.00-16.00 óra között  nem látogatható.

Megértésüket köszönjük!

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2011. július 19-én (kedden) a Hortobágy-Halastavi Kisvasút 10.00-13.30 óra között technikai okok miatt nem közlekedik

A Hortobágy területe a sajátos terepviszonyok alapján túrakerékpárosok számára nagyon vonzó, de a természeti értékek zavartalansága érdekében, az utak állapota vagy hiánya miatt általában nincs lehetőség rá. Az idei évben a nagy érdeklődéssel látogatott gyalogos vezetett túrák mintájára, egy-egy alkalomra a biciklisek számára is megnyílik néhány korlátozottan látogatható terület.

A kirándulás szakképzett vezető kíséretében a Hortobágy jellegzetes tájaira visz el, ahol átfogó kép kapható a környék természeti és kulturális jellegzetességeiről.

Az első kerékpáros túrát július 16-án, szombaton tartjuk meg.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság bérelhető kerékpárt előzetes igénybejelentés alapján, korlátozott számban tud biztosítani.

Mindenképpen ajánlott ivóvíz, napsütés elleni védelem, javítókészlet.

Újabb élményekben gazdag túrára invitáljuk Önöket a Kis-Jusztus mocsár területén.

2011. július 2-án 700-kor a Kaparó Csárda parkolójából (33-as főút nagyiváni útelágazás) hazánk legszínesebb, fokozottan védett madarainak keresésére indulunk. Utunk során gyönyörű fajokat figyelhetünk meg.

Kedves Vendégeink!

Az idei évben június 20-26. között  immár ötödik alkalommal megrendezett Magyar Nemzeti Parkok Hete hazánk természeti és kulturális értékeire, nemzeti parkjaink ökoturisztikai programjaira kívánja felhívni a figyelmet. Az egyhetes programsorozat egész napos, színes nyitórendezvényén – 2011. június 18-án 10-18 óra között Pécsett, a Barbakán téren – a tíz hazai nemzeti park igazgatóság munkatársai várják az érdeklődőket.

Június 20-26. között a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is kedvezményes programokkal vár minden kedves érdeklődőt!

A Hortobágyi Nemzeti Park idén ismét megszervezi a Hortobágy-Halastavi Kisvasút Napját!
A kisvasút-felújítás több, mint egy éves folyamata befejeződött, amit ezen a napon kívánunk megünnepelni.


 

Hortobágy történetében először 2011-ben a Hortobágyi Nemzeti Park létesítményei is bekapcsolódnak a Múzeumok Éjszakája országos eseményeibe.

A HNPI a megvalósuló turisztika projektjeihez kapcsolódóan avatta fel a Hortobágy-Halastavi Kisvasút állomásainak tábláit. Az avatón Festetics Antal is megjelent, aki az 1960-as években a PRO NATURA kiáltványával a magyar természetvédelem mellé sorakoztatta föl a világ különböző pontján élő elismert szakembereket, és a pusztai életközösségek védelmében felemelte hangját. A kiáltványnak, tiltakozásnak szerepe volt később abban, hogy az akkori politikai környezetben, a szocializmus éveiben létrejöhetett hazánk első nemzeti parkja a Hortobágyon.

Kedves Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2011. június 15-én áramszünet miatt a Látogatóközpont, a Körszín és a Pásztormúzeum kiállítása előreláthatólag 8.00-15.00 óra között nem látogatható.

A 2010-2011-es tanév népszerű környezeti nevelős szakkörén résztvevő „természetvédő boszorkák és varázslók” rendhagyó tanévzáró foglalkozása a Hortobágyi Kézművesudvarban zajlott. A hortobágyi általános iskolások először az egykori pusztai élet sajátosságairól, a jószágok, a pásztorok és velük kölcsönös egymásra utaltságban dolgozó városi, falusi kézművesekről hallottak bevezetőt. Majd a kézműves foglalkozáson bőrös-szíjgyártó, zsinórkészítő, viseletkészítő, népi hangszerkészítő mesterségek számukra is érdekes fogásaiba pillanthattak be, néhány egyszerűbb terméket készíthettek el, aminek sikerét az elégedetten a nádsípjával zúzoló, karkötőjével, babájával „feszítő” több tucat gyermek is alátámaszthatja.

