FŐOLDAL PROGRAMAJÁNLÓ TÉRKÉP GALÉRIÁK & JÁTÉK KAPCSOLAT SAJTÓSZOBA WEBKAMERÁK
Haszonbérleti pályázati felhívás
Gazdálkodási terv:
odt (LibreOffice), doc

Pályázati felhívások
Visszavonás
Bontási időpontok
Tájékoztatás
Közlemények
Döntés
12/2012 VM utasítás
Hortobágyi Nemzeti Parki Termék

Védjegy jogosultak
Felhívás
Pályázati anyagok letöltése
Környezeti nevelés

Versenyek óvodásoknak
Versenyek általános iskolásoknak
Versenyek középiskolásoknak
Versenyek családok részére
Előadások
Táborok
Erdei iskola
Kedvezményes osztálykirándulások
Felnőtt képzés
ÖKOTURIZMUS

RENDEZVÉNYNAPTÁR
PROGRAMAJÁNLÓ
LÁTOGATÓKÖZPONT
HORTOBÁGYI VADASPARK
HALASTAVI KISVASÚT
BEMUTATÓ TERÜLETEK
VEZETETT TÚRÁK
NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁSOK
KÉZMŰVESUDVAR
CSILLAGOSÉGBOLT PARK
TISZAKÜRTI ARBORÉTUM
TOVÁBBI PROGRAMOK
SZÁLLÁS, ÉTKEZÉS
GERINCES CHECKLIST HORTOBÁGY
LÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT
VÉDETT TERÜLETEK

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
TÁJVÉDELMI KÖRZETEK
TERMÉSZETVÉD. TERÜLETEK
TERMÉSZETVÉDELEM

SZERVEZET ÉS KAPCSOLAT
HNPI FEJLESZTÉSI TERV
FELADATKÖR & JOGI HÁTTÉR
TERM.VÉD. ŐRSZOLGÁLAT
TERMÉSZETMEGŐRZÉS
NATURA 2000
VAGYONKEZELÉS
AGRÁRTÁMOGATÁSOK
TV ZOOLÓGIAI TANSZÉK
KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Európai uniós projektek
Közérdekű adatok - Üvegzseb
Közbeszerzések
Hortobágyi kisvasút üzletszabályzata
Letölthető dokumentumok
MTÉT/NATURA 2000 területekre vonatkozó kaszálási bejelentő adatlap: odtdoc
kaszálási engedély kérelem ürlap HNPI-tól bérelt területekre: odt, doc

Időjárás állomásainkPARTNEREINK

Szakmai partnerek
Turisztikai partnerek
Támogatóink
Keresés

Válasszon kategóriát !

Turisztika szálláshely
Turisztika bemutatóhely
Turisztika rendezvény
Madarász fajlista

Szalakóták színes gyűrűvel

A hazai madárfaunában szokatlanul színpompás madár Európa számos helyén előfordul, de a legtöbb országban a védelmi helyzete kedvezőtlen. Hazánkban az állománya stabil, sőt az elmúlt 15 évben nőtt a fészkelő párok száma. Magyarországnak komoly szerepe van a faj megőrzése szempontjából az Európai Unióban.

Az elmúlt napokban fejeződött be a szalakóták színes gyűrűvel történő jelölése a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai nemcsak a megszokott alumínium ún. ornitológiai gyűrűt, hanem egy egyedi színes jelölőgyűrűt is elhelyeztek a madár lábára. Ennek segítségével a madarat egy nagyobb nagyítású távcső segítségével, távolabbról, újabb befogás, kézbevétel nélkül lehet egyedileg azonosítani. A szalakótákat még fiókakorban, az odúból való kirepülésük előtt jelölik.

Kirepülés előtt álló fióka, lábán a gyűrűkkel (Fotó: Tihanyi Gábor)

Hazánkban a szalakóta (Coracias garrulus) fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. Megtalálható a magyar Vörös Könyvben is az aktuálisan veszélyeztetett fajok között.

A szalakóta kb. varjú nagyságú madár, feltűnő, élénk színű tollazattal. A felnőtt madár feje, nyaka, hasoldala zöldeskék. Homloka és álla fehéres, szemén vékony fekete sáv húzódik át. Háta gesztenyebarna, farkcsíkja bíborkék. Válla irizáló kobaltkék, szárnyfedői világos kékeszöldek, evezőtollai kékesfeketék. Röptében látszanak kétféle árnyalatú, kék szárnyfedői és fekete evezőtollai. Alsó szárnyfedői világoskékek, evezőtollai fekete csúcsúak. Erős, lehajló, kissé horgas végű csőre fekete. Lábai sárgák. A fiatal madarak tompább színezetűek.

Trópusi színekben pompázó szalakóta pár (fotó: Szilágyi Attila)

A nyílt élőhelyek madara, kedveli a kiterjedt gyepek között lévő magányos fákat, fasorokat.

Tipikus hortobágyi szalakóta élőhely (fotó: Szilágyi Attila)

A szalakóta elsősorban rovarokkal táplálkozik. Azonban minden elfog, amelyet testnagysága lehetővé tesz. Az ízeltlábúak mellett rendszeresen zsákmányol nagyobb gyíkokat, kisebb vízisiklót, mezei pockot, egeret ill. békákat is. Zsákmányát lesből, rárepüléssel fogja el. Gyakran megfigyelhető, amint egy kiemelkedő ponton, fa száraz ágán, szénabálán, villanyvezetéken ülve figyel, hirtelen a földre száll, majd visszatér eredeti helyére.

Szalakóta békazsákmánnyal (fotó: Szilágyi Attila)

A szalakóta korábban Euróba nagy részén elterjedt faj volt. Az elmúlt évtizedekben azonban állománya drasztikusan csökkent. Észak- és Nyugat-Európából szinte teljesen eltűnt, jelenleg Közép- és Dél-Európában van számottevő állomány. Kisebb populációja Afrika északi peremterületein is fészkel. Magyarországon eredetileg a középhegységek magasabb régióit és a zárt erdős területeket kivéve mindenhol előfordult. Mára a Dunántúlról teljesen kipusztult. Jelentősebb állománya a Jászságban, a Kiskunságban, a Hevesi-síkon, Borsodi-Mezőségen, a Hortobágyon, a Biharban, ill. Délkelet-Magyarországon él. Az európai állomány az elmúlt évtizedekben 30%-kal csökkent.

A Hortobágyon a szalakóta az utóbbi évtizedekben vált rendszeres fészkelő fajjá. A terület alapvetően fátlan volta miatt hiányoznak a természetes fészekodúk. Az 1980-as évek végén, majd újabb lendülettel az utóbbi tíz évben kb. 150 mesterséges fészekodú került kihelyezésre a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a környező területeken, amelyeket a szalakóták nagy sikerrel foglalnak el. Ennek hatására jelenleg kb. 100-120 pár alkotja a helyi állományt.

Szalakóta mesterséges odúban (fotó: Szilágyi Attila)

A kárpát-medencei szalakóták színes gyűrűvel történő jelölése az elmúlt évben kezdődött el Csongrád megyében, ill. Szerbia vajdasági területein. A program célja, hogy információt kapjunk a madarak fészkelőhely választásáról, túlélési viszonyairól ill. elterjedési szokásairól, valamint a telelési szokásairól. A magyarországi szalakóták Afrikában telelnek, vonulásuk során keresztezik az Arab-félszigetet, ahol sajnos rendszeresen vadásszák őket. (Elmúlt évben egy Vajdaságban jelölt példányt lőttek le Szaúd-Arábiában.)

A projekt keretében a Hortobágyon 2011-ben 90 madár kapott egyedi jelölő gyűrűt.

Ajánlott link: http://www.youtube.com/watch?v=dIHaBMfeUcg J