FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

EU Agrárminiszterek Informális Találkozója Hortobágyon

Sajtóközlemény

(ide kattintva szövegfájl és ide a letölthető képek eléréséhez )

EU Agrárminiszterek Informális Találkozója

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai fejlesztési projektjeinek ünnepélyes átadása

Hortobágy, 2011. május 30. - A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Unió agrárminisztereit fogadta a mai napon. Az informális találkozó keretében az agárminiszterek megismerkedtek a Hortobágy természeti és kulturális örökségével, megtekintették a HNPI több kiállítását – a Pásztormúzeumot, a Körszínt. A delegáció részt vett a több mint 300 éves Mátai ménes programján, ahol a vendégek bepillantást nyertek a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra és a hagyományos állattartás rejtelmeibe. A nagyszabású rendezvény közreműködő szervezetei a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágy Halgazdaság Zrt. voltak.

 

A program keretében került sor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság három új ökoturisztikai fejlesztési projektjeinek ünnepélyes átadására. Elsőként Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető és Dr. Fésüs László az ÉARFÜ igazgatóhelyettese felavatták a „Daruvonulás a Hortobágyon” projekt létesítményeit,

 

                      

 

 A projektavatók központi ünnepségén, a hortobágyi szimbólumként ismert Nagycsárdánál „A Történelem országútján” tematikus csárdaútvonal kiemelt helyszínén, Dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter jelképesen felavatta mindhárom turisztikai beruházást, miután Dr. Mező Ferenc az ÉARFÜ igazgatóhelyettese bemutatta a projekteket. Délután került sor a „Pusztaszafari” projekt ünnepélyes felavatására a német miniszter asszony megbízottjának, Dr. Dietrich Guth jelenlétében.

A Hortobágyi Vadaspark új lakóit, a MOL Nyrt. támogatásával Spanyolországból érkező keselyűket a delegáció tagjai tekinthették meg először. A „Daruvonulás a Hortobágyon” projekt keretében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság létrehozta a Kondás tavi madármegfigyelő rendszert és az Öregtavi Vonuláskutató Állomást. A projektek 1 507 millió Ft összköltségben az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának 90 százalékos támogatásával, valamint 10 százalékos hazai társfinanszírozással valósultak meg.

 

A hortobágyi puszta sajátos élővilágáról, vízimadarak millióiról, a hagyományos pásztorkodásról, a pusztai élethez kapcsolódó mesterségek változatos továbbéléséről vált ismertté. A Hortobágyi Nemzeti Park - hazánk első nemzeti parkja - egyedülálló hitelességgel mutatja be, hogy az évezredeken keresztül élő és működő hagyományos földhasználati formák hogyan váltak a biológiai sokféleség őrzőivé.

Magasról szemlélve a Hortobágyot, mint óriási színes szőnyeg terül el alattunk. A tarkaság, a színek egymásba fonódása a Hortobágy három élőhely típusának, a szikes puszták, a mocsarak, és erdők világának szoros kapcsolatáról árulkodik. A változatos mozaiktáj biztosítja, hogy szabadon érvényesülhetnek, működhetnek azok a természeti folyamatok, amelyek nemcsak őrzői, de teremtői is a biológiai sokféleségnek. Változatosságára már korábban felfigyelt a világ, amit az is jelez, hogy az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, s vízi világa a Ramsari szerződés értelmében is védett.

 

Honfoglaló őseink, a népvándorlás kori pásztornépekhez hasonlóan, legeltetéssel hasznosították a pusztát, s az általuk gyakorolt külterjes – az úgynevezett szilaj állattartás – kis változásokkal szinte napjainkig fennmaradt. A pásztorkodással együtt éltek tovább azok a kismesterségek, például a fazekasság, a fűz- és gyékényfonás, amelyek a táj anyagait dolgozták fel. A nemzeti park feladata a máig élő pásztorhagyományok néprajzi hitelességű megőrzése is.

 

A szikes pusztákon ma is megtalálhatók azok az állatfajok és -fajták, amelyek évszázadokig alakítói voltak a legelőknek, s amelyeket a modern gazdálkodás igényei a kipusztulás szélére sodortak. Megóvásuk hozzátartozik a puszta védelméhez. Legfontosabbak az ősi magyar- és a tájra jellemző honosult fajták. A magyar szürke szarvasmarha állomány napjainkra meghaladja a kétezer ötszáz egyedet. Hortobágyon él legnagyobb példányszámban a pödrött szarvú racka juh. Fehér és fekete változatából összesen négyezret tartanak itt hagyományos módon. Idegen eredetű lóból pedig önálló tájfajtává vált a hortobágyi nóniusz. A Világörökség cím odaítélésével az UNESCO az ember és a természet évezredeken átívelő - Európában szinte egyedülálló - harmonikus együttélését, mint kultúrtörténeti értéket ismerte el. Az ember és természet közötti békés együttélésnek meghatározó szerepe volt a természeti és táji sokféleség megőrzésében is.

 

A Hortobágy természeti gazdagságát be kell mutatnunk a világnak, az érdeklődő vendég és a puszta „találkozását” pedig úgy kell megszervezni, hogy a vendég maga fedezhesse fel mindazt, ami a pusztát a világörökség részévé tette, és anélkül, hogy az értékeket veszélybe sodornánk. Az ember és a táj kapcsolatáról az épített környezet is sok mindent elárul, ezért történeti hitelességgel kell felújítani a „sokat látott” pusztai csárdákat, pásztortanyákat, a tájra jellemző állattartó épületeket. A természetvédelem csodálatos feladata a „teremtő sokféleség” védelme, de ez a munka nem lehet eredményes a tájjal együtt élő ember, a helyi lakosság közreműködése nélkül. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szeretné elérni, hogy a nemzeti park körüli települések és lakóik magukénak vallják a világörökség címet, és úgy formálják szűkebb pátriájukat, hogy mindig érezzék: a világ figyel rájuk. Meg kell akadályozni a puszta körüli települések további uniformizálódását, jellegvesztését. A jövőbe tekintve,  a tennivalók tervezése során pedig hálával kell gondolni eleinkre, akik megőrizték számunkra a csodálatos hortobágyi tájat.

