FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

"Paneldenevérek" - A fokhagyma mitsem segít, hívjunk szakembert!

Írta és fényképezte: Horváth Tibor, természetvédelmi őr

Megcsörren a telefonom.
Ismeretlen szám.
Kétségbeesett hang szól bele: azonnal menjünk, mert... (de erről egy kicsit később)
Hívom a kollégámat: menni kell...
Ja, hát persze, éjjel megint telihold lesz.
Ekkor már mindketten tudjuk, hogy ez a nap nagyon hosszúra nyúlik majd.
Fogjuk a szükséges felszerelést és elindulunk a megbeszélt találkozó helyre.
Gyorsan egy utolsó ellenőrzés: kereszt, szenteltvíz, Biblia, fokhagyma, fegyver és ezüstgolyó. Megvan minden, indulhatunk.
Állj! Karó! A karó hiányzik.
Mindjárt lemegy a Nap! Nincs már idő! Sietni kell, majd vágunk valahol néhányat útközben.


Nos a valóságban ez azért kicsit máshogy működik. Tény azonban hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei - a téli időszakot kivéve -, heti szinten kapnak telefonokat a panelhézagokban lakó denevérek miatt.
Szeretnénk most néhány tévhitet, hiedelmet eloszlatni a panellakásokban élők és a hívatlan vendégek nyugalmának és védelmének érdekében.
Gyakori és a szakemberek számára sokszor már bosszantó tévhit, miszerint a denevérek vámpírok, vérszívók. Ez részben igaz is, hiszen Dél-Amerikában valóban él három vérszívó faj, de hazánkban, sőt Európában sem élnek vérszívó denevérek. Ezek amolyan mesékben, legendákban élő történetek, mint ahogyan az is hogy a denevér a hajunkba ragad. Azokban a helyzetekben mikor ezek az állatok az ember közelébe kerülnek, inkább szeretnének tőlünk minél távolabb kerülni, nem hogy még ránk is kapaszkodjanak. Ez a történet talán azon alapulhat, hogy a levegőben rendkívül ügyes denevérek testfelépítésükből adódóan a földön igencsak esetlenül mozognak, így ha valaki megfog egy ilyen állatot, az kétségbeesetten próbál kapaszkodni mindenbe, amitől biztonságot remél.
Egy másik fő félelem a denevérektől, hogy betegségeket terjesztenek. A jelenlegi ismereteink szerint igen csekély a denevérek és az ember betegségei közötti átfedés, így ettől sem kell tartanunk. Tény azonban hogy veszettséget terjeszthetnek, de a háziállatok veszettség elleni oltása és a vadon élő rókaállományok immunizálása miatt ez a betegség ma már egyre ritkább. Így igen kicsi arra az esély, hogy veszett denevérrel találkozhassunk. A veszettséget egyébként is csak úgy kaphatjuk el, ha az állat belénk harap, ami nagyon könnyen elkerülhető: egyszerűen nem kell a szájába nyúlni.
Rendszeresen találkozunk számunkra már-már nevetséges hiedelmekkel, ez ihlette a bevezetőt is, hiszen nem egyszer láttunk már pl. panelhézagba tömködött fokhagymát, de internetes fórumokon is olvashatunk semmit sem érő, esetenként nevetséges, máskor brutális tanácsokat.

A leggyakoribb közvetlen találkozás ezekkel a bőregerekkel akkor történik meg, amikor a kora esti, esti órákban a nyitott ablakon berepülnek a lakásba. Ilyenkor hagyjuk nyitva, vagy nyissuk ki teljesen az ablakokat és várjuk meg, amíg maguktól kirepülnek. Előfordulhat azonban, hogy nekirepülnek az ablaknak, falnak, szobában lévő tárgyaknak, és leesnek a földre. Ilyenkor ne bántsuk a denevért. Legalább annyira szeretnének kijutni a szobából, mint ahogyan mi szeretnénk kívül látni őket. Fogjuk meg egy kesztyűvel, vagy ruhával az állatot és tegyük ki az erkélyre, vagy az ablakpárkányra. El fog menni! Fontos, hogy ne dobjuk ki az ablakon, hiszen különösen hideg időben a dermedt, sokkos állat nem minden esetben tud szárnyra kapni a földet érés előtt.

