FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Hortobágyi huszártúra erdélyi, partiumi és hajdú-bihari huszárokkal

HORTOBÁGYI HUSZÁRTÚRA ERDÉLYI, PÁRTIUMI ÉS HAJDÚ-BIHARI HUSZÁROKKAL
(NÁDUDVAR – HORTOBÁGY – Nádudvar, 2011. május 21.)

2011. május 21-én történelmet írt a hajdú-bihari huszárhagyomány-őrző csapat, amikor is Juhász Imre tagtársunk főszervezésével, sikerrel lezajlott egy olyan lovas huszár esemény, melyhez hasonló még nem volt Hajdú-Bihar megyében, de Magyarországon sem. Ezen a napon ugyanis erdélyi, partiumi és hajdú-bihari magyar huszárokkal közös hortobágyi pusztai lovas túra valósult meg, Nádudvar város és Hortobágy község között.
  A túrán és kísérő eseményein, közel száz fő vett részt, akik egy része már május 20-án megérkezett Csoma Sándor nádudvari lovas bázisára, a Dávid Lovas udvarba.
  Az előzményekről meg kell jegyeznünk, hogy csapatunk már sokat szerepelhetett Erdélyben és a Partiumban, de romániai magyar barátaink még nálunk alig jártak huszártúrán. Ezért javasolta, és szervezte meg Juhász Imre a hortobágyi lovas túrát! Ugyanis az erdélyi hegyi körülményekhez szokott lovasok még sohasem voltak a Hortobágyon (többen még nem is látták), és síkvidéken alig lovagolhattak, alig ismerhették hogy milyen ott egyet vágtázni, a végtelen rónaságban. Most vágyuk teljesült, megható élmény volt, a székely huszárokkal együtt tölteni egy napot, a pusztában!
  A hatalmas rendezvény főszervezője Juhász Imre, huszárhagyomány-őrző szakaszvezető, csikós, a Magyart Honvédség tartalékos tisztese volt, őt sok segítőjét illeti az elismerés, hogy ez megvalósulhatott.
  Május 21-én szombaton reggel 8 órára felsorakozott a 25 hátaslovas huszár, és 4 szekér is, amelyeken a lovasokat váltó huszárok, és egyéb túrázók foglaltak helyet, akik nekivágtak a rónaságnak, estére (oda és vissza) megtéve hatvan kilométert.
  Indulás előtt Nádudvaron Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója köszöntötte a lovasokat, majd Gellért Gyula bihardiószegi református lelkész áldása után keltek útra a túrázók – végig természetvédelmi őr kísérte a csoportot. A történelmi eseményre a vendéglátó hajdú-bihari csapat tagjain kívül, a romániai Bihar megyéből, Diószegről és Szentjobbról, valamint Erdélyből, Marosvásárhelyről, Marossárpatakról, Szovátáról, Székelyudvarhelyről érkeztek hagyományőrző lovasok.
  Hortobágy rónájának egy részét átszelve, már delelőre hágott a Nap, amikor megérkeztek a lovasok a híres kilenclukú hídhoz, Hortobágy községbe. Ott sokan várták már a csapatot, családtagok, és nézelődők is. Kis pihenő következett a híres kilenclukú híd tövében, majd a faluba vonult a csapat és a nézelődők egy része is. Ritka látvány volt a nagyhírű hídon az átkelő huszárok látványa. A székely huszárok bizonyára maradandó élményt szereztek!
  Az ökumenikus templomban Pankotai atya, a római katolikus lelkipásztor úr, mondta el a templom történetét, majd megáldotta a menet lovasait. A huszárrendezvényről és magáról az erdélyi bajtársakkal való jó viszonyról Csontos János és Szoboszlai Endre tartott beszámolót.
A gyalogmenetes kivonulás után egy gulyaállásba vonultak a túra résztvevői, ahol hortobágyi gulyás által készített gulyáslevest ebédelhetett mindenki.
  A falatozás után visszaindultak a lovasok és a szekerek Nádudvarra. A délutáni túra nagyon kemény volt, igen mostoha terepszakaszok tűzdelték, ahol próbára tette a lovakat a puszta kevésbé ismert talaja! Este hét órára érkeztek vissza a nádudvari lovas bázisra a túrán résztvevők. Az időjárás kegyes volt hozzánk, a közel 30 fokos meleg próbára tett mindenkit – főleg a teljes menetfelszerelésben lovagoló huszárokat.
  A szakácscsapat helytállásának köszönhetően ízletes vacsora fogadta a jelenlévőket, majd Adorján Csaba, a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Közhasznú Egyesület elnökének visszatekintése után kiosztottuk az esemény tiszteletére készült emléklapokat. Csontos János tagtársunk beszámolt arról, hogy tisztelettel emlékezhetünk néhai Hetey Sándor Györgyre, a lovas társadalom Gyurka bácsijára, az 1995-ben elhunyt hortobágyi lovas szakemberre, aki a Magyar Királyi Honvédség századosa volt 1945-ig (majd a rendszerváltás után rehabilitált őrnagy), aki 1988-ban megalapozta a mai bandérium tevékenységét. Hetey úr egész életében számos írásával és önfeláldozó munkájával segítette a magyar lovas kultúra ápolását, emlékeinek megőrzését. Csontos János kezdeményezésére a közeljövőben egy alkalmas helyen emléktáblát kívánunk elhelyezni Hetey S. György tiszteletére.
  Az esti vacsora közben kedves meglepetés is érkezett, egy velünk vacsorázó idős házaspár ötvenedik házassági évfordulójára a lányuk által készített grillázs lovas hintót csodálhattuk meg. A vacsora és a protokoll esemény után vidám nótázás zárta a napot.
  Ezúton is köszönet és elismerés illeti Juhász Imre és családja áldozatos fáradozását, Csoma Sándor szíves vendéglátását, a Hortobágyi Nemzeti Park segítőkészségét, és engedélyét, és minden olyan támogató adományát, akik segítették ezt a történelmi huszáresemény sikeres megvalósítását.
Honlap ajánló:
A Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Közhasznú Egyesület honlapja: http://debrecenihuszarok.hu/
Nádudvar város honlapja: http://www.nadudvar.hu/ 
A Dávid Lovas udvar ismertetője: http://www.lovardakalauz.hu/david_nadudvar.php
Hortobágy község honlapja: http://www.hortobagy.hu
(Összefoglalta: Szoboszlai Endre a huszárbandérium sajtófelelőse.)