 

Projekt ismertetők

 

A Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeinek, látnivalóinak bemutatási infrastruktúrája a 2000-es évek eleje óta a pályázati lehetőségek révén folyamatosan fejlődik. Elkészült a HNPI látogatóközpontja, a Fecskeház Erdei Iskola, Halastavi Kisvasút, Hortobágyi Vadaspark. Jelen fejlesztéseink fő célja a programkínálat színesítése, bővítése, még több hazai és külföldi turista térségbe vonzása, a szezonalitás csökkentése, és a turisztikai szezon meghosszabbítása.

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az Észak-Alföldi Operatív Program Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés felhívás keretében három jelentős ökoturisztikai fejlesztést valósított meg, melyek átadására kiváló alkalmat ad az Európai Unió Agrárminisztereinek informális találkozója. A projektek az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával, valamint 10 százalékos hazai társfinanszírozással valósultak meg.

 

                                

 

„A Történelem országútján” tematikus csárdaútvonal a Hortobágyon keresztül (ÉAOP-2.1.1/C-2f-2009-0004) projekt keretében az egykori sóút mentén máig fennmaradt csárdákat, a Hortobágyi, Kadarcsi és Meggyes csárdát újítottuk fel. Az épületek felújítása mellett fontos cél volt, hogy a Hortobágyi és a Kadarcsi csárdában olyan interaktív kiállításokat hozzunk létre, amelyek megfelelnek a XXI. század elvárásainak, ugyanakkor hitelesen mutatják be a Magyar Alföld történelmi múltját, vendéglátási hagyományait és gasztronómiáját.

A projekt összköltsége: 535 millió Ft.

Európai Uniós támogatás: 89 százalék, hazai társfinanszírozás: 11 százalék

 

                              

 

A „Puszta Szafari” A Hortobágyi Vadaspark fejlesztése (ÉAOP-2.1.1/B-2f-2009-0003). A Hortobágyi Vadasparkban az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított, illetve a nemzeti parkban ma is vadon élő állatfajokat mutatjuk be: Przewalski ló, Heck-marha, sasok, farkasok, sakálok. Fontos eleme a vadasparknak az egykor az itteni madárfauna részét képező keselyűk bemutatása, mellyel szeretnénk növelni a környezettudatosságot, felhívva a figyelmet a fajok sérülékenységére, védelmének fontosságára, hiszen ez a faj egyértelműen az emberi hatások miatt pusztult ki a területről, és szinte valamennyi európai élőhelyéről. Ebben nagy szerepe volt a fajról kialakított negatív képnek, téves információknak, tudatlanságnak, és ezért irtották, ahol tudták. A hatékony védelmi erőfeszítéseknek köszönhetően ma már Spanyolországban ismét jelentős állománya van, ezért a MOL Nyrt. szponzorálásával lehetőségünk nyílt 12 példány Hortobágyra szállítására a madridi székhelyű GREFA non-profit természetvédelmi szervezet jóvoltából.

 

A Malomházi terület egyedülálló adottságai tették lehetővé a szafarival kombinált turisztikai vadaspark kialakítását, amely Magyarországon unikális vonzerőt jelent. Pályázatunk keretében a Hortobágyi Állatparktól induló 3,8 km hosszú szilárd burkolatú turisztikai feltáróutat építettünk a Vadasparkhoz, hogy biztosítsuk az időjárástól független megközelítését. Az út részét képezi a Hortobágy folyón átívelő híd. A szállítójárművek tárolására gépkocsitárolót építettünk, valamint kifutókkal, röpdékkel bővítettük a vadaspark bemutatóhelyeit.

A projekt összköltsége: 472 millió Ft

Európai Uniós támogatás: 89 százalékos, hazai társfinanszírozás: 11 százalék

 

                                      

 

A „Daruvonulás Hortobágyon” a Hortobágy-halastavi kisvasút továbbfejlesztése és új ökoturisztikai attrakciók létrehozása (ÉAOP-2.1.1/B-2f-2009-0004) projekt keretén belül felújítottuk és meghosszabbítottuk a Halastavi kisvasút nyomvonalát, amely 2007 tavaszától működik és nagy népszerűségnek örvend. Az Öregtavak a nemzeti park leggazdagabb madár élőhelyét képviselik, ahol eddig közel 300 madárfajt figyeltek meg. A beruházás keretében a meglévő pályaszerkezetet felújítottuk és 1 km-es szakasszal meghosszabbítottuk, így az utazás biztonságosabbá és kényelmesebbé vált. Létrehoztuk a Kondás tavi madármegfigyelő rendszert és az Öregtavi Vonuláskutató Állomást, amely egyrészt hatalmas kutatási potenciállal rendelkezik, másrészt diákok, hallgatók, illetve a madárgyűrűzés iránt érdeklődő természetjárók csoportjait is vonzani fogja.

A projekt összköltség: 500 millió Ft

Európai Uniós támogatás: 89 százalék, hazai társfinanszírozás: 11 százalék

 

Sajtókapcsolat

Dr. Kiss Marianna

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

4024 Debrecen, Sumen u. 2.

Telefon: 06/52-529-920, 30/383-8634

E-mail cím: kissm@hnp.hu

Web: www.hnp.hu