Sok esetben felújításoknál, ablakcserénél kerülnek elő a denevérek a falban lévő üregekből. Ilyenkor szokott érkezni a telefonhívás, hogy azonnal denevérirtásra van szükség...!
Hazánkban minden denevérfaj védett, nem is beszélve arról, hogy nagyon hasznos állatok. A hazai fajok rovarevők, ennek köszönhetően számtalan, az esti órákban repülő rovart fogyasztanak el.
A jogi védelemből adódóan elpusztításuk, kínzásuk, büntetendő cselekmény!

Panellakásokban gyakori probléma hogy a bőregerek beköltöznek a panelhézagokba. A panelhézagok betömése hosszú távon jó megoldás, de a lakások állagának megőrzése érdekében egyrészt nem mindegy hogyan történik, másrészt ez a feladat speciális kötéltechnikát, vagy állványozást igényel. Védett állatokról lévén szó, pedig engedélyköteles tevékenység. Általában a panelek szigetelésével foglalkozó vállalkozók ismerik a jogi előírásokat, és a denevérmentesítés kíméletes technológiáját is. Az állatok számára persze rossz hír, hogy ezek a jól bevált búvóhelyek a szigetelés következtében hamarosan eltűnnek.

Problémát szokott még jelenteni, mikor a denevérek a redőny fölötti résekbe költöznek be. Ilyenkor rendszeres mocorgásukkal, zajongásukkal, az onnan kihulló ürülékükkel zavarják a lakókat. Erre is van megoldás. A redőny felszerelésekor szinte kivétel nélkül marad a redőny és az ablak felső sarka között egy 2-5 cm-es rés, ami kiváló denevérbejárat az ablak fölött így kialakult búvóhelyre. A redőny felszerelésekor hívjuk fel a szakember figyelmét a rés betömésére, ha az eredetileg lakatlan! Ezzel megkímélhetjük magunkat a denevérek beköltözése miatti kellemetlen helyzetektől.
Ha már egyszer beköltöztek a bőregerek FONTOS, hogy ne tömjük el a kijáratot, ne fújjuk ki purhabbal, stb. A résekben rekedt denevérek ugyanis elpusztulnak, aminek a már fentebb említett jogi következményei lehetnek, másrészről a redőny fölött bomló tetemek szaga hónapokra megkeseríthetik az itt lakók életét. Ilyenkor általában már csak bontással szabadulhatunk meg az elpusztult állatoktól. Nem utolsó sorban pedig meglehetősen embertelen cselekedet.
„Kilakoltatásuk” tavasztól késő őszig, utódnevelési időszakon kívül lehetséges, mely a kijáratra speciálisan felhelyezett, műanyagból készült csapóajtóval oldható meg. Ez lehetővé teszi az állatok kijutását, a bejutást viszont korlátozza. Szinte minden eset egyedi, hiszen az ablakok, a redőny kialakítása, a panelhézagok és az épület szerkezete mindig más. Ilyen csapóajtót csak az utódnevelési és a téli időszakon kívül szabad felszerelni, hogy ne zárja el az anyákat a búvóhelyen maradt kicsinyektől, illetve ne okozhassa a télen kint rekedő állatok fagyhalálát. Télen egyébként is hibernált állapotban, nyugodtan és csendben várják a tavaszt.

Végezetül a rosszindulatú megjegyzésekre reagálva, miszerint „Mit keresnek ők a mi területünkön?” nyugodtan feltehetnénk azt a kérdést is, hogy Mi mit csinálunk a Ő területükön...?


Denevérek a panelhézagban


Redőny fölött lakó denevérek nyomai


A szigeteletlen panelépületek kiváló szálláslehetőséget nyújtanak a denevéreknek


Ideális denevérbejárat


A panelépületek külső szigetelése nem csak energetikai szempontból előnyös.
A hívatlan vendégeknek így már nincs lehetőségük beköltözni


 Redőnytok fölötti denevérbejárat


Denevérbejáratra helyezett csapóajtó