A Kézművesudvar programjában a gyermekfoglalkozások mellett az ünnepekhez, hortobágyi rendezvényekhez kapcsolódó bemutatózás és vásárok képezik az idei terv elemeit. A következő, egyben az év csúcspontját is jelentő ilyen jeles esemény a Hídi vásáron való megjelenés.

Hortobágy, 2011. május 30. - A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Unió agrárminisztereit fogadta a mai napon. Az informális találkozó keretében az agárminiszterek megismerkedtek a Hortobágy természeti és kulturális örökségével, megtekintették a HNPI több kiállítását – a Pásztormúzeumot, a Körszínt. A delegáció részt vett a több mint 300 éves Mátai ménes programján, ahol a vendégek bepillantást nyertek a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra és a hagyományos állattartás rejtelmeibe. A nagyszabású rendezvény közreműködő szervezetei a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágy Halgazdaság Zrt. voltak.

2011. június 4-én újra lehetőség lesz megismerkedni egy élvezetes túra keretében a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának munkájával.

Szakvezetőnkkel 900-kor találkozunk a Pusztai Állatpark parkolójában, ahonnan gyalogosan indulunk tovább a Hortobágy folyó mellékén Malomházára.

   A túrára előzetes bejelentkezés szükséges!

Gyereknap alkalmából színes programokkal, kibővült kínálattal várjuk a Hortobágyi Nemzeti Parkba érkező családokat!

A Te Szedd akcióban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói is kivették a részüket. A részletekben látható táblázatban részletezzük az akció eredményeit. Irányításunkkal összesen 1439 fő vett részt a programban, működési területünkön 28 helyszínen. A szombat délelőtti munka során a védett területeket és környéküket összesen 212,4 m3 hulladéktól szabadítottuk meg. Természetvédelmi őrszolgálatunk a területeket fokozottan ellenőrzi a közeljövőben, hogy ezeken a helyeken a hulladék ne jelenhessen meg újra.

2011. május 21-én történelmet írt a hajdú-bihari huszárhagyomány-őrző csapat, amikor is Juhász Imre tagtársunk főszervezésével, sikerrel lezajlott egy olyan lovas huszár esemény, melyhez hasonló még nem volt Hajdú-Bihar megyében, de Magyarországon sem. Ezen a napon ugyanis erdélyi, partiumi és hajdú-bihari magyar huszárokkal közös hortobágyi pusztai lovas túra valósult meg, Nádudvar város és Hortobágy község között.

Kedves Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2011. május 30-án a Látogatóközpont, a Pásztormúzeum és a Körszín technikai okok miatt zárva tart.

                                 Megértésüket köszönjük!

2011. május 21-én kerül sor az ország történetének eddigi legnagyobb önkéntes akciójára. „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mottóval a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve nagyszabású hulladékgyűjtő akciót szervez, melyben több tízezer polgár mozdulhat meg együtt.

A Hortobágy Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe - a zavaró fények hiánya a természetességnek is szinonimája, s ez az élővilág zavartalanságának is alapvető feltétele. A Hortobágyi Nemzeti Park az idei évben kapcsolódott a "Csillagoségbolt-parkok" nemzetközi hálózatához.

Május 28. estéjén újra megrendezésre kerül a korábban nagy sikert aratott csillagnéző túra Hortobágy-Halastón. A program során természetvédelmi szakemberek és csillagászok kalauzolják a látogatókat.

A Hortobágyi Nemzeti Park Szálkahalmi Tanösvénye kitűnően alkalmas arra, hogy az érdeklődő látogató betekintést nyerjen a Hortobágyra jellemző növénytársulásokra. Néhány százméteres sétával egy keresztmetszetet kapunk a legmagasabbtól a legalacsonyabb térszínig, ahol a lösznövényektől elindulva a mocsári növényzetig megtekinthető minden tipikus faj.

Májusban a szálkahalmi erdőben zsong az élet. A varjak mellett vörös és kék vércsék is megfigyelhetők, ahogy a száraz ágakon üldögélnek a vadászatukat követően. A kék vércse fokozottan védett madarunk, tőlünk nyugatabbra nem fészkel. Szerencsével megfigyelhető, ahogy ezek a kistermetű sólyomfélék a mesterséges fészkelőodúkban költenek. Az erdei fülesbaglyoknak a fiókái már majdnem felnőttek.

A túra időpontja: 2011. május 14.

A leggyakoribb közvetlen találkozás ezekkel a bőregerekkel akkor történik meg, amikor a kora esti, esti órákban a nyitott ablakon berepülnek a lakásba. Ilyenkor hagyjuk nyitva, vagy nyissuk ki teljesen az ablakokat és várjuk meg, amíg maguktól kirepülnek. Előfordulhat azonban, hogy nekirepülnek az ablaknak, falnak, szobában lévő tárgyaknak, és leesnek a földre. Ilyenkor ne bántsuk a denevért. Legalább annyira szeretnének kijutni a szobából, mint ahogyan mi szeretnénk kívül látni őket. Fogjuk meg egy kesztyűvel, vagy ruhával az állatot és tegyük ki az erkélyre, vagy az ablakpárkányra. El fog menni! Fontos, hogy ne dobjuk ki az ablakon, hiszen különösen hideg időben a dermedt, sokkos állat nem minden esetben tud szárnyra kapni a földet érés előtt.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hajdúság-Dél-Nyírség Tájegységének munkatársai a 2011-es évben szisztematikus lepkefaunisztikai felmérésekbe kezdtek, melynek során több területen generátoros éjszakai lámpázást is végeztek. Az egyik ilyen vizsgálat során – egy, a Berettyó-Kálló közén elhelyezkedő erdőben – 12 példány került elő a fokozottan védett magyar tavaszi-fésűsbagolyból (Dioszeghyana schmidtii), majd később kisebb számban sikerült megfogni a Bihari-sík északi részén is. A kutatásokat Józsa Árpád végezte.

Megnyitotta kapuit a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás, mely alapfeladatának tekinti, hogy a hazai és nemzetközi vonuláskutató állomások működési rendszerébe integrálódva részt vesz a fészkelő- és vonuló énekesmadarak állományváltozásainak illetve vonulási stratégiáinak kutatásában.

Kedves Látogatóink!

Április 23-24-25-én új programokkal várjuk Önöket!

A Hortobágy-Halastavi Kisvasút menetrend szerint (10.00, 12.00, 14.00), meghosszabbított nyomvonalon közlekedik.

Az Öregtavi-tanösvény gyalogosan is bejárható. A halastavak legvadregényesebb részén több pallóút és madárvárta került kialakításra, amelyekből jól megfigyelhetők a területre jellemző élőhelyek, és átfogó kép kapható a halastavak vízvilágáról, madárvilágáról. A látványelemek között madárgyűrűző állomás és a bivalyok testközelből történő megfigyelését lehetővé tevő Bivalyos tó is szerepel.

A Hortobágyi Vadaspark ezen a hétvégén szintén megnyitja kapuit. A bemutatóterület a nemzeti park szafari járművével közelíthető meg. A jármű a Pusztai Állatpark parkolójából 10.00-16.00 óra között óránként indul. A Vadasparkban az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított, illetve a nemzeti parkban ma is vadon élő állatfajok kerülnek bemutatásra.


A programokkal kapcsolatban bővebb információ a nemzeti park Látogatóközpontjában kérhető:

HNP Látogatóközpont - 4071 Hortobágy, Petőfi tér 13.

Tel.: 52/589-000, 52/589-321; E-mail: info@hnp.hu

Nyitvatartás: hétköznapokon 8.00-16.00; hétvégén és ünnepnapokon: 10.00-16.00

Az idén egy ún. LIFE, azaz egy természetvédelmi projekt kapcsán is látómezőbe került a Hortobágyi Nemzeti Park.  A „Gyepterületek rekonstrukciója és mocsarak védelme Egyek-Pusztakócson” című megvalósult pályázati program magas szintű európai szakmai elismerésén túl, most maga a Nemzeti Park is bemutatkozási lehetőséget kapott az európai nemzeti parkok szövetségének, az EUROPARC-nak hivatalos honlapján. A magyarországi természetvédelem és a HNP Igazgatóság működési területének alapadatain túl a különösen gazdag madárvilágot, a daruvonulás magával ragadó hangulatát, és persze a Világörökség címet taglalja a cikk. Azonban a védett területek őrzését, védelmét és kezelését veszélyeztető tényezők is szóba kerülnek, amelyek közül jelenleg a költségvetési támogatások drasztikus visszafogása befolyásolja kedvezőtlenül a természetvédelmi erőfeszítéseket. A Europarc szövetségen belül gyümölcsöző szakmai kapcsolatok alakultak ki a Hortobágyi és az angliai Dartmoor, illetve a lengyelországi Biebrza Nemzeti Parkok között.

Tavasszal is nagy tömegben vonulnak a költöző madarak, de ezúttal sietősebben, hiszen a párválasztás, fészeképítés, tojásrakás, költés, fiókanevelés sürgeti őket, minél jobban ki kell használniuk a jó időket. Lessük meg együtt ezt a természeti eseményt 2011. április 16-án, szombaton.

A Hortobágy Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe - a zavaró fények hiánya a természetességnek is szinonimája, s ez az élővilág zavartalanságának is alapvető feltétele. A Hortobágyi Nemzeti Park az idei évben kapcsolódott a "Csillagoségbolt-parkok" nemzetközi hálózatához.

Április 30 és május 28. estéjén újra megrendezésre kerül a korábban nagy sikert aratott csillagnéző túra Hortobágy-Halastón. A program során természetvédelmi szakemberek és csillagászok kalauzolják a látogatókat.

Tájékoztatjuk Kedves Vendégeinket, hogy a Hortobágy-Halastavi Kisvasút és a Hortobágyi Vadaspark 2011. május 28-tól fogadja látogatóit.

A Nyírség homokbuckás felszínének erdőit, gyepeit az első világháború után kezdték el végzetesen átalakítani a nagyarányú akáctelepítéssel, majd az ötvenes évektől egyre több helyen alkalmaztak erdei és fekete fenyőt is az erdők felújítására. Ezek a tájidegen, vagy éppen idegenhonos, természetvédelmi szempontból káros fák terjedésükkel veszélyeztetik a Nyírség értékes élővilágát. A 2010/2011-es télen a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet két területegységén, a nyírábrányi Teleki-legelőn és a létavértesi Kepecs-tagban történt meg a homoki gyepeken felnőtt erdei fenyők eltávolítása. A munkálatokat a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai és a Nemzeti Közfoglalkoztatási Programban részt vevő, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kötelékében dolgozó közmunkások végezték kézi erővel.

Pályázati felhívás! A  Nagyerdei  Erdészeti  Erdei  Iskola és a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete Az  év  fája 2011-ben címmel kétfordulós pályázatot hírdet 10-16 éves tanulók részére. A feladatlap visszaküldésével nevezhetsz a vetélkedő szóbeli részére. Beküldési határidő: 2011. szeptember 15.
A szóbeli vetélkedő az Erdők Nemzetközi Éve rendezvény sorozat keretében történik. A szóbeli vetélkedő helyezettjei értékes jutalomban részesülnek.

Eljött a tavasz, megkerestük hát azt a „néhány tő” hóvirágot... A növények a Debrecen-Hajdúböszörményi Tölgyesek Natura 2000 terület erdőtömbjében egy kb. 1 hektáros részen találhatók. Csak számoltuk a „néhány tő” hóvirágot és majdnem 2500-ig jutottunk. Ez hatalmas meglepetés volt, hiszen a fajt úgy tartottuk számon, hogy egykori dél-nyírségi populációi már csak idős tanyasi emberek emlékezetében élnek. Egy kisebbfajta elveszett világra bukkantunk...

Az ország tíz városát érinti az Artventura utazó kiállítás, melynek állomása a Kölcsey Központ. A fenntartható fejlődés, környezetvédelem témáját feldolgozó műveket a fogyatékkal élők is akadálymentesen megtekinthetik. Március 7-én, hétfőn különleges, egyedülálló országjáró kiállítássorozat érkezett Debrecenbe. Az Artventura névre hallgató utazó kiállítás két részből áll. Az egyik az ország tíz nagyvárosában mutatkozik be, témája a környezet, a fenntarthatóság, az újrahasznosíthatóság. A másik egy városról városra változó fotókiállítás. Debrecenben Szilágyi Attila és Oláh János fényképei kerülnek a falakra. Az állandó tárlat alkotásait a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés problémái ihlették. A művek egy része újrahasznosított, vagy éppen mások számára szemétnek tartott anyagokból készült.

 Az EU Bizottság Környzetügyi Biztosságán 2010. során  lezárt 59 LIFE Program közül a 19 legjobb, „Best LIFE Nature” projektjei közé választották a „Gyepterületek rekonstrukciója és mocsarak védelme Egyek-Pusztakócson” című megvalósult pályázati programot. A díj mellé megjelenési lehetőség is társul egy uniós szakmai kiadványban és LIFE program hivatalos honlapján. A projekt a tagállamok képviselői jóvoltából további válogatásba is bekerült, amely az öt legjobb, „Best of Best projects” közé kerüléssel kecsegtet. Eredményhirdetés májusban várható. A díjátadó ünnepség 2011. május 25-én, a „Zöld Hét” keretében lesz, Brüsszelben, ahol a legjobb öt projekt a díszes plénum előtt rövid bemutatkozási lehetőséget is kap.

Vezetett túráinkon a védett területeket jól ismerő szakemberek kísérik a résztvevőket. A túrák során a területeket bejárva élőben szemléltetik az adott tájat, az ott kialakult ökológiai rendszereket, az egyes élőhelyek egyedülálló növény- és állatvilágát.

A vezetett túrák március és szeptember között havonta egy alkalommal kerülnek meghirdetésre, illetve egyéb tematikus túrákra is lehet jelentkezni.

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Fecskeház Erdei Iskolánk 2011 tavaszától ismét szeretettel várja az érdeklődő csoportokat! Tartalmas programokat, kerékpáros, gyalogos és kisvasutas túrákat kínálunk a résztvevőknek.
Erdei iskolánk célja a természeti értékekben gazdag táj és a hagyományos életmód értékeinek megismertetése, valamint a közösségfejlesztés.
A Fecskeház Hortobágy-Mátán, Hortobágy falutól 2 km-re található. A hortobágyi erdei iskola ideális kiindulópontként szolgál a puszta megismeréséhez.
Az épület, amely kényelmes, tiszta szobáival, nagy parkjával, az ide szervezhető programokkal több napos tartózkodásra is alkalmas, 34 fő elszállásolását teszi lehetővé.

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA: http://www.darksky.org/ ) január 31-én Arizonában jelentette be két új „Sötét Égbolt Helyszín” hivatalos elfogadását: Az Egyesül Királyság fennhatósága alá tartozó, a Normadiához közeli  Sark-sziget ezüst minősítésű „Sötét Égbolt Közösség” címet érte nyerte el január 25-én, a Hortobágyi Csillagoségbolt-park pedig ugyanakkor ezüst minősítésű „Sötét Égbolt Park” lett. A terület a Föld két hasonló közösségéhez és öt parkjához csatlakozott, amelyek már korábban elnyerték ezt a tekintélyes elismerést. Köztük szerepelnek a Galloway Erdő Park Skóciában és a Zselici Tájvédelmi Körzet Magyarországon.”A Hortobágy a madárvilág szempontjából Európa egyik legfontosabb helyszíne és a Csillagoségbolt-park létrehozásakor ennek fontosságára különösen odafigyeltek. A Hortobágyon három éves előkészítő munka előzte meg az IDA igazgatótanácsának döntését. Ezzel a Nemzeti Park számos nemzetközi kijelölése (Világörökség, Bioszféra rezervátum, Ramsari terület) további elismerő címmel bővült.
A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozásával kapcsolatos sajtótájékoztató a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság székházában (Debrecen, Sumen u. 2.) lesz, 2011. február 7-én hétfőn 14 órától lesz.

sajtóanyag letölthető doc formátum

A túzok tavaszi - dürgésnek nevezett - nászviselkedése az időjárás függvényében március derekán kezdődik és eltart egészen május közepéig. A dürgés a kakasok heves párbajaival, erőfitogtató verekedéseivel indul már a tél végén. Az erőviszonyok rendeződését követően a kakasok a kora reggeli órákban és délutánonként, holdvilágos éjjeleken akár éjszaka is, jellegzetes násztáncukkal csalogatják magukhoz a tyúkokat. Március végétől már a tyúkok is a dürgőhelyeken, a kakasok közelében tartózkodnak. Napi aktivitásuk táplálkozásból és pihenésből áll. Amikor egy-egy tyúk megfelelő kondicionális és hormonális állapotba kerül, érdeklődést mutat a dürgő kakasok iránt.

Kedves Vendégeink!

Értesítjük Önöket, hogy márciusban a Pásztormúzeum és a Körszín 10.00-14.00 óra között látogatható.

Március 12-14. között a Látogatóközpont 9-15 óráig, a halastavi információ 10-15 óráig várja az érdeklődőket.

Idei év januárjától összetett, hosszútávú madártani felmérés indult a Hortobágy területén. A különböző felmérésekkel elsősorban a Natura 2000-es jelölő madárfajok, fokozottan védett és a telepesen fészkelő madárfajok, valamint indikátorfajok állományára kíváncsiak a szakemberek. A keletkezett adatok az egységes Természetvédelmi Információs Rendszer adatbázisába kerülnek, majd az adatokat statisztikai módszerekkel elemzik ki. A keletkezett adatokat és információkat a nemzeti park –többek között– természetvédelmi kezelések megalapozásához, és természetvédelmi célú rehabilitációk sikerességének méréséhez használja. A munka nagyságrendjét jelzi, hogy a felmérésekben 14 „hivatásos” vesz részt, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai, közösen a Vagyongazdálkodási Osztály és a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület munkatársaival. A munkájukat számos önkéntes is segíti.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az „Év madarát”, a Nyugat-magyarországi Egyetem pedig az „Év fáját” választja meg minden évben. E mozgalmak nyomán a honi botanikusok az idei évtől megválasztják az „Év vadvirágá”-t. A kezdeményezés célja, hogy évről-évre ráirányítsa a figyelmet egy látványos és veszélyeztetett vadon élő virágos növényünkre. A magánkezdeményű ötletet követő internetes vita, majd szavazás eredményeként 2011-ben, a leánykökörcsinre (Pulsatilla grandis) esett a választás. A remények szerint a következő évtől már egy szakmai intézmény vagy szervezet irányításával folytatódik és válhat hagyományteremtő mozgalommá ez a természetszeretetre, természetvédelemre nevelő kezdeményezés.

Országra szóló játék indul általános iskolások és iskoláik részére a környezettudatosság jegyében. A Zöldi Ákos és a Földvigyázók program online vetélkedője 2011. február 28-tól május 27-ig tart, melynek végén a diákok között egyéniben, az iskolák között pedig régiók szerint is eredményt hirdetünk. Regisztrálni már 2011. február 15-től lehet a www.foldvigyazo.hu és a www.zoldiakos.eu oldalakon. A játék szervezője az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület.

A 2010. év meteorológiai szempontból több szélsőséget is hozott, de legtöbbünknek a tavalyi időjárásról valószínűleg a minden formában bőséggel hullott csapadék jut először eszünkbe...
A korábbi hetek enyhe időjárásának eredményeként a Cégénydányádi- park Természetvédelmi Terület tulipánfái és platánfái lábainál megjelentek a téltemető (Eranthis hyemalis) pár tőből álló virágzó csoportjai.
Ez az apró, sárga virágú hagymás növény minden évben január végén, február elején bontja szirmait...

A Hortobágyi Vadaspark vadállománya új fajjal bővült. A farkasok, sakálok, vadlovak és őstulkok mellett már vadmacskákat is láthatnak az érdeklődők a 2011 tavaszán nyíló vadasparkban. Az erdei macskák, ahogy régen nevezték őket, a Lengyelországban található Poznani Állatkertből érkeztek hozzánk és terveink szerint részesei lehetnek a faj hazai fennmaradására irányult törekvéseknek.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Tisza-tavi Regionális Marketing Iroda túravezető képzést hirdet mindazok számára, akik szakmailag felkészültebben, szakszerűbben kívánják tájékoztatni, túráztatni vendégeiket a Tisza-tavi régióban illetve annak védett területein, vagy akik a Tisza-tó szerelmesei és többet szeretnének megtudni annak élővilágáról.

A képzés során kiemelt helyet kap a turisztikai alapismeretek és a természeti értékek megismertetése elméleti és gyakorlati formában.

                                Jelentkezési határidő: 2011. január 31.

Új „lakóhelyén”, a már korábban megerősített árvízvédelmi töltésszakaszokon várja az idei első havat az a 4500 tő réti iszalag, amit a napokban telepítettek át a beregi töltésfejlesztés további tervezett munkálatai miatt. Ennek a természetvédelmi oltalom alatt álló kaszálóréti növénynek helyenként nagy állományai találtak menedéket a több mint 100 éves töltéseken, miközben körülöttük átalakult a táj, megfogyatkoztak az erdők és a gyepek. A beruházó vízügyi igazgatóság és a természetvédelmi kezelői feladatokat ellátó Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ill. a természetvédelmi hatóság hosszas egyeztető és előkészítő munkája előzte meg a növények kiásását és új helyen történő elültetésüket...

Aki arra vágyik, hogy egy másik perspektívából csodálja meg a Bereg-Szatmári-síkot és nincs módja sétarepülésre, elég ha felmegy a Kaszonyi-hegyre. Ez a Barabás községhez tartozó egykori vulkáni képződmény a Kárpátok előhegyeinek egyik első hírnöke. A kőbánya feletti platóról egy tiszta áprilisi napon végiggördíthetjük tekintetünket Kárpátalja és Erdély hófödte hegygerincein. A helyszín nem csak ezért különleges. Számos érdekes és megyénkben egyedi élőhely, növény és állat fordul itt elő, amelyek sokszor bonyolult kapcsolatban vannak egymással...

Sok más fajhoz hasonlóan a 2010-es év a fekete gólyák számára is rosszul alakult. A tartós nyári esőzések, az átlag alatti hőmérséklet, a viharos erejű szél mind ellenük szóltak. Az erősnek mondható Szatmár-Bereg-i és Felső-Tisza-i állomány ebben az évben súlyos veszteségeket szenvedett a kedvezőtlen időjárás miatt..

A nemzeti park Látogatóközpontjában a fenti címmel hortobágyi alsós kisiskolásoknak indult szakmai foglalkozások sora keddenként. Az első alkalmakkor az ősz hozta élmények, események, a természet nyújtotta szépségek kerülnek előtérbe: ismerkedés a termésekkel érzékszervek segítségével is, mi mindenre használhatjuk őket, mit készíthetünk belőlük? Vannak közöttük festőnövények, egyes növényi részeket gyógyításra is használhatunk, kiváló játékok lehetnek vagy azzá varázsolhatjuk őket. Így elkészültek az első dióvitorlások, ezüst diók, miközben szépen fogytak a dióbelek is….