FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Visszatekintés a száraz napokra, azaz amikor a tűz az úr...

Július közepe táján, ahogy szokott, most is alaposan kiengedett a föld fagya, napok óta 30 oC fölött volt a hőmérséklet, csapadék hetek óta nem hullt, a meleg éjszakákon harmat sem volt.

Aztán hétfő délután elszürkült az ég, lehűlt a levegő, és – velünk együtt – a szél is nagyobb lélegzetet vett, földig hajlította a nádszálakat. Körben mindenfelé az esőlábakon álltak a kövér felhők, távolról éreztük a langyos vízben zuhanyozó föld szagát, de nekünk megint csak „kuneső” jutott. Két órán keresztük csak a szik száraz porát hordta a szél, közben sűrűn csapkodtak a villámok.

Az egyik a Pentezug tavalyi avarral vegyes, vastag, vágatlan, rágatlan fűtengerébe csapott, azonnal felcsaptak a lángok. A délkeleti szél a nagyhodály irányába lódította a tűzvonalat, de a szél ellen is lassan, de terjedt a láng. Percek alatt 500 m-nél hosszabb sávban égett a puszta, a tűz kiterjedése folyamatosan nőtt.

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai este 7 óra körül a több száz méter magasra húzódó füstöt azonnal észrevették, és a tűzoltókat értesítve nemsokára a tűz útjába álltak.

Öt tűzoltóautó és legénysége fecskendőkkel és tűzcsapókkal fogták körül a területet. A száraz gyepen mindenütt el lehetett menni a többtonnás autókkal, így aztán háromórás izzasztó munka után már csak vékony füstcsíkokat eregetett az üszkös fű, lángot nem láttunk. Ekkorra teljesen besötétedett. Másnap, a délutáni hőségben feltámadó széltől újra lángolni kezdett a puszta, ezt már hamar eloltották a tűzoltók, nem nőtt jelentősen az égett területe mérete.

Kedd hajnalban kimentünk megnézni, mit maradt a tűz után. 40 hektáron égett le a fű. Nádas, erdő, épület nem károsodott. A gyep jó kétharmada ecsetpázsitos, tarackbúzával gyomosodott terület volt, egyötöde ürmös szikes, a fennmaradó rész pedig rét és mocsár. A növényekben esett legnagyobb kár egy kb 0,2 ha-os zsombékos, több ezer tő kisfészkű aszattal. Ezek az utolsó szálig elpusztultak.

A pusztulás mértéke minden társulásban az azelőtt ott volt élő és holt növényi tömeg mennyiségével arányos. A bokáig érő veresnadrág csenkeszben a magjukat hullajtott szárak és a levelek száraz vége égett el, az is csak foltokban, a fűcsomók töve és a köztük levő kopáros sértetlen maradt. Az ecsetpázsitos rétben, ahol több éve gyűlik a néha méteres fű múmiája, az ezévi még zöld, de már éghető növedékkel, nem hagyta rohanni a lángot. A sűrű nemez hosszan parázslott, a talaj felső 1-2 cm-es rétegét, benne a teljes magkészlettel, cseréppé égette. A réti zónában ettől is nagyobb volt az összegyűlt növénytömeg, itt órákig izzott a talajfelszín, a zsombékosok belső része kemencévé vált.

 

Az állatvilág élénken reagált a változásokra. Először a madarak jelentek meg. Elsőként a gólyák, amik a lángok elől menekülő sáskákat és kisemlősöket keresték a fűben, 38-at számoltunk belőlük. A leégett területen is keregéltek. Órákig körözött a terület fölött 4 példány, egy család hamvas rétihéja, és tiszteletét tette vörös vércse, kékvércse, kerecsensólyom, rétisas, bíbic, nagy póling, pajzsos cankó, és egy példány barna kánya, ez utóbbi fajt a távolabbi környéken se látta senki korábban.

A természeti értekben esett legnagyobb kár a már említett kisfészkűaszat-állomány teljes elpusztulása volt, ennek a területnek az eredeti növényállománya a környék épségben maradt, magterméséből fog regenerálódni, a helyszínen a magkészlet és a zsombékosok gyökérálománya megsemmisült. A többi 40 ha-on már jobb a helyzet. Itt a gyepek gyökérzete nagyobb épségben vészelte át a tüzet, néhány hét múlva ki fog hajtani.

A pusztán a gyep többévi növedékének felhalmozódása a 90-es években elindult jószágcsökkenés eredménye, tehát, ha természetes is, nem feltétlenül kedvező jelenség. A Hortobágyon jellegzetes fajok számára ideális életfeltételeket a rövid mozaikos rendszerben, rövid fű között találják meg. A világ más tájain (a leginkább kutatott formában az USÁ-ban) ilyen esetben szándékosan okoznak tüzeket, a bizonyíthatóan természetes úton keletkezetteket pedig nem oltják el. A magyar gazdálkodási gyakorlattól sem idegen a legelők felgyújtása, a természetvédelmi törvény rendelkezik is róla, de a kellő gyakorlati tapasztalat hiányában gyakorlatban nem működik, az engedélyeztetése nehézkes.

Az égett területen zajló változásokat folyamatosan nyomon követjük, a tapasztalatokat beépítjük a terészetvédelmi kezelések gyakorlatába.

Háromórás küzdelem után már csak vékony füstgomolyagok keltek a feketére égett fű közül, nem lángolt már sehol.