FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

A fenyő kor alkonya - Homoki gyepek rekonstrukciója a Dél-Nyírségben

 

A nyírségi homoki gyepek igen különleges növénytársulások. A Magyarországon nagy kiterjedésben – elsősorban a Kiskunság homokján – előforduló mészkedvelő homoki gyepekkel ellentétben talajuk enyhén savanyú kémhatású, ez nagymértékben határozza meg fajösszetételüket. Jellegzetes fűfajaik a magyar csenkesz és az ezüstperje, ezek főként az extrém száraz buckatetőkön és meredek buckaoldalakon állományalkotók. Ezüstös színű csomóik között gyakran előtűnik a csupasz talajfelszín, melyet néhol zuzmók és mohák borítanak. A „nyírségi mészkerülő homokpusztagyep” bennszülött társulás, csak a Nyírségben fordul elő. Igen értékes, bennszülött virága a fokozottan védett magyar kökörcsin (Pulsatilla pratensis ssp. hungarica). A nyírségi homoki gyepeket és értékes élővilágukat számos tényező veszélyezteti.

A Nyírség homokbuckás felszínének erdőit, gyepeit az első világháború után kezdték el végzetesen átalakítani a nagyarányú akáctelepítéssel, majd az ötvenes évektől egyre több helyen alkalmaztak erdei és fekete fenyőt is az erdők felújítására, a homokfelszínek megkötésére. Az akác amerikai eredetű fa, Európában természetes állományai nincsenek, a fekete fenyő szintén emberi közreműködéssel került a Kárpát-medencébe. Az erdei fenyőnek Magyarország nyugati szélén vannak őshonos állományai, a Nyírségben azonban tájidegennek számít.
Ezek a tájidegen, vagy éppen idegenhonos, természetvédelmi szempontból káros fák terjedésükkel veszélyeztetik a Nyírség értékes élővilágát. A homoki gyepek akácosokhoz közeli szélein sokszor verődnek fel akác-gyökérsarjak, amelyek az évek során terebélyes fává cseperednek. A fenyők más stratégiát választanak a gyepek meghódítására: szél által szállított magjaik könnyedén eljutnak a gyepek közepére, és ott a csupasz talajfelszíneken telepednek meg. Folyamatosan hullatott fenyőtűjűk összefüggő szőnyegként borítja a talajt, ezen kívül jelentős árnyékolásuk is hozzájárul az őshonos növények kiszorításához, élőhelyük csökkentéséhez.

A 2010/2011-es télen a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet két területegységén, a nyírábrányi Teleki-legelőn és a létavértesi Kepecs-tagban történt meg a homoki gyepeken felnőtt erdei fenyők eltávolítása. A munkálatokat a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai és a Nemzeti Közfoglalkoztatási Programban részt vevő, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kötelékében dolgozó közmunkások végezték kézi erővel. A közmunkások segítségével a munka a korábbi évekhez képest sokkal lendületesebben, és hatékonyabb módon haladt. Szerencsére a fenyők nem hajlamosak a tuskóról való sarjadásra, a kifejlett növények eltávolításával az általuk okozott természetvédelmi probléma több évre szólóan megoldódik.