FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Számvetés a kis lilikek között

A kipusztulás közvetlen közelébe került vadlúdfajnak a megmaradt európai fészkelő állománya kevesebb, mint száz példányt számlál – az elmúlt 50-100 év vadászati tevékenységének, illetve az élőhelyek csökkenésének és átalakulásának köszönhetően. Ennek a sérülékeny populációnak az egyedei érintik vonulásuk során minden ősszel és tavasszal a Hortobágyot, mely az egyik legjelentősebb pihenőhelyük. A kis lilik ősszel a legkorábban megjelenő vadlúdfaj. Az első egyedek már szeptember közepén megérkeznek a Hortobágyi-halastóra, ahol néhány hetet pihennek, kondíciójukat javítják, majd folytatják útjukat a görögországi telelőterületek felé. Ittlétük alatt a halastavakat északról övező puszták jelentik a madarak számára a jó adottságokkal rendelkező táplálkozó helyeket, melyeket leginkább hajnalban és késő délután keresnek fel. Napközben többnyire a Kondás-tavon tartózkodnak.

A madarak érkezését a nemzeti parkban dolgozó természetvédelmi őrök a vonulási időszakban már várják, valamint itt tartózkodásuk során szinte napi rendszerességgel ellenőrzik. Idén ősszel szeptember 13-án jelent meg az első két példány a Hortobágyon, majd számuk lassan emelkedve érte el október 11-re a 43 példányt. Ezen az őszön ez volt a maximális csapat nagyság, a későbbiekben már csökkenő számban észlelték őket a hozzáértők. Várhatóan október második felétől már csak néhány egyed felbukkanására van esély a korábbi évek tapasztalatából kiindulva, ráadásul ezek inkább már a nagy lilik tömegekkel érkeznek a nyugat-szibériai fészkelő állományból. Az őszi megfigyelések során előkerültek színes gyűrűvel ellátott példányok, melyeket Norvégiában jelöltek meg a szakemberek. Ezeket a jelölt madarakat már tavasszal is sikerült megfigyelni, ezzel rengeteg hasznos információt nyújtva az egyedek azonosításához és ezen keresztül a vonulás kutatáshoz. A már említett Kondáson kívül a Virágoskúti - és a Bivalyhalmi-halastavakon is felbukkantak alkalmanként a kis lilikek.
A faj megmentése érdekében egy nemzetközi LIFE + természetvédelmi program zajlik, melyben partner szervezetként természetesen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz. A program fő feladata, hogy a faj fészkelő helyén valamennyi olyan faktort kiküszöböljön, amely a reprodukciós sikert negatív módon befolyásolhatja, továbbá biztosítsa az európai vonulási útvonalon a madarak zavartalanságát és minél kedvezőbb védelmi pozíciót alakítson ki számukra. Ez természetesen együtt jár azzal a feltétellel, hogy azokban az országokban, amelyekben a kis lilikek alkalmi előfordulása feltételezhető, magabiztos fajismerettel rendelkező terepi kollégák legyenek jelen. Mivel Közép-Európában a Hortobágyi Nemzeti Park területén a legbiztosabb a kis lilikek megfigyelhetősége, így nem is véletlen, hogy a projekt részeként szeptember végén egy nemzetközi szakmai workshopon vettek részt a különböző országokból összesereglett madárvédők itt, a Hortobágyon. A halastavak és környezetük remek helyszínnek bizonyultak ennek a tréningnek a lebonyolítására, ahol jól be lehetett gyakorolni a fajra jellemző bélyegeket és megtanulni a közel rokon fajtól, a nagy liliktől történő morfológiai elkülönítést. Ez utóbbi vadlúdfaj szinte megtévesztésig hasonlít kisebb rokonához és terepi megkülönböztetésük sok odafigyelést és tapasztalatot igényel. 
A három napos találkozót követően jól felkészített terepi szakemberek tértek haza Szerbiába, Romániába, Észtországba, Litvániába, Görögországba és Azerbajdzsánba, hogy megkezdjék a kis lilikek keresését az ottani alkalmas élőhelyeken. A felkészítést a LIFE + programban dolgozó finn, norvég és HNP-s terepi személyek végezték, a legnagyobb vadlúdcsapatokat átvizsgálva, szerencsére kedvező időjárási körülmények mellett. A rendezők és a résztvevők egyaránt rendkívül hasznosnak ítélték a találkozót és a szemináriumot, illetve mindenki örült, hogy ilyen szép és hasznos napokat tölthetett a „vadludakról” elhíresült Hortobágyon.Tar János- Természetvédelmi Őrszolgálat


A LIFE10 NAT/GR/000638 azonosítószámú, "Safeguarding the Lesser White-fronted Goose Fennoscandian population in key wintering and staging sites within the European flyway" című LIFE+ Nature projektet a görög Hellenic Ornithological Society koordinálja 2011-től 2016-ig. Együttműködő partnerek: Forest Research Institute of the National Agricultural Research Foundation (Görögország), Ministry of Environment, Energy and Climate Change (Görögország), Bulgarian Society for the Protection of Birds (Bulgária), Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (Magyarország), UNEP/ African - Eurasian Migratory Waterbird Agreement Secretariat (AEWA), WWF Finland (Finnország), Natural Heritage Services of Metsähallitus (Finnország). A projekt az Európai Bizottság (European Comission) anyagi támogatásával és a norvég Directorate of Nature Management társfinanszírozásával valósul